24 Aralık 2011 14:36

GDO’lu mısırı sağlığa tercih ettiler

İSTANBUL- Biyogüvenlik Kurulu daha önceden kamuoyu görüşüne başvurduğu, 13 adet GDO’lu mısırın ithalat başvurusunu kabul etti.

23 Aralık’ta Türkiye’nin gündemi Ermeni soykırımı tasarısının Fransa’da kabul edilmesiyle meşgulken, kurulun mesai saatinin bitimine doğru sessiz sedasız yem amaçlı kullanılacak olan GDO’lu mısırların ithaline izin vermesini Greenpeace kabul edilemez buldu.

Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç: “Kamuoyunun karşıt yöndeki iradesine rağmen Biyogüvenlik Kurulu’nun mısırların ithalatına izin vermesi kabul edilemez. Eğer kamuoyu görüşü dikkate alınmıyorsa, neden görüş alınıyor ve Biyogüvenlik Kurulu sadece bir onay merciinden mi ibarettir?​” diye sordu.

YASAYA AYKIRI

İzin verilen GDO çeşitlerinin gıda değil de yem amaçlı olması verilen hatalı kararın vahametini hafifletmediğini dile getiren Dinç şunları söyledi: “Çünkü bu yemlerle beslenen hayvanların ürünleri soframıza geliyor. Kurul, 13 GDO’lu mısırın ithalatını serbest bırakarak, gıda güvenliğimizi elimizden aldı. Artık soframızdaki gıdanın nereden geldiğini bilemediğimiz, çocuklarımızın ne yediğinden emin olamayacağımız bir dönem başlıyor. Çünkü mevcut Biyogüvenlik Kanunu’nda GDO’lu yemle beslenen hayvanlardan elde edilen gıdalarda etiketleme zorunluluğu bulunmuyor. GDO’lu yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen et, süt, yumurta, peynir gibi ürünlerin üzerinde GDO’lu yemle beslenen hayvanlardan elde edildiğine dair en ufak bir etiketleme zorunluluğu olmadığı için bu deneyin parçası olduğumuzdan haberdar bile olamayacağız. Alınan karar, GDO ve ürünlerinin üretici ve tüketicinin tercih hakkının ortadan kaldırılması durumunda bu başvurular reddedilir diyen Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı bir durumdur. Bu kararı bir rezalet olarak nitelendiriyoruz. Greenpeace, kararın iptali için konunun hukuki zeminde de takipçisi olacak.” (İSTANBUL)

Evrensel'i Takip Et