29 Aralık 2011 11:04

2011: Sıra dışı bir yıl

Bu yönüyle, 2011 olağanüstü bir yıl oldu.

Kuzey Afrika’da başlayan, Avrupa ve ABD’ye kadar uzanan işsizlik, yoksulluk, sömürü ve krizin faturasının halklara kesilmesine karşı ortaya çıkan halk isyanları, kitlesel direnişler ve grevler, şu dünyada her şeyin kapitalist devletler, onların tekelleri ve iş birlikçileri tarafından planlandığı gibi devam etmeyeceği, edemeyeceği anlamına geliyor. Sarsılmaz sanılan diktatörler, otokratik rejimler halk hareketiyle devrildi, kralların tahtları sarsıldı.

Benzer bir tablo, aşırı borç krizinin olduğu Avrupa ülkelerinde yaşandı. Krizin en etkili olduğu PIIGS* ülkelerinin tümünde hükümetler devrildi, devrilenlerin yerine halka daha acı ilaçlar içirme konusunda güven veren teknokratlar atandı. Ancak, onların ömrünün de çok uzun olmayacağı bugünden görülüyor.

Son AB zirvesinde yaşananlar, avro krizinin kısa bir süre içinde çözülemeyeceği, bunu fırsat bilen Almanya-Fransa ittifakının AB’yi gelecekte nasıl denetimleri altına alacaklarının işaretlerini verdi.

Yılın son haftalarında IMF ve Avrupa Merkez Bankasının da dikkat çektiği gibi, ekonomideki gelişmeler 1930’larda yaşanan kriz ortamına dönüşme eğilimi gösteriyor.

Büyük buhran öncesine benzetilen önümüzdeki süreç, bir taraftan emekçilerin kazanılmış haklarını budamak için bir tehdit olarak sunulurken, diğer taraftan gerçekten de kapitalizmin krizinin bir üst aşamaya sıçrayacağına dair verileri içeriyor.

Zira, bütün Avrupa ülkelerinde işsizlik ve yoksulluk hızla artıyor. Her ne kadar Almanya’da kağıt üzerinde işsizliğin azaldığından söz edilse de düşük ücretli işlerde çalışanların, yoksulluk sınırında yaşayanların sayısı önceki yıllara göre önemli ölçüde artmış durumda ve genel olarak zenginlerle yoksullar arasındaki uçurumun büyüdüğünü burjuva basını da artık kabul ediyor.

Keza, en zengin ülke olan ABD’de de durum bundan pek farklı değil, En son resmi verilere göre ülke genelinde halkın yüzde 48’i, -yaklaşık 150 milyon kişi- işsiz ya da düşük ücretli işlerde çalıştırıldığı için yoksulluk sınırında yaşıyor. Özetle, 2011’de cereyan eden olaylar ve gelişmeler, en ileri toplumsal sistem olarak lanse edilen kapitalizmin aslında ne kadar hastalıklı olduğunu bütün dünya genelinde daha açık gösterdi. Ve kapitalizmin bir çıkmaz sokak olduğu daha iyi anlaşılmakla kalmadı, onun yıkıma uğrattığı emekçi kitlelerin öfke ve tepkisi bariz biçimde arttı ve yaygınlaştı. Bu bakımdan taşların yerinden oynadığı 2011, baskısız, sömürüsüz bir dünyanın kurulma umudunun da büyüdüğü; ve önümüzdeki yıllarda yaşanması muhtemel toplumsal-siyasal olayların habercisi olan bir yıl oldu... 2012’de bu umutların büyümesi dileğiyle... *PIIGS Ülkeleri: Portekiz, İtalya, İrlanda, Yunanistan, İspanya.


2011'İN SEYRİ

7 Ocak: Tunus’ta seyyar satıcılık yapan ve zabıtalar tarafından malı elinden alınan Muhammed Buazizi’nin valilik önünde kendini yakarak çaktığı kıvılcım ateş oldu. Daha sonra Arap halklarının isyanları haline gelecek ilk gösteriler Tunus ve Cezayir’de başladı. Halk, işsizlik ve fiyat artışı için protesto gösterileri düzenlendi. Cezayir’de birçok mahallede gösteriler düzenlendi, dükkanlar kepenk kapattı. Tunus’taysa avukatlar greve gitti, Sidi Buzid’de okullarda eğitim durdu.

9 Ocak: Güney Sudan’da bir hafta süren bağımsızlık referandumunda halkın yüzde 99’u bağımsızlıktan yana oy kullandı.

13 Ocak: Brezilya’nın Rio de Janerio kenti yakınlarında dağlık bölgede şiddetli yağışlar sonrası sel meydana geldi. Sel felaketinde 700 kişi hayatını kaybederken binlerce kişinin de evsiz kaldı.

14 Ocak: Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali, ülkedeki protestolar nedeniyle hükümeti feshederek erken seçim kararı aldı. Bin Ali, aynı gün olağanüstü hal ilan etti ve daha sonra ülkeyi terk ederek Suudi Arabistan’a gitti. Cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak Başbakan Muhammed Gannuşi üstlendi. Bin Ali’nin gitmesiyle yetinmeyen Tunuslular, geçici hükümeti de protesto etmeye devam etti.  

17 Ocak: Tunus’ta Devlet Başkanı bin Ali’nin devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasından sonra ülkede yeni ulusal birlik hükümeti kuruldu.
Umman’da hayat pahalılığına karşı ilk protesto gösterileri düzenlendi.

18 Ocak: Yemen’de ilk protestolar başladı. Başkent Sana’da demokratik değişim isteyen bin kadar üniversite öğrencisi, iktidarı protesto etti.

21 Ocak: Ürdün’de hayat pahalılığına karşı gösterilerin en büyüğü düzenlendi.

25 Ocak: Mısır’da polis şiddeti, olağanüstü hal ve işsizliğe karşı düzenlenen en büyük gösteri, 25 Ocak “öfke günü”nde patlama noktasına geldi ve gösteriler ülke geneline yayıldı.
Mısır’da başkent Kahire başta olmak üzere çeşitli illerde binlerce kişi “sivil itaatsizlik” gösterilerini başlattı.

28 Ocak: Mısır’da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e karşı yapılan protesto gösterileri başkent Kahire’nin tümüne yayıldı. Aynı gün, reformcu muhalif lider Muhammed El Baradei ev hapsine alındı, sokağa çıkma yasağı tüm ülkede uygulamaya konuldu.

29 Ocak: Mısır’da hükümet istifa etti.

30 Ocak: Fas ve Sudan’da protestolar başladı.
 
1 Şubat: Mısır’da “Milyonların Yürüyüşü” yapıldı. Binlerce kişi sokağa çıkma yasağını deldi, meydanlarda sabahladı. Okullar, bankalar, işletmeler ve borsanın 2 gün kapalı olduğu genel grev ilan edildi.

4 Şubat: Bahreyn’de ilk gösteriler düzenlendi.

11 Şubat: Bir gün önce yetkilerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman’a devreden Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek istifa etti.

13 Şubat: Mısır’da yönetimi üstlenen Yüksek Askeri Konsey, parlamentoyu feshederek anayasayı askıya aldı.

16 Şubat: Libya’da Kaddafi yönetimi karşıtları ilk kez protesto gösterisi düzenledi. Ülkeye yabancı medyanın girişine izin verilmezken polisin saldırıları sonucu ölenlerin sayısının binlere ulaştı. Görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin silahsız kişilere makineli tüfek ve roketatarla saldırdığını ve birçok göstericinin hayatını kaybettiğini söylediler.

23 Şubat: AB, Libya’ya her türlü silah satışını askıya aldı, İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi Eni, Libya’daki petrol ve doğalgaz faaliyetlerini geçici olarak durdurdu.

24 Şubat: İsveçli iki kadına cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla İngiltere’de yargılanan Assange’ın İsveç’e iadesine karar verildi.

26 Şubat: ABD, Libya yönetimine karşı ambargo kararı alarak Trablus büyükelçiliğini kapattı.

27 Şubat: BM Güvenlik Konseyi, Libya’da Kaddafi rejimine yönelik yaptırımlar getiren karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.  Kararda Libya rejimine yönelik silah ambargosu getirildi, Libya lideri Muammer Kaddafi, akrabaları ve rejimin önemli mensuplarının mal varlıkları donduruldu, bu kişilere karşı uluslararası seyahat yasağı getirildi.

9 Mart:  Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali’nin partisi feshedildi.

10 Mart: NATO, Libya hava sahasını 24 saat izlemeye aldığını duyurdu.

11 Mart: Japonya 8.9’luk depremle sarsıldı. Merkez üssü Sendai olan 8.9 büyüklüğünde deprem ve neden olduğu tsunami felaketinde 13 bin 400 kişi hayatını kaybetti. 14 bin 800’den fazla kişi kayboldu. Deprem nedeniyle Fukuşima Nükleer Santrali’nde üç reaktör patladı, bölgedeki halk tahliye edildi, radyasyon sızıntısı meydana geldi.

17 Mart: Suriye’nin Dera kentinde binlerce kişi yönetim karşıtı gösterilerin ilkini düzenledi. Gösteriler, ülkenin diğer kentlerine sıçradı.

18 Mart: BM Güvenlik Konseyi, Libya’da sivilleri koruma amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veren, Libya’da derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan ve rejime yönelik yaptırımların daha da sıkılaştırılmasını ve genişletilmesini öngören karar tasarısını kabul etti.

20 Mart: Batılı güçler tarafından Libya operasyonuna başlandı. Ülkenin başkenti Trablus’ta sabahın ilk saatlerinde aralıksız uçaksavar atışları yapıldı. Libya silahlı kuvvetleri, tüm birliklerine ülkeye saldıran Batılı güçlere karşı ateşkes emri vermesine rağmen operasyonlara devam edildi.

27 Mart: Libya’yı NATO’nun vurması kararlaştırıldı ve BM Güvenlik Konseyi, Libya hakkındaki tüm kararların NATO’ya devredilmesine karar verdi.

8 Nisan: Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkenin doğusunda, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Haseke bölgesi halkına vatandaşlık verilmesine yönelik kararname yayınladı.

11 Nisan: Fransa’da kamuya açık yerlerde peçe yasağı resmen başladı. Yasağı ihlal edenlere 150 avro para cezasıyla “vatandaşlık stajı alma” zorunluluğu uygulanacak.

20 Nisan: Amerikan Vanity Fair Dergisi ve 2007 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü sahibi İngiliz foto muhabiri Tim Hetherington ve Chris Hondros, Libya’nın batısında Misrata kentinde  Kaddafi güçleriyle muhalifler arasındaki çatışmalarda öldü.

23 Nisan: Yemen’de, ekonomiden adaletli pay talep etmek amacıyla düzenlenen gösteriler, binlerce kişinin katılımıyla greve dönüştü. İşçi ve emekçiler sokaklara döküldü, resmi kurumlar, okullar ve özel şirketler hizmet vermedi.

27 Nisan: Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih’i ile Gazze Şeridi’nde iktidarı elinde tutan Hamas, geçici hükümet kurma konusunda anlaştı.

30 Nisan: ABD’nin güney ve doğusundaki 7 eyaleti vuran kasırga ve hortum felaketinde  337 kişi öldü. Kasırga, bölgede 1930’lardan bu yana en çok can kaybına yol açan doğal afet oldu.  

1 Mayıs: NATO güçlerinin düzenlediği hava saldırısında, Kaddafi’nin en genç oğlu olan Seyfül Arab Kaddafi ile 3 torunu öldü.  

2 Mayıs: ABD’de 11 Eylül 2001’de düzenlenen saldırıların arkasındaki isim olduğu iddia edilen El Kaide lideri Usame bin Ladin Pakistan’da düzenlenen bir operasyonla öldürüldü. İslami geleneklere göre 24 saat içerisinde gömülmesi gereken Ladin’in cenazesinin deniz tabanına gömüldüğü açıklandı.
Libya’daki şiddet olaylarından dolayı Trablus’daki Türk Büyükelçiliği geçici olarak tahliye edildi.

4 Mayıs: Fransa Senatosu, Ermeni Soykırımı’nı inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa teklifini kabul etmedi.

9 Mayıs: AB, muhaliflere karşı şiddet uygulayan Suriye’ye silah ambargosu uygulamaya başladı.

11 Mayıs: Ekonomik kriz içindeki Yunanistan’ın AB ve IMF’den 110 milyar avroluk yardım aldığı için uygulamak zorunda olduğu reform paketine karşılık 20 bin kamu ve özel sektör çalışanı protesto gösterisi düzenledi.

12 Mayıs: ABD Dışişleri Bakanlığına ait gizli belgeleri yayımlayan WikiLeaks Internet sitesinin kurucusu Julian Assange, Avustralya’dan insan hakları ödülü kazandı.

15 Mayıs: Aşırı borçlanma ve avro krizi yüzünden ekonomisi sarsılan İspanya’da on binlerce işçi ve emekçi meydanları terk etmemek üzere protesto gösterilerine başladı. “Öfkeliler” olarak adlandırılan kitlenin, Internet üzerinden yaptıkları çağrılar üzerine başlayan “15 Mayıs Hareketi”, başkent Madrid’de 150 bin kişinin katıldığı dev bir gösteriye dönüştü.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan, New York’ta otel odasını temizliğe gelen hizmetçiye cinsel saldırıda bulunmaktan gözaltına alındı. Paris uçağında yakalanan IMF Başkanı, görevinden istifa etti.

19 Mayıs: Cinsel tacizle suçlanan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, New York’ta mahkemeye çıkarıldı. Strauss-Kahn, götürüldüğü hapishaneden kefaletle serbest bırakıldı.
Portekiz’in başkenti Lizbon’da binlerce kişi, hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı protesto gösterisi düzenledi.

23 Mayıs: AB dışişleri bakanları, protestocuların öldürülmesinden sorumlu tutulan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve 9 yardımcısına yaptırım uygulama kararı aldı.

25 Mayıs: Japonya’da Fukuşima Nükleer Santrali’nde yaşanan kriz sonrası İsviçre hükümeti ülkedeki tüm nükleer santrallerini kapatacağını açıkladı.

28 Mayıs: Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, Ocak ayındaki ayaklanma sırasında cep telefonlarını ve Interneti kestiği için 540 milyon Mısır Paundu (90 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı.

30 Mayıs: Japonya’daki Fukuşima nükleer faciasından sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel, 10 yıl içerisinde Almanya’da nükleer enerji kullanımının tamamen terk edileceğini açıkladı.

3 Haziran: Suriye’nin Hama kentinde, 50 binden fazla kişi rejim karşıtı gösteri düzenledi.

5 Haziran: Şili’nin güneyinde Puyehue yanardağı yarım yüzyıl sonra faaliyete geçti. Yanardağ, püskürttüğü küllerle çok uzaktaki Yeni Zelanda ve Avustralya’da hava ulaşımını aksattı.

7 Haziran: Libya’nın başkenti Trablus’a yapılan NATO bombardımanında 29 kişi öldü.

8 Haziran: Avrupa Birliği Bakanlığı kuruldu. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bakanlığın başına getirildi.

9 Haziran: Yunanistan hükümetinin özelleştirme programını protesto etmek için kamu çalışanları grev yaptı.

10 Haziran:  Arjantin, ilk kez insan sütündeki iki proteinin üretimini yöneten iki insan geni kullanarak buzağı klonladı.

13 Haziran: İtalya nükleer enerji, suyun özelleştirilmesi, başbakan ve bakanlara geçici süreli dokunulmazlık sağlanması konularında referanduma gitti. Halk oylamasında seçmenlerin yüzde 95’e yakını; nükleere, özelleştirilmiş suya ve dokunulmazlığa ‘hayır’ dedi.

15 Haziran: Siyasi ve ekonomik kriz yaşayan Yunanistan’a sunulan kurtarma paketine karşı sendikalar 24 saatlik genel grev kararı aldı. Binlerce Yunanlı Atina sokaklarını doldurdu.
NATO’nun Trablus yakınlarında bir otobüse düzenlediği hava saldırısında 12 kişi öldü.

19 Haziran: Ekonomik krizin eşiğindeki İspanya’nın 60 farklı kentinde gerçekleştirilen eylemlere, yerel kaynaklara göre 100 binden fazla kişi katıldı.

20 Haziran: Tunus’un devrik devlet başkanı Zeynel Abidin bin Ali ve eşi Leyla Trabelsi bin Ali, Tunus’ta gıyaplarında yargılandıkları davada, ‘devlet mallarını zimmetlerine geçirmek’ suçundan 35’er yıl hapse mahkum edildi.
Libya yönetimi, NATO’nun düzenlediği hava saldırısında 3’ü çocuk 15 kişinin öldüğünü açıkladı.

23 Haziran: ABD Başkanı Barack Obama, 33 bin askerin yaz sonuna kadar Afganistan’dan çekileceğini ve tüm birliklerin geri çekilme işlemininse 2014’te tamamlanacağını açıkladı.

29 Haziran: Yunanistan parlamentosu, 5 yıllık tasarruf paketiyle ilgili yasa tasarısını kabul etti. Kararı protesto eden kamu ve özel sektör çalışanları 48 saatlik genel greve gitti.

30 Haziran: İngiltere’de kamu sektörü çalışanları, hükümetin emeklilik yaşı ve maaşlarında kesinti planlarını protesto etmek son 30 yılın en büyük grevini gerçekleştirdi.

4 Ekim: Ekonomik krize teslim olan Avro Bölgesi ülkelerinden Portekiz’de, hükümetin kemer sıkma politikasını protesto eden binlerce kişi sokaklara döküldü.

5 Ekim: Yunanistan’da kamu ile özel sektör çalışanlarının ‘’hükümetin mali krizle mücadele çerçevesinde uygulamaya koyduğu reformları’’ protesto amacıyla 24 saatlik grev yapıldı.

7 Ekim: ABD’nin New York kentinde ekonomik eşitsizliğe karşı başlayan Wall Street eylemleri; Jersey, Houston, Los Angeles ve Philadelphia gibi diğer ABD kentlerine de sıçrayarak ülke geneline yayılmaya başladı.

9 Ekim: Mısır’da bir kiliseye düzenlenen saldırı üzerine başkent Kahire’de ayaklanan Hristiyanlarla güvenlik güçlerinin ve “Baltacı” tabir edilen suç gruplarının çatışması, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye’ye sıçradı. Olaylarda 25 kişi öldü.

11 Ekim: İsrail’le Hamas arasında esir değişimi konusunda anlaşmaya varıldı. İsrail, esir asker Gilad Şalit karşılığında iki aşamada 1027 Filistinliyi serbest bırakacak.

15 Ekim: İspanya’daki ‘Öfkeliler’ ve ABD’deki ‘Wall Street’i İşgal Et’ hareketi, dünya çapında bir dönüşüm için 15 Ekim’i “küresel eylem günü” ilan etti. Dünyanın dört bir yanında binlerce kişi sokağa çıktı. İşgal eyleminden etkilenen İngilizler, finans merkezlerinin yakınındaki Saint Paul Katedrali’nin karşısına 200 çadırlık bir kamp kurarak “Londra’yı İşgal Hareketi”ni başlattı.
18 Ekim: İsrail’le Hamas arasındaki esir değişimi anlaşmasının ilk adımında, 6 yıldır Gazze’de tutulan İsrail askeri Gilad Şalit İsrail’e teslim edildi. Takas anlaşması gereğince 477 Filistinli tutuklu da Gazze’ye ulaştırıldı.

19 Ekim: Yunanistan’da kamu ve özel sektör çalışanlarının, hükümetin mali krizle mücadele temelinde hayata geçirmek istediği reformları protesto etmek amacıyla başlattıkları 48 saatlik grev, ülkede hayatı durdurdu.

20 Ekim: Libya’da Şubat ayından itibaren iktidarı protesto eden eylemcilere karşı şiddet kullanan Libya lideri Muammer Kaddafi, 20 Ekim’de bir çatışmada yaralanmasının ardından muhalifler tarafından linç edilerek öldürüldü.
21 Ekim: İspanya’da Bask bölgesinin bağımsızlığı için 43 yıldır mücadele eden ETA örgütü, silah bıraktı.

23 Ekim: Tunus’ta Zeynel Abidin bin Ali’yi ülkeden kaçmaya zorlayan devrimin ardından birkaç defa ertelenen seçimler gerçekleştirildi. Seçimlerin galibi Ennahda Partisi oldu.
Libya’da Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, Libya’nın “kurtuluşu”nu ilan ederek ülkede Şeriat kurallarının uygulanmaya devam edeceğini duyurdu.

25 Ekim: İspanya’nın özerk Bask bölgesinde düzenlenen yürüyüşe katılan binlerce kişi, silahlı faaliyetlerini bıraktığını açıklayan ETA’nın çözüm çağrılarına destek verdi.

27 Ekim: Japonya’da depremden zarar gören Fukuşima nükleer tesisinden yayılan radyasyonun, hesaplanandan en az iki kat daha fazla olduğu açıklandı

28 Ekim: Birleşmiş Milletler, Muammer Kaddafi’nin öldürülmesinden bir hafta sonra NATO’nun Libya’daki misyonunu sona erdirdiğini açıkladı. BM Güvenlik Konseyi, 7 aydır NATO tarafından yürütülen Libya Operasyonu’nu oy birliğiyle sona erdirdi.

31 Ekim: UNESCO Genel Konferansı’nda, Filistin’in tam üyelik başvurusu kabul edildi. ABD, karar üzerine UNESCO’ya verdiği mali desteği kesti.

9 Kasım: Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu,  AB’nin sunduğu reform paketini referanduma götüreceğini açıklamasının ardından borç krizi siyasi krize dönüştü ve istifa etti. Papandreu’nun ardından geçici hükümetin başına teknokrat Lukas Papadimos getirildi.

12 Kasım: Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Suriye’nin Arap Birliği üyeliğini askıya aldı.
İtalya’da, Başbakan Silvio Berlusconi hükümetiyle istifa etti. İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, hükümeti kurma görevini ekonomist Mario Monti’ye verdi.

15 Kasım: New York’ta başlayıp tüm ABD’ye yayılan “Wall Street’i İşgal Et” hareketinin ülke genelinde gördüğü baskıların ardından, eylemlerin başlangıç noktası ve sembolik öneme sahip olan Zuccotti Park, çok sayıda polisin yer aldığı operasyonla dağıtıldı.

18 Kasım: Ukrayna’da Çernobil nükleer faciasından sonra santralde yetersiz koruma önlemleriyle görev yapan yardımcılardan hayatta kalanlardan bir grup, maaşlarının düşürülmesini protesto amacıyla açlık grevine başladı.
 
19 Kasım: Mısır’ın başkenti Kahire’de askeri yönetimin iktidardan inmesini talep eden eylemciler, Tahrir Meydanı’na döndü ve günlerce sürecek eylemleri başlattı. Tahrir Meydanı’nda çıkan olaylar üzerine Başbakan Essam Şeref istifa etti, yerine eski başbakan Kemal Ganzuri getirildi.

26 Kasım: Fas’ta yapılan parlamento seçimlerinin galibi Adalet ve Kalkınma Partisi oldu.

28 Kasım: Mısır’da halk meclisi seçimlerinin ilk bölümünde oy verme işlemi başladı.

30 Kasım: İngiltere’de hükümetin emeklilik yaşını yükseltmek istemesi, emeklilik primlerinin artırması ve emeklilik maaşlarını düşürmesine karşı çıkan işçiler, ülke tarihinin en büyük ikinci grevini gerçekleştirdi. Genel grev yapmanın yasak olduğu İngiltere’de sendikalar, daha güçlü tepki verebilmek için aynı gün grev yapma kararı aldı.

1 Aralık:  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlarını açıklamasının ardından Suriye hükümeti, Türkiye’yle serbest ticaret anlaşması kapsamındaki tüm çalışmaları askıya aldığını açıkladı.

4 Aralık: Rusya’da genel seçimlerde, Vladimir Putin’in iktidardaki Birleşik Rusya Partisi, bir önceki seçime kıyasla oy kaybına karşın seçimlerin galibi oldu. Putin’i yönetimde istemeyen binlerce Rus, son 20 yılın en büyük gösterisine imza attı.

5 Aralık: Japonya’da Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki bir arıtma sisteminden 45 ton yüksek oranda radyoaktif su sızıntısı ortaya çıktı.

8 Aralık: 1981’de beyaz bir polisi öldürdüğü iddiasıyla idama mahkum edilen Gazeteci Mumia Abu Jamal’in idam cezası kalktı.

9 Aralık: AVRO krizini çözmek üzere düzenlenen 27 AB üyesi ülkenin katıldığı toplantıda; “Merkozy Planı” olarak bilinen Almanya-Fransa planına İngiltere, Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Macaristan karşı oy kullandı. Açıklanan kararla birlikte ekonominin tek merkezden yönetilmesi konusunda AB resmen ikiye bölünmüş oldu.

15 Aralık: ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Bağdat’taki en büyük Amerikan üssünde yapılan törende, Irak’ta 2003’ten bu yana süren savaşın resmen bittiğini ilan etti. ABD, Irak’taki 505 askeri üssünden sonuncusunu Iraklılara devrettiğini açıkladı.

16 Aralık: Filipinleri vuran Washi Kasırgası, 1200 kişinin ölümüne sebep olurken, felaketten 700 bin kişi etkilendi.
17 Aralık: Kazakistan’ın bağımsızlık yıl dönümü kutlamaları için Canözen kentinde kurulan sahne etrafında maaşlarının yükseltilmesi ve işlerine dönmek için eylem yapmak isteyen petrol işçileriyle polis arasında çıkan çatışmalarda 15 kişi öldü.

18 Aralık: İsrail, Hamas’la Ekim ayında varılan tutuklu takası anlaşması çerçevesinde 550 Filistinliyi daha serbest bıraktı.

22 Aralık: Fransa meclisi, Ermeni Soykırımının inkarını cezalandıran yasa teklifini kabul etti.

27 Aralık: Arap Birliği gözlemcileri Suriye’ye ulaştı.  (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et