Kareden dizelere dökülen öykü
GELİRLER HEY TEKSTİL İŞÇİLERİNE
Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, yaptığı açılış konuşmasında serginin gelişim süreci hakkında bilgi verdi. İlk fikrin gençlik kamplarında Özcan Yaman’la yürüttükleri atölye çalışmalarına dayandığını belirten Köz, “Fotoğraf atölyesi öğrencileri çektikleri fotoğrafları sergilediler edebiyat atölyesi öğrencileri de fotoğraflara yorumlar yapmıştı. O küçük güzellik bu fikrin doğmasına sağladı” dedi.
Köz, sergide bulunan fotoğraf ve yorumların satışından elde edilecek gelir direnişteki Hey Tekstil işçilerine sunulacağını söyledi. Ayrıca 1 Mayıs’a da çağrı yapan Köz, 1 Mayısta “Dünyanın Bütün Kalemleri Birleşin” başlıklı pankartla Cevahir AVM’nin önünde toplanacaklarını belirtti.
Redfotoğraf adına konuşan Özcan Yaman ise yaptıkları fotoğraf çalışmalarının gündemdeki gelişmelere paralel olarak örgütlendiğini ifade etti. Fotoğrafçıların birçoğu birbirini tanımıyor onları bir araya getiren bu ülkenin gerçekliği diyen Yaman, “bizim sendikalarımızda artık emek ve demokrasi mücadelesinin içine sanatı da katmalı” dedi.
ÇAĞIMIN BEREKETİYİM BEN
Göz-El Yorumlu Emek Fotoğrafları Sergisinde emeği ve onuruyla yaşayan insanların günlük yaşantısına odaklanan fotoğraflar yazarın usunda patlayan flaşlar imgeye dönüşüyor. Fotoğrafların altında yer alan dizeler kadınların, çocukların, üreten emekçilerin sesi, soluğu oluyor. Tırmıklarını ve oraklarını havaya kaldıran elleri yer aldığı Özcan Yaman’ın karesi; Kardeşçe paylaşmak için üretenleri/ kaç savaşta kaç kez ölünmüştür/bir uzun dinginliğe ulaşmak için/Çağımın bereketiyim ben/bütün renkler dünyaya boyanır/ Halil İbrahim Özcan’ın dizelerine dönüşüyor.
Emekçilerin yer aldığı karelerin çoğunda yoksulluğu görmek mümkün. Kesmek düne bağlı urganlarını bir bir/öyle kamçılamışım ki zamanı/Koşturun benim zamansız çocuklarım/bir attır zaman altındasınız/ dizelerini İhsan Topçu’ya yazdıran ise muhtemelen işçi gençlerin bekar evini kareleyen Yeşim Ağaoğlu’nun fotoğrafı. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et