‘Yeni anayasa kadına karşı şiddeti önlemeli’
Yeni anayasa için yazım aşamasına geçildiği bu günlerde Tuzla’da konuştuğumuz emekçi kadınlar, yeni anayasadan beklentilerini sıraladı.
AKP ESKİ ÜYESİ
“Ben AKP’ye 2002’de oy verdim ve aynı zamanda üyesiydim” diyen Fatma Yılmaz, şimdi “çok pişman” olduğunu söyledi. Nedenini sorduğumuzda Yılmaz, “Ülkemizdeki bütün zenginliklerimizi özelleştirdi. Şimdi başta biz kadınlar olmak üzere yoksullukla boğuşuyoruz. Çocuklarıma, pazardan kimi zaman bir meyve alıp veremiyorum” dedi. Eşinin tersaneden emekli olduğunu söyleyen Yılmaz, bir emekli maaşıyla geçinmeye çalıştıklarını söyledi.
‘ŞİDDETİ ÖNLEMELİ’
“Eğitimden sağlığa her şey kötüye gidiyor” diyen Yılmaz, kadınlara yönelik artan şiddete dikkat çekti. “Kadınlara yönelik şiddete ve cinayetlere son verecek bir anayasa istiyorum” diyen Yılmaz, yapılan özelleştirilmelerin tekrar kamulaştırılması gerektiğini belirtti. Yılmaz, “O zaman belki işsizlik de azalır yoksulluk da” dedi.
‘BİR DE TERSANELER...’
Uzun süredir işsiz olan ve iş arayan Hülya Karadaş da “Kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin son bulması” için yeni anayasada düzenlemelerin yapılmasını istedi. Karadaş’ın acil çözüm isteği diğer bir konu da tersaneler. “Benim babam tersane işçisi. Orada koşullar çok kötü. İşçiler güvencesiz çalışıyor ve hep bir ölüm riski var” diyen Karadaş, “Bu anayasa tersane işçilerini güvence altına almalı ve işsizlik sorununu çözmeli” dedi.
‘EN ÇOK BİZ MÜDAHİL OLALIM’
Elif Dağlaroğlu da “Bu anayasada halk olmalı, biz kadınlar olmalı” değerlendirmesinde bulundu. Dağlaroğlu, “Sağlıkta dönüşüm dediler, hastanelere biraz makyaj yaptılar. Eğitimde devrim dediler, 4+4+4 denen yasayı çıkardılar. Yasanın amacı paralı ve gerici eğitim” dedi.
Yeni anayasayla ilgili hükümeti eleştiren Dağlaroğlu, “Yeni anayasa sürecini halka açmıyor. Darbe anayasanın devamı olacak çünkü. Bu nedenle en başta biz kadınların bu anayasaya müdahil olması gerekiyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et