Barışın yolu Roboskî’den geçer
Roboskî’den Ankara’ya adalet isteklerini yinelemek için gelen aileler, Meclis İnsan Hakları Komisyonu tarafından ‘kasıt yok’ denen Roboskî raporunu kabul edilmesini Meclis Dikmen Kapısı önünde protesto etti.
Yakınlarının fotoğraflarını taşıyan acılı ailelere, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, BDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, İbrahim Binici ve Hasip Kaplan da destek verdi. Sık sık, ‘Katil Erdoğan’, ‘Katil devlet hesap verecek’ sloganları ile feryat eden aileler gözyaşları içerisinde ‘adalet’ istedi.
Burada konuşan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, raporun delilleri karartmak anlamı taşıdığını belirterek, “Meclis bu rapor ile bir kez daha güven kaybetmiştir” dedi. Raporun failleri aklama, yargılamayı etkileme ve hükümeti sorumluluktan kurtarmaktan başka bir anlam taşımadığını aktaran Kaplan, “Bu adaletsizliktir. Adalet mücadelemiz asıl şimdi başlıyor. Bilinsin ki biz adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Mecliste yakalarına yapışacağız. Ulusal yargıda sonuç alanına kadar bütün avukatlar çalışmalarını sürdürecektir” diye konuştu. Raporda belirtilen ‘kasıt yok’ ibaresine atıfta bulunan Kaplan, “Kasıt yoksa ne var orada? İhmal mi, kaza mı her neyse bunu açıklamak zorundasınız” dedi.
Aileler adına ortak açıklamayı yapan Veli Encü ise, katliam gününden bugüne kadar Roboskî için yapılan bütün açıklamaların kendilerini her gün bir kez daha bombaladığını ve yeni katliam acılarının yaşattığını ifade etti. Tek isteklerinin adalet olduğuna vurgu yapan Encü, “Hazırlanan utanç raporu AKP’li üyelerce kabul edilmiştir. Meclis kendi tarihine bir leke olarak geçecek bir skandala da imza atmıştır. Bizim nezdimizde Meclis, Adaleti Kaldıran Partinin Meclisi haline dönüşmüştür” dedi.
‘DEVLET ROBOSKÎ'YLE YÜZLEŞMEK ZORUNDA’
Kürt sorunu konusunda yeni gelişmelerin yaşandığına değinen Encü, bu sürecin adının barış süreci olarak tanımlandığını hatırlattı. Encü, aileler olarak sürece tam destek verdiklerini ancak hükümet ve devlet yetkililerini samimi bulmadıklarını ifade etti. Devlet yetkililerinin Roboskî katliamıyla yüzleşmesi gerektiğine vurgu yapan Encü şöyle devam etti: “Devlet yetkilileri çözüm sürecinde samimilerse Roboskî katliamıyla yüzleşmek zorundalar. Çok iyi bilinsin ki barışın yolu Roboskî’den geçer. Biz aileler devletle helalleşmeyi umut ederken Mecliste kabul edilen utanç raporu bu süreci sabote edecek en büyük adım olmuştur."
TRABZONLU VATANDAŞIN İSYANI
Acılı ailelerin feryatları sırasında Trabzonlu olduğunu söyleyen bir vatandaş ailelere destek verdiği sırada apar topar oradan uzaklaştırıldı. Açıklama sonrasında yoldan geçerken anaların feryatlarının kendisini yaraladığını, burada yapılan konuşmalardan etkilendiği belirten vatandaş, “Bu anaların acısı hepimizin acısıdır. Yeter bu millete zulüm etmeyin” diye bağırdı. Adını söylemeyen vatandaş, polisler tarafından apar topar oradan uzaklaştırdı. Söz konusu vatandaş Başbakan Erdoğan’a seslenerek, “Çözüm süreciyse eğer, başladıysa madem bu acıları dindirin” diye bağırdı. Yaşananların ardından aileler kimliklerini, ‘utanç belgesi’ olarak niteleyip Meclis bahçesine attı. (Ankara/EVRENSEL)
HAKİKATLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN
Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nda kabul edilen Roboskî raporunun göz göre göre suçluları gizlediğine vurgu yaparak Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.
Tahmaz yaptığı yazılı açıklamada, Tahmaz, bir yılı aşkın bir süre boyunca konuyu inceleyen Meclis İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu tarafından açıklanan raporun adaletin ve çözüm sürecinin gerektirdiği duyarlıktan uzak olduğunu dile getirdi. Raporun, göz göre göre suçluları gizlediğini belirten Tahmaz, “34 Kürt yurttaşın ölümünde kasıt olduğuna dair delil olmadığı iddia ediliyor. Bu tespit vicdanları sızlatıyor. Kaygıları ve güvensizliği derinleştiriyor.Kürt sorunun çözümü ve barış sürecinde etkin olması istenen Meclis raporu kabul etmemeli ve bu olay vesilesiyle geçmişle yüzleşmek için hakikatleri araştırma komisyonunu hızla kurmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et