Yargıtay’dan Kürdistan’a onay
Yunus ve Elif Toprak çiftinin çocuklarına verdikleri “Kürdistan” ismini uygun görmeyen yerel mahkemenin kararını Yargıtay bozdu.
Urfa’nın Hilvan ilçesinde Yunus ve Elif Toprak çifti, 30 Ağustos 2012’de dünyaya gelen çocuklarına “Kürdistan” ismini verdi. Hilvan İlçe Nüfus Müdürlüğü ismi kaydettikten sonra baba ve anne hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu ve Hilvan Cumhuriyet Savcılığı, ismin iptali için Hilvan Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açtı. Mahkeme heyeti ise yargılama sonucunda, “Hem çocuğu hem toplumu rencide edicidir, bu yüzden ismi Helin olsun” kararı verdi. Ailenin avukatları aracılığıyla dosyayı götürdüğü Yargıtay, isim verme hakkının anne babaya ait olduğunu ve ismin verilmesinde özgür davranmaları gerektiğini, ismi iptal edecek bir yasal düzenlemenin bulunmadığını kaydederek, yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu.
HAK ANNE VE BABANIN
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, 18 Nisan 2013’te verdiği kararda; adın, kişiyi tanıtan ve onu diğer bireylerden ayıran bir kavram olduğunu dile getirerek, anne ve babanın ismi koyma hakkının anayasal güvenceye alındığı hatırlatılarak, “Ayrıca adın yabancı kökenli olması da onun değiştirilmesini gerektirmez” denildi. Yargıtay’ yerel mahkemenin Helin ismini vermesinin de hukuki olmadığına dikkat çekti.
TARİHİ KARAR
Yargıtay kararını değerlendiren Kürdistan Toprak’ın babası Yunus Toprak, adaletin tecelli ettiğini, yerel mahkemenin verdiği siyasi kararın bozulmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. Ailenin Hukuk Danışmanı Avukat Bekir Benek de Yargıtayın verdiği kararın süreç anlamında önemli olduğunu, verilen siyasi kararın bozulmasının anlamlı olduğunu belirterek, “Karar tarihidir. En üst hukuk kurumu Kürdistan’ın kullanılmasında sakınca görmemiştir. Bir hukukçu için, alınmış böyle bir karar umutlandırıcıdır” dedi. (Urfa\DİHA)
Evrensel'i Takip Et