‘Alevi Dedeler rakı masasında’ydı
‘Nefesli enstrümanlarının her birinin, bir Alevi Dedesi’ni temsil ettiği eser; bir rakı sofrasının başında toplanmış 5 dedenin kimi zaman felsefi, kimi zaman matrak, Tanrıdan, hayattan ve insanlardan bahsettikleri sohbetlerini nefesli enstrümanlarla dinleyiciye aktarıyor’ diyerek söze giren Say, sahneden çekilip sözü Alevi dedelere bıraktı.
Önce nefesli çalgıların küçük, kısa ve net sesleriyle başlanan sohbet, daha sonra bir Aşık atışmasını andıran heyecanlı bir sohbete döndü. Zaman zaman Aşık Veysel’i andıklarını, Veysel’in ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ı duyduğumuzda anlamış olduk. Alevi dedeler sohbet ediyorlar, siyasi olayları, dünyanın nereye doğru gittiğini tartışıyorlardı. Bu yükselip yükselip alçalan uzun nefeslerden belli oluyordu bu. Ama edebiyattan ve en önemlisi belki, edebiyatın aşkıyla yaşadıkları kültürden kopmadan kendilerine dönüyorlardı. Bunun gibi bir çok tanıdık ezginin küçük aralıklarla seslendirilen ezgilerle beraber, her bölüm arasında 16’ıncı yüzyıldan kalma oldukça az bilinen bir Bektaşi melodisi tekrar tekrar ortaya çıkıyordu.
Woodwinds Quintett Topluluğundan Bülent Evcil (Flüt), Ferhat Ali Göksel (Klarnet), Cem Akçora (Korno), Sezai Kocabıyık (Obua), Selim Aykal’ın (Fagot) seslendirdiği 5 Alevi dedesinin ayin olmayan, sıradan bir sohbetini izleyicilere anlattı.
Konser, Fazıl Say’a ait “Likya Prensesi Op.26”, “Baladlar” ve Say’ın seslendirdiği Franz Liszt’e ait “Sonat si minör” eseriyle sona erdi. 20 Temmuza kadar sürecek olan ENKA Açık Hava etkinliklerinde “Şems!.Unutma!..”, Kardeş Türküler konseri, “Generaller, Savaş ve Barbekü” gibi çok çeşitli etkinlikler yer alacak. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et