01 Ocak 2015 14:50

Cizre'de hendekler kapatılıyor

Cizre'de baskın, gözaltı ve tutuklamalara karşı kazılan hendekler, yapılan görüşmeler sonucunda kapatılmaya başlandı.

Paylaş

Şırnak'ın Cizre ilçesinde iki ayı aşkın bir süredir halk ve gençler tarafından gözaltı ve tutuklamalara karşı kazılan hendekler, kapatılmaya başlandı. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın Şırnak Valisi Hasan İpek ile görüşmesi, Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret'in de Cizre Kaymakamı Mahmet Şamil Horasanlı görüşmesi üzerine Sur, Cudi ve Nur mahallelerindeki hendeklerden bazıları kapatılmaya başlandı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret, hendeklerin halk ve gençler tarafından siyasi soykırım operasyonlarına karşı kazıldığını belirterek, "Bizler belediye olarak elbette sokakların ve caddelerin kapatılmasını istemiyoruz. Ama son dönemlerde Kobanê eylemleri sonrası başlatılan gözaltı ve tutuklama furyasına karşı halk ve gençler böylesine bir tutuklama furyasına karşı hendekleri açmış. Bizler halkın istemediği hiçbir şeyi yapmacağız. Çünkü bizi bu halk seçti. Halk çocuklarının gözaltına alınmaması ve tutuklanmaması için bu hendekleri açmış. Devlet ve hükümet gözaltı ve tutuklamaları durdurursa bu konuda halkı ikna ederse, bizler hendekleri kapatacağız" dedi.

'VALİ, KAYMAKAM VE EMNİYETİN DE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMASI GEREKİYOR'

Hendekleri kapatılması için devletin başta halkı samimiyeti konusunda ikna etmesi gerektiğini kaydeden İmret, Şırnak Valisi İpek ve Cizre Kaymakamı Horasanlı'nın bu konuda hassas davranması gerektiğinin altını çizerek, "Etki her zaman tepki yaratmıştır. Gözaltı ve tutuklamalar başlarsa bu defa halk hendekleri daha da genişletecektir. Bizde vali ve Cizre kaymakamından gözaltı ve tutuklama yapmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Böylesi bir durum olursa halk bize de tepki gösterecek ve hendekleri kapatmamıza izin vermeyecektir. Cizre Emniyet Müdürü'nün de bu konuda hassas davranması ve polislerin caddelerde, sokaklarda ve mahalle aralarına rastgele gaz bombası atmaması gerekiyor. Herkes üzerine düşeni yaparsa ilçemizde hiçbir sorun kalmayacaktır" şeklinde konuştu.

'HENDEKLER GÖZALTI VE TUTUKLAMALARA KARŞI HALK TARAFINDAN AÇILMIŞTIR'

DBP Cizre İlçe Eş Başkanı Ali Gün de, Cizre halkının bu kadar gerilimi, bu kadar gaz bombalarını ve bu acıları yaşamaya layık olmadığını belirterek, "Onurlu halkımıza gaz bombalı bir yaşam reva görülmemelidir. Devlet ve hükümet yetkililerinin bu konuda daha duyarlı davranması gerekiyor. Küçük bir çocuk bir taş attı diye caddeleri, sokakları ve mahalleleri gaz bombası içinde bırakmak çok anlamsızdır. Bu hendekler gözaltı ve tutuklamalara karşı halk tarafından açılmıştır. Şimdi bizler kapatmak için halkımızı ikna etmeye çalışıyoruz. Fakat yarın bir tek kişi bile gözaltına alınıp tutuklanırsa bu defa halk bütün cadde ve sokaklarda hendekler açacak ve kimse artık bunun önüne geçemez. Herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor" diye ifade etti.

Yapılan açıklamaların ardından Sur, Cudi ve Nur mahallelerinde evlerinin önünde hendek açılan aileler ikna edildikten sonra bazı hendekler kapatılarak yol açıldı. Diğer hendeklerin de ileriki günlerde halk ikna edildiği takdirde kapatılabileceği dile getirildi.

Yine evinin önünde hendek açılan Fatma Güzel isimli yurttaş da eşinin devlet tarafından katledildiğini belirterek, "Yeter artık barış ve kardeşlik istiyoruz. Çocuklarımız tutuklanmasın cezaevlerine atılmasın. Siyasi operasyonlar devam ederse bu defa bütün sokak ve caddeleri kapatacağız."dedi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Asansör üçüncü kattan düştü!.. 5 yaralı!

SONRAKİ HABER

Nusaybin'de 5'i çocuk 6 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa