10 Şubat 2015 06:23

Yargıtay'ın yeni Başkanı İsmail Rüştü Cirit oldu

Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla Yargıtay’da yeni başkan seçimi yapıldı Yargıtay'ın yeni Başkanı İsmail Rüştü Cirit oldu.

Paylaş

Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla Yargıtay’da yeni başkan seçimi yapıldı Yargıtay'ın yeni Başkanı İsmail Rüştü Cirit oldu.. 5 adayın bulunduğu seçimde 516 üye oy kullandı

Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın emekliye ayrılması nedeni ile boşalan Yargıtay başkanını seçmek için üyeler sandık başına gitti. 516 üyenin oy kullandığı seçimde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ekmekçi, 20. Hukuk Dairesi Başkanı Feyzi Altınok, 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 3. Ceza Dairesi Başkanı Erdal Gökçen ve 6. Ceza Dairesi Üyesi Ali Suat Ertosun başkanlık için yarıştı.

Yapılan seçim sonucunda Yargıtay'ın yeni Başkanı İsmail Rüştü Cirit oldu. 

YARGITAY BAŞKANI CİRİT: KUVVETLER AYRILIĞI OLMAZSA OLMAZIMIZDIR

Yargıtay Başkanı seçilen İsmail Rüştü Cirit, “Kuvvetler ayrılığı olmazsa olmazımızdır. Kuvvetler ayrılığında alana müdahale edilememek koşul ve şartı ile bu konuda işbirliği içerisinde harekettir. Kuvvetler ayrılığında alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartı ile işbirliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı vazgeçemeyeceğimizdir.” dedi. 

Yargıtay Başkanı seçilen 13. Ceza Daire Başkanı Cirit basın toplantısı düzenledi. Yargıtay’ın kendisine zor bir görev verdiğini belirten Cirit, “Bunun altından en iyi şekilde kalkmaya, Türk halkının teveccühüne layık olamaya çalışacağım. Sayın Başkan Alkan, veda konuşmasında Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiiri ile veda etti. Ben de Türk halkının teveccühüne layık olan, birlik ve beraberliği temin eden salt adaleti tesis eden bir Yargıtay özlemi ile konuşmama başlıyorum.” ifadelerini kullandı. 

Cirit sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Alkan, ‘Yargıtay’da ben 4-6 nöbeti tuttum’ diyor. Biz daha zor bir nöbet tutacağız. Türk halkının yargıya karşı inanılırlık ve güvenilirlik noktasında teveccühüne saygınlığını en üstlere çıkarmak için çalışacağız. Gerekli ilk derece yargısının gerekse yüksek Yargıtay’ın yapısal, fiziksel sorunları var. Bunun yanında son dönemlerde anayasamıza göre eşitliler arasından eşitsizlik meydana getiren bir yapısı var. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay eşitlik, bir birbirleri ile uyumlu çalışan mahkemelerdir. Kuvvetler ayrılığı olmazsa olmazımızdır. Kuvvetler ayrılığında alana müdahale edilememek koşul ve şartı ile bu konuda işbirliği içerisinde harekettir. Kuvvetler ayrılığında alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartı ile işbirliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı vazgeçemeyeceğimizdir.”

İSMAİL RÜŞTÜ CİRİT'İN ÖZGEÇMİŞİ

23 Mart 1955’te Balıkesir Burhaniye doğumlu olan İsmail Rüştü Cirit, İzmir Namık Kemal Lisesi’ni bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1978 yılında mezun olmuştur. Burhaniye hakim adayı olarak mesleğe başlayan İsmail Rüştü Cirit, çeşitli hakimlik görevlerinde bulunmuştur. Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevindeyken 2004′te Yargıtay üyeliğine seçilmiş, halen Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürmekte iken 2011′de Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 13. Ceza Dairesi Başkanlığına seçilmiştir. Evli ve üç çocuk babasıdır. İsmail Rüştü Cirit Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken AKBİL davasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beraatına karar verdi. (ANKARA)


ORAN’DAN CİRİT’E TEPKİ

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan’ın yerine, Yargıtay Başkanlığına İsmail Rüştü Cirit’in seçilmesine ilişkin, “AKBİL davasını aklayan İsmail Rüştü Cirit Yargıtay Başkanı seçildi” diyerek tepkisini dile getirdi.

Oran, twitter adresinden tepki gösterdi. Oran twitter adresinden şöyle yazdı: “Bugün Türkiye hak ve özgürlükler mücadelesi tarihine geçen kara bir gün. Yürütme, yasamanın ardından yargıyı da bugün kendisine tabi kılmıştır. AKBİL davasını aklayan İsmail Rüştü Cirit Yargıtay Başkanı seçildi. Cirit de Başombudsman ile birlikte THY’nin kıyak gezisine katıldı mı?  RTE’nin 2.5 yıldır yanıtlamadığı bu önergedeki kıyak gezide bir hakimin ne işi var? Yargıtay İç Yönetmeliği md.43 bu konuda ne der?” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Yolcu dolu özel halk otobüsü işyeri bahçesine uçtu

SONRAKİ HABER

Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa