30 Nisan 2015 14:00

Üniversitede gazeteye sansür, protestoya yasak

Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde yayımlanan ‘Atatürk İletişim Gazetesi’nin Nisan sayısında yer alacak bazı haberlerin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Sait Keleş tarafından sansürlenmesini protesto etmek isteyen İletişim Fakültesi öğrencileri rektörlüğe yürüyerek açıklama yapmak istedi. Ancak polis ve özel güvenlik görevlileri, yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine fakülte önünde gerginlik yaşandı.

Paylaş

Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde yayımlanan ‘Atatürk İletişim Gazetesi’nin Nisan sayısında yer alacak bazı haberlerin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Sait Keleş tarafından sansürlenmesini protesto etmek isteyen İletişim Fakültesi öğrencileri rektörlüğe yürüyerek açıklama yapmak istedi. Ancak polis ve özel güvenlik görevlileri, yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine fakülte önünde gerginlik yaşandı.

7 Haziran’daki seçimler için AKP’den aday adayı da olan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Sait Keleş, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde çıkartılan Atatürk İletişim Gazetesi’ndeki bazı haberlerin akıl almaz gerekçelerle yayımlanmamasını istemiş, bunu protesto eden gazete ekibi de gazeteyi bir daha çıkarmama kararı almıştı. Gazetenin haberlerini hazırlayan öğrenciler, son sayıyı rektör yardımcısının çıkarılmasını istediği haberlere de yer vererek fakülteye asmıştı. Bugün ise öğrenciler rektör yardımcısı Keleş’in tutumunu protesto için, bir eylem yapmak istedi. Gazetemizde de yayımlanan haberin ardından iddiaya göre yürüyüş yapılacağını öğrenen Rektör, sorunun hal edildiğini, bundan sonra gazetenin denetlenmeyeceğini söyledi. Ancak öğrenciler resmi bir açıklama yapılmasını istedi.

YASAĞA GEREKÇE; 1 MAYIS

İletişim Fakültesi önünde toplanarak rektörlüğe yürümek isteyen öğrenciler, güvenlik görevlileri ve polisin engeliyle karşılaştı. Yürüyüşü 1 Mayıs’la ilişkilendiren polis, yürüyüşe izin vermedi. ‘1 Mayıs dolayısıyla eylem provakatif olur’ diyen polis, fiziksel güç kullanarak yürüyüşe izin vermeydi. Polis ve güvenlik görevlileri öğrencilerin hazırladığı dövizleri de yırttı. Çevik kuvvet ve özel güvenliğin saldırgan tutumu üzerine öğrenciler basın açıklamasını İletişim Fakültesi önünde yaptı.

GENÇ GAZETECİLER SANSÜRÜ KABUL ETMİYOR

Burada öğrenciler adına açıklama yapan Sercan Engerek, “Basın, özgür ortamlarda yeşereceği gibi demokrasinin de basın ile birlikte gelişeceğine inanıyoruz. Biz gazeteci adayları olarak Atatürk Üniversitesi bünyesinde çıkarılan Atatürk İletişim Gazetesine uygulanan sansürü kabul etmiyoruz. Biz genç gazeteciler olarak bu trajikomik gerekçelerin hiçbirini kabul etmiyoruz” dedi.

REKTÖRLÜĞE ‘SANSÜRE SON VERİN’ ÇAĞRISI

Genç gazeteciler olarak daha bu mesleğin okulunu okuyorken sansürle karşılaştıklarını, söyleyen Engerek, “Yapılan engellemeler aynı zamanda İletişim Fakültesi’nde verilen gazetecilik eğitimini de engellemek anlamına gelmektedir. Özgür, bağımsız haberciliği fakültede aldığımız derslerden öğrendik. Biz genç gazeteciler olarak mesleğimizi özgür bir şekilde yapmak istiyoruz ve buradan rektörlüğe sesleniyoruz; Bir sansür mekanizması olarak gazetemizi kontrole son verin. Gazetemizin içeriğine müdahale etmeyin. Atatürk iletişim Gazetesi yayın hayatına geri dönsün” dedi.

Öğrencilerin rektörlüğe yürümesini engelleyen polisler, İletişim Fakültesi önünde yapılan açıklamadan sonra ise öğrencilere kimlik kontrolü yaptı.

NE OLMUŞTU?

Atatürk Üniversitesi bünyesinde çıkarılan Atatürk İletişim Gazetesi’nin Nisan sayısındaki bazı haberler Rektör Yardımcısı Mevlüt Sait Keleş’in sansürüne takıldı. Gazetede yer alacak olan ‘Tortum Çağ Kebabı’na ilişkin bir habere, kendisi Oltu’lu olduğu ve çağ kebabının da Oltu’ya ait olduğu gerekçesiyle itiraz eden Keleş, gazetede ‘altın’a ilişkin bir haberde kullanılan fotoğrafta da ‘Zaman Kuyumculuk’ isimli dükkânın yer almasına ‘Bu fotoğrafı çıkarın. İsmindeki ‘Zaman’ paralele yapıyı çağrıştırıyor’ diyerek sansür uygulamak istedi. Gazeteye haberleri yapan öğrenciler ve yayına hazırlayan İletişim Fakültesi hocaları bu gerekçelerin şaşkınlığını yaşarken, Rektör Yardımcısı Keleş, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı’ndan domuz gribine ilişkin alınan bir demecin de gazetede yayımlanmamasını istedi. Rektör Yardımcısı’nın bu sansüre gerekçesi de akıl almazdı. Keleş, geçtiğimiz aylarda üniversiteye bağlı, Araştırma Hastanesi’nde 3 kişinin domuz gribinden öldüğünü ve bu konuyu işlemenin hastanelerine zarar vereceğini söyledi. Rektör Yardımcısı Keleş ayrıca kendi hastanelerinde 3 kişi domuz gribinden ölürken, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde böyle bir vaka yaşanmadığını belirterek, “Biz Bölge Hastanesi’yle rekabet halindeyiz. Bize zarar verir böyle haberler” dedi. (Erzurum/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Emek düşmanı, yasakçı tutumu lanetliyoruz!

SONRAKİ HABER

Pertek’te işten atılan işçiler 1 Mayıs’ı kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa