Demiryolu işçileri TİS için süresiz grevde
Serdar DERVENTLİ
Köln
Alman Makinistler Sendikası GDL, ilk kez “süresiz” grev ilan etti. 11 aydır devam eden TİS görüşmelerinde Alman Demiryolları DB AG’nin makinistleri sürekli oyaladığını ve makinistlerin artık buna tahammül etmek istemediğini söyleyen GDL Başkanı Claus Weselsky, “Uzun süredir üyelerimiz ‘neden kısa süreli grevler yapıyoruz, neden tekel yönetimi masaya ciddi bir teklif sununcaya kadar greve çıkmıyoruz’ diye bize baskı yapıyorlardı. Artık üyelerimize söyleyebilecek bir gerekçemiz, onları ikna edecek bir sözümüz kalmadı. Bir süre sonra bizde üyelerimizi oyalan sendika yönetimi konumuna gelecektik” dedi.
GDL tarafından düzenlenen basın toplantısında bir gazetecinin grevin ne zaman sona ereceği sorusuna Weselsky, “DB AG ne zaman tartışılabilecek bir teklifle masaya gelirse greve o zaman son verebiliriz. Greve son vermek 12-14 saat gibi sürer” diye yanıt verdi.
Bu nedenle ne zaman sona ereceğini belirlemedikleri bir grev çağrısı yaptıklarını söyleyen Weselsky, “DB AG yönetiminin niyeti çok açık: 22 Mayıs günü TİS Birliği Yasası parlamentoda kararlaştırılacak, Temmuz ayında yürürlüğe girecek ve tekelin GDL ile yaşadığı sorunlar kendiliğinden çözülecek. Ama biz bu tutuma izin vermeyeceğiz” dedi.
Hükümetin istediği takdirde DG AG’yi masa başında çözüme zorlayabileceğini söyleyen sendikacı, “DB AG gerçekte bir devlet işletmesidir. Grevin yarattığı maddi hasardan sürekli söz ediliyor. Özel bir şirket bu kadar zararı göze alamazdı, hissedarları ‘dur bakalım sen ne yapıyorsun’ diye yönetimin yakasına yapışırdı. Fakat DB AG’de durum farklı, ortala çıkan zarar vatandaşın sırtına yıkılıyor” dedi.
Hükümetin anti grev yasası olan “TİS Birliği Yasası”nı yürürlüğe koymanın gerekçesi olarak GDL’i seçtiğini ve DB AG yönetimine TİS sorununda geri adım atmama yönünde direktif verdiğini söyleyen Weselsky, “Bu olayın başka türlü mantıklı bir açıklaması yok. Geçtiğimiz aylarda birçok küçük demiryolu şirketinde sadece makinistler için sözleşme imzaladık ve hiçbirinde böyle bir sorun yaşamadık. DB AG yıllarda birden fazla sözleşme imzaladı ve uyguladı. Bunun şimdi neden mümkün olamayacağını açıklanması gerekiyor” dedi.
TALEPLERİMİZİN ARKASINDAYIZ!
GDL üyeleri için asıl önemli olan taleplerin çalışma süreleriyle ilgili olanların olduğunu söyleyen Weselsky, “Makinistler ve tren için hizmet verenlerin oranı 200 bin civarındaki DB AG çalışanı içinde sadece yüzde 15. Fakat tekel genelinde birikmiş olan 7 milyon fazla mesai ve izin hakkının 4 milyon saati bu kesimin üzerine düşmektedir. Bu aslında 1800 personelin tam gün işe alınması gerektiğini gösteriyor. Fakat tekel yönetimi sadece 300 makinisti ek olarak işe alacağını açıkladı. DB AG’de daha fazla işçinin istihdam edilmesi için biz fazla mesailerin yıllık 50 saat ile sınırlanmasını talep ediyoruz” dedi.