İncirin anavatanını cehenneme çevirecekler
Aydın Germencik’te dün açılışı gerçekleştirilen jeotermal enerji santrali açılışında konuşan Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, alışılageldiği üzere enerji yatırımlarına karşı çıkanlara 'bilgisiz' ve 'ülkenin kalkınmasını istemeyen kişiler' dedi.
Özer AKDEMİR
Aydın
Aydın Germencik’te dün açılışı gerçekleştirilen jeotermal enerji santrali açılışında konuşan Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, alışılageldiği üzere enerji yatırımlarına karşı çıkanlara “bilgisiz” ve “ülkenin kalkınmasını istemeyen kişiler” dedi. Birinci sınıf tarım toprakları üzerinde kurulan JES’in ne kadar ‘temiz’ olduğunu anlatan bakan oysa açılış törenine gelmeden bir saat önce Germencikli çiftçilerin JES’lerin özellikle incire verdiği zararla ilgili şikayetlerini dinlemek zorunda kalmıştı.
JEOTERMAL KABUSU
Efeler ilçesine bağlı Gölcük Mahallesi’nde yaşayanların ortak derdi mahallenin yanı başına kurulan JES tesisleri. Köylülerin hemen hepsi bu bir yıl önce üretime başlayan JES’in zararlarını anlatırken ortak cümleler kuruyorlar; “Kokudan duramıyoruz, sıcak suyu dereye salıyorlar. Ürünlerimizin verimi azaldı.” JES işletmeleri adeta köy evleri ile iç içe geçmiş durumda. Köylü kadınların bütün bu şikayetlere ek bir başka dertleri ise bu tesislerin çocuklarının geleceğine olan etkileri.
‘GELECEĞİMİZ DE YOK OLUYOR’
Germencik’in girişinde yer alan tabelada “İncir’in ana vatanı” yazıyor. Hemen altında da “Jeotermal enerji kenti” satırlarını okumak mümkün. Bu tabelanın tam karşısındaki yol üzerindeki “tören alanı” tabelası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından açılacak olan JES tesisleri için yapılacak tören alanını işaret ediyor. Bu törene geçmeden Germencik’te görüştüğümüz Aydın Ziraat Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış jeotermal enerji santrallerinin tarım arazilerine yayılmasının yarattığı tehlikeye dikkat çekerek, birkaç saat önce Bakan Taner Yıldız’a bu zararları ve JES’lerle ilgili önlem alınması gerektiğini bizzat anlattığını aktardı. Barış, “JES’lerin buharı, ağır metalli sular topraklarımızı, sularımızı kirletiyor. Geleceğimiz yok ediliyor” dedi. İncir Tüccarı Oral Erbay de JES’lerin yörede yarattığı iklimsel değişikliğin incir üretimini son derece olumsuz etkilediğini söyledi.
BAKANIN DEĞİNİP GEÇTİĞİ GERÇEK
Açılış töreninde konuşan bakan Yıldız, “Ülkemizde 2002’de 17.5 MW seviyesinde olan jeotermal kurulu gücü, nisan sonu itibariyle 428 MW seviyesine ulaştı. Bugün Türkiye’de jeotermal enerji üretiminin 2 milyon ton petrole karşılık geliyor” dedi. Yıldız, “Bazı kesimler her türlü enerji yatırımına karşı” diyerek, bu kesimleri “bilgisizlikle” suçladı. Yıldız, JES’lerin yarattığı çevresel kirlilik konusundaki yakınmalara kısaca değinip geçerek, özellikle sıcak suyun yeniden yer altına verilmesi konusunun önemli olduğunu söyledi. Yıldız’ın değinip geçtiği JES’lerin zararları yöredeki halkın ve çiftçilerin kabusu olmuş durumda.
İŞÇİ GETİRTTİLER
GÜRİŞ Holding'in 232.2 MW’lık JES’in açılış törenine yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki santralin başka bir ünitesinden getirilen işçiler gölgelikli koltuklarda yerini almış protokol ve balonlarla süslenmiş tören alanındaki görüntüyü tamamladı. Görüştüğümüz işçiler taşeron olarak JES’lerde çalıştıklarını, maaşlarının asgari ücret olduğunu söylediler. İşçiler törene zorla getirildiklerini de söylemeden geçmediler. Sendika var mı işyerinde dediğimizde de “Siz hangi ülkeden geldiniz? Biz Harranlıyız” diye gülerek yanıt verdiler.