31 Ekim 2011 09:17

Aklan Akdağ: Sanki bir savaştan çıkıp geriye baktım

Açılmış bir gül esmer bahçemdeNakıştan gözleriyle iri iriBir gül hüzünlüyken beyazSeverken kırmızıAğlar kısık kısık benim içinKaldım diye yağmurlardaDüştüm diye yataklara...Bu dizeler şair Tevfik Akdağ’ın eşine yazdığı ‘Gülüm’ şiirinden. Ama biz bu dizeleri o

Aklan Akdağ: Sanki bir  savaştan çıkıp geriye baktım
Paylaş
Sevda Aydın

Nakıştan gözleriyle iri iri
Bir gül hüzünlüyken beyaz
Severken kırmızı
Ağlar kısık kısık benim için
Kaldım diye yağmurlarda
Düştüm diye yataklara...

Bu dizeler şair Tevfik Akdağ’ın eşine yazdığı ‘Gülüm’ şiirinden. Ama biz bu dizeleri oğlu Aklan Akdağ’ın ilk albümü ‘Sensizlik varmış’da Aklan Akdağ’ın uyarlamasıyla yeniden duyar olduk. Aklan Akdağ uzun bir yolculuğun ardından ilk albümü ‘Sensizlik varmış’la aramızda. Üniversite yıllarında tanıştığı gitarla olan ilişkisinin önemli bir dönemini, profesyonellikten uzak tutan Akdağ’ın bu albümü aynı zamanda yaşamından parça parça kesitlerden oluşan bir grafik. Tıp öğrenimini yarıda bırakıp, reklam, grafik, pazarlama ve turist rehberliği işlerini yapan Akdağ, İstanbul’u ter edip, Kaş’ta yaşamaya karar verir. Kaş’ta yaşadığı eve bir stüdyo kurduktan sonra albüm fikri de ortaya çıkar. Albümde uzun süren evliliğinin ayrılıkla sonuçlanmasına duyulan hüznü anlatan ‘Sensizlik varmış’la birlikte bir çok aşk şarkısı var. Söz ve müziklerinin büyük bir kısmını kendisi yazan Akdağ, ‘ben sadece aşk şarkıları yazmıyorum’ diyerek, ilk albümüne sistem eleştirisi olan, sözleriyle dikkat çeken ‘Adam ol’ ve ‘Bilmece’ gibi şarkılara da yer vermiş. Kalan Müzik’ten çıkan ilk albümü için ‘Yaşadığım aşkın, ayrılığın, kaçışların hikayeleri var.’ diyen Aklan Akdağ ile ‘Sensizlik varmış’ın öyküsünü konuştuk.

PAMUKLARDA SAKLAMIŞTIM ALBÜMDEKİ ŞARKILARI

‘Sensizlik varmış’ ilk albümünüz. Müzikle olan birlikteliğinize albüm ekleme fikri nerden doğdu?
Toz bulutu haline gelmiş bir savaş alanından çıkıp geriye bakmak gibi... aynı zamanda zafer duygusu... çünkü pamuklarda saklamıştım albümdeki şarkıları  ve bu bozulmadan, saf, temiz haliyle insanlara sunmanın zaferi. Parasal olarak kaç tane satmış gibi hiçbir şey bundan daha önemli değil. Hatta ikinci albümüm de çıkmayabilir. Buradan çıktığımda ölebilirim belki
Ama bu albümü elime almış olmam çok başka.

HAYATIMIN RİTMİNİ BU GRAFİKTE GÖRÜYORUM

Albümün içindeki parçalar genellikle aşk, ayrılık ve hüzün temalarını barındırıyor. Nedir bu temaların Aklan Akdağ’daki yeri?
Son 4-5 yılımı önemli ölçüde kaplayan bir dönüşümün hikayesi var. Yaşadığım aşkın, ayrılığın, kaçışların hikayeleri var.  Ama benim için hikaye de yeni başlıyor. Kırılma noktasından geri dönüp, daha geniş bir açıdan bakıp, çok daha güzel sözler yazacağımı düşünüyorum. Bu albüm benim yaşamım içinde çok önemli bir nokta.  İnsanların hayatında önemli günler vardır. Doğum günü, ilk okul günü, düğün günü gibi… benim için de bu albüm  hayatımın tepe noktasında. Hayatımın ritmini bu grafikte görüyorum.

Albümde dikkat çeken bir başka detay da ‘Sensizlik varmış’ şarkısını iki ayrı versiyonda dinliyoruz. Bu şarkıyı iki farklı şekilde vermenizin sebebi nedir?
İlk versiyon akustik. 5-6 yıllık bir ezgi ‘Sensizlik varmış’ sözlerini daha sonra yazdım. İlk bestelediğimde bir film müziği olarak da düşünmüştük. Hatta eski eşim  Banu (Güven) Ferzan Özpetek filmlerini çok beğendiği için Özpetek’e göndermemizi düşünmüştü. Akustik versiyonu çok yalın bulanlar oldu bu yüzden iki versiyonu da albüme koyduk. Albüme bu şarkı ismini verince ilk ve son parça bunlar olsun istedik.

‘ADAM OL’ VE ‘BİLMECE’ İNSANA ‘KİMSİN SEN’İ SORDURUYOR

‘Adam ol’ ve ‘Bilmece’ şarkıları günlük yaşamın duvarlarına vurmak isteyen bir balyoz gibi duruyor. Aşk şarkılarının arasında da sırıtıyorlar gibi…
Dinleyicilerin beni sadece elinde gitarı aşk şarkıları söyleyen biri olarak bilmelerini istemedim. ‘Bilmece’ insana ‘Kimsin sen’i sorduruyor. Hayata ve sisteme dair memnuyetsizliklerimi anlattığım bir şarkıdır.  Benim ideolojimi, neyin yanında, neyin karşısında olduğumu çok açık bir şekilde gösteren bir şarkı. ‘Adam ol’ da yine sisteme dair bir şarkı fakat eleştirilen bu sefer bireyin kendi mekezi. Aklını, bilincini, algısını tanımlayabiliyor muyuz? Biraz buna cevap aramaya çalışan bir şarkı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nedim Şener’den Arınç’a yanıt!

SONRAKİ HABER

Çaycuma’dan, Afyon’dan Erciş’e kardeşlik eli uzandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa