15 Temmuz 2015 14:27

DİSK'ten Oya Baydak açıklaması

Paylaş

Konfederasyonlarına bağlı Genel-İş Sendikası'nda hizmetli olarak çalışan Oya Baydak'ın işten çıkarılması üzerine konfederasyon binası önünde yaşanan olaylara dair açıklama yayınlayan DİSK Yönetim Kurulu, yapılan görüşmeler sonucu Baydak'a işine geri dönme sözü verilmesine rağmen sendika üyesi işçiler ile DİH üyeleri arasındaki büyüyen gerginliğin istenmeyen görüntülerin ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası'nda hizmetli olarak çalışan Oya Baydak'ın işten çıkarıldığı iddiasıyla Devrimci İşçi Hareketi (DİH) üyeleri tarafından DİSK binası önünde çadır kurulması ve sonrasında yaşanan olaylara ilişki DİSK Yönetim Kurulu yazılı açıklama yaptı. İşten atılan Baydak'ın işe geri alınma talebiyle 8 Temmuz günü ilk eylemine başladığına yer verilen açıklamada, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile aynı gün görüşen Devrimci İşçi Hareketi (DİH) temsilcilerinin Baydak'ın direnişi yerine ve ofis olarak kullanmak üzere kendilerinden oda talep ettiği kaydedildi. 

KONFEDERASYONUN KAPILARININ KIRILDIĞI İDDİASI

Yapılan görüşmenin ardından DİH üyelerinin binadan ayrıldığını, eylem yapan grubun da kendilerinden binayı kullanmak için hiçbir talebinin olmadığını belirtilen açıklamada, DİSK binasında kalmak için herhangi bir talebi olmamasına rağmen, eylemci grubun gece DİSK binasına girdiğini ve bu süreçte bina içerisindeki kapıların bazılarını kırdıkları iddiasında bulunuldu.

10 Temmuz günü ise DİSK kapısına kilit vurulduğu ve kapının kalaslarla kapatıldığı belirtilen açıklamada, yaşanan olaya ilişkin şunlar kaydedildi: 

"Sabah 07.15'te DİSK binasına gelen kapıda ve çay ocağında görevli arkadaşlarımız ve diğer DİSK çalışanları, DİSK binasına alınmamış ve konfederasyonumuz DİSK'in çalışmaları gün boyu engellenmiştir. Ardından, 13 Temmuz Pazartesi sabahı Genel-İş Sendikamız işten çıkarma süreci ile ilgili DİSK önünde basın açıklaması yapma kararı almış, DİSK üyeleri de kapısı kapatılarak çalışmaları engellenen konfederasyonumuzu yeniden çalışır hale getirmek için DİSK önünde toplanmıştır. 11 ve 12 Temmuz Cumartesi ve Pazar günleri başta ÇHD yönetimi olmak üzere, sorunun çözülmesi ve pazartesi sabahı DİSK önünde istenmeyen görüntülerin yaşanmaması için bir dizi görüşme ve girişimler yapılmış ancak bir çözüm bulunamamıştır. 13 Temmuz pazartesi günü yaşanan da, 'direnişteki işçinin dövülmesi' değil, DİSK'in kapısının işçiler tarafından açılmasıdır. 12 Eylül faşist cuntası tarafından kapatılmasının ardından 19 Ocak 1992'de işçiler tarafından açılan DİSK, bir kez daha zincire vurulunca 13 Temmuz 2015 tarihinde yine işçiler tarafından açılmıştır. Türkiye'nin birçok yerinden gelen işçilerin amacı kavga etmek değil, kendi evleri olan DİSK'in kapısındaki zincirleri ve kalasları kaldırarak tarihsel görevlerini yerine getirmektir." 

‘İŞBAŞI SÖZÜ VERİLMİŞTİ’

Paylaşılan bu bilgilerin yanı sıra, 13 Temmuz günü yaşanan gerginliğin ardından DİSK adına Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve ÇHD İstanbul Şube Başkanı Av. Gökmen Yeşil arasında görüşmelerin yapıldığı ve 22 Temmuz akşamına kadar Oya Baydak'ın işbaşı yapacağı sözü verildiği kaydedildi.

Ancak Oya Baydak'ın yazılı güvence verilmesini halinde eylemini sonlandıracağını söylemesi üzerine, kendisine yazılı iletimde bulunulduğunu belirten DİSK, bu kez de hemen SGK girişinin yapılmasını aksi takdirde eyleme devam edileceğinin söylendiğini kaydetti. 

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Genel-İş sendikamıza dair bir sorunla ilgili eylem ısrarla DİSK'in önünde yapıldığı için DİSK Yönetim Kurulu üyeleri kendi inisiyatif sınırlarındaki tüm yetkisini kullanmıştır. Bu kişinin DİSK tarafından Genel-İş'te, SGK girişinin yapılamayacağını oturma eylemi yapanlar da bilmesine rağmen hem eylemlerini sürdürmekte ısrar etmiş, uzayan süreçte özellikle bu önerinin kabul edilmemesinin ardından işçilerle DİH üyeleri arasındaki büyüyen gerginlik istenmeyen görüntülerin ortaya çıkmasına neden olmuştur." 

DİSK Yönetim Kurulu, bu açıklama ile birlikte olay günü yaşananlara ilişkin Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan gözlem raporunu da basın kurum ve kuruluşlarına gönderdi. (DİHA)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Çilem Karabulut’un ifadesi: Polis korumak yerine muhbirlik yaptırdı

SONRAKİ HABER

HDP’den evlilik öncesi soyadı için kanun teklifi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa