Barajda zehirli atık adacıkları oluştu
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine 5 kilometre mesafede, Kazdağları’nın eteklerinde, ilçenin içme suyu ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan baraj havzası, zehirli madde içeren yüzlerce zirai ilaç kutusuyla doldu. Atıkların dibinde kalan zehirli ilaç kalıntılarının baraj suyuna karışıp karışmadığı merak edilirken, yetkililerin öbekler halindeki zehirli atıkları aylardır toplamaması tepki çekti.
Şubat ayında, kuvvetli lodoslarla birlikte Kazdağları’ndaki karların hızla erimesi sonucu bölgedeki meyve bahçeleri ile tarım arazilerinden yağmur sularıyla taşınan yüzlerce zirai ilaç kutusu, barajın belli bölgelerinde çok sayıda adacık oluşturmuştu. Ancak yaz aylarında barajdaki su miktarının azalıp, baraj havzasının büyük bölümü kara parçasına dönüşünce, zehirli atık tehlikesinin boyutu daha net şekilde görülmeye başlandı.
HİÇBİR ÖNLEM ALINMADI
Bayramiç Barajı’ndaki zehirli atıklarla ilgili daha önceki durum kamuoyunda tepkiye yol açarken, aradan geçen zaman içinde ne köylerde tarım yapan çiftçilerin, ne de yetkililerin hiçbir önlem almaması dikkat çekti. Meyve bahçeleri ile tarım alanlarında yapılan ilaçlamanın ardından boş kutuların kesilmesi, ezilmesi, yıkanması ve gömülmesi önerilmesine rağmen, bazı duyarsız çiftçilerin zirai ilaç kutularını gelişigüzel şekilde tarla kenarlarına, derelere, çaylara atmaya devam etmesi sonucu, yağmur sularıyla birlikte bu zehirli atıklar da baraja taşınmaya devam etti. Baraj havzasında büyük öbekler oluşturan zehirli atıklar ise yetkililer tarafından dikkate alınıp, bir türlü toplanıp imha edilmedi.
İÇME SUYU İÇİN TEHLİKE
Şu an baraj havzasında kara parçası üzerinde kalan zehirli atıkların toplanmaması durumunda, önümüzdeki günlerde sonbahar ve ardından kış aylarında yağmurların başlamasıyla yeniden baraj sularına karışacağı belirtildi. Bu durumun içme suyunu barajdan temin eden Bayramiç halkı için tehlike oluşturabileceği, meyve bahçeleri ve tarım alanları ile barajdaki balıkların da zarar göreceğine vurgu yapıldı. (Çanakkale/DHA)