06 Kasım 2015 00:56

‘Şiirimizin ablası’

Paylaş

Ahmet SAY

Hayatımda yalnızca iki hanıma “Abla” demişimdir: Sevim Belli ve Gülten Akın’a… Şu da var ki Gülten Akın, benden sadece iki yaş büyüktü. Olsun! O yalnız benim değil, bizim kuşağımızın da değil, “Şiirimizin ablası”ydı!
 “Yaşar Ağabey” dediğimiz, kaymakamlık yaptığı süre boyunca ezilenden yana olan, candan insan Yaşar Cankoçak’la evliydi Gülten Abla. Beş çocukları olmuştu. Onlardan birinin adını hep saklardı.  Çünkü bu oğlu, idamdan yargılanmış, idamdan kıl payı kurtularak uzun yıllar hapis yatmıştı.
Yaşar Ağabey ve Gülten Akın’la onca dostluğumuz oldu, Türkiye’nin o en karanlık darbe günlerinde bile onların ağzından en ufak bir yakınma sözü duymadım. Yakınmayı bırakın, en küçük bir destek sözüne bile açık değillerdi. Kendi acılarıyla baş etmek, onlara yetiyordu. O kara günlerde, dünya ahvali üzerine konuşmaya bile tenezzül etmezlerdi. Yaşar Ağabey’in dediği gibi, “Baltayı kapıp vur şunun kafasına!” diyemedikten sonra, neyi konuşacaktı?
“Şimdilik İnsan Hakları Derneğinde çalışmak yeter bize” derdi Yaşar Cankoçak…
Gülten Abla’yla özel bir hukukum vardı benim: 1977-83 yılları arasında yayımladığımız Türkiye Yazıları dergisinin başta gelen destekçisiydi o. “Kırmızı Karanfil” başlıklı şiir kitabı da “Türkiye Yazıları Yayınları” arasından çıkmıştı.
Kuşağının en yetenekli, en üretken, en yaratıcı, düşün açısından en tutarlı birkaç şairi arasındaydı Gülten Akın. Bir “Anadolu çocuğu” olarak sözcüklerle oynamaz, sözcüklerden yarattığı ince anlatıma yönelmekle yetinirdi. Henüz 22 yaşındayken Varlık dergisinin düzenlediği şiir yarışmasını kazanmıştı. Şükran Kurdakul’un nitelemesiyle “70’li yıllarda ülke gerçeklerinin yarattığı -içinde tarihsel acılar saklı- bir duygululuk ortamında, yeni bir Anadolu havasına açılmayı denedi.”  
Türkiye Yazıları’nın kurucularından Vecihi Timuroğlu, Gülten Akın’ın şiirini şöyle nitelemiştir: “Türkü düzeninden uzak türküler yazdı.”
Acımız çok derin: “Şiirimizin ablası”nı bugün (cuma) öğlen vakti, Ankara’daki Kocatape Camii’nden uğurlayacağız…

ÖNCEKİ HABER

Türkçe ‘gençliğini’ yitirdi

SONRAKİ HABER

NSU çözümsüz bulmacaya döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa