28 Kasım 2015 07:44

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi öldürüldü

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Sur ilçesinde yaptığı açıklamadan sonra başından silahla vuruldu. Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesine kaldırılan Elçi hayatını kaybetti.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Balıkçılarbaşı semtinde bulunan ve geçtiğimiz gün kurşunlanarak tahrip edilen tarihi Dört Ayaklı Minare’nin önünde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bir grup avukatla açıklama yaptıktan sonra silahlı saldırıya uğradı. Başından ağır yaralanan Tahir Elçi, kaldırıldığı Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesinde hayatını kaybetti.

Diyarbakır Barosu tarafından yapılan açıklamayı okuduktan sonra kitle henüz dağılmamışken, kitlenin olduğu bölgeye ateş açıldı. Haberi takip eden DİHA Muhabiri Aziz Oruç’un verdiği bilgi şöyle: "Kitle dağılmak üzereyken üzerimize mermi yağdı. O sırada herkes kaçışmaya başladı. Ben Tahir Elçi’nin yüz üstü bir şekilde 4 ayaklı minarenin olduğu yere düştüğünü gördüm. Biz de kaçışmaya başladık başkaca yaralıları fark ettik. Bölgede çatışmaların içinde habercilik yapan biri olarak ilk defa, polislerin sivillerin olduğu yere bir anda ateş açmasına tanık oldum."

Bölgedeki esnaf ve görgü tanıkları ise bölgede diğer günlerden farklı olarak cip tarzı Ranger’lerin konuşlanmış olmasına dikkat çekti. Görgü tanıkları ateşin de bu gruplar tarafından açıldığını iddia etti.

DEMİRHAN: SUİKAST İZLENİMİ VERİYOR

Elçi’nin yanında bulunan Avukat Baki Demirhan ise şöyle konuştu: Bir anda ateş açıldı nereden geldiğini anlayamadık. Taramalı tüfeklerden çok fazla mermi isabet ediyordu bulunduğumuz yere. O sırada Tahir Bey’in koluna girdim. ‘Başkanımızla koşalım’ dedim. O sırada hengame vardı. O sırada biz kaçışırken Tahir Bey’in düştüğünü fark ettim ama çok fazla ateş açıldığı için nereden olduğuna dair fikrim yok. Anlayamadım ama hem ön otopsi raporu hem de edindiğimiz izlenim Tahir Bey’e bir suikast yapıldığı yönünde."
Ön otopsi raporunda kurşunun Elçi’nin ensesinden girip, sol gözünün üstünden çıktığı belirtildi.

Olayın yaşanmasının ardından cenazenin kaldırıldığı hastane önüne aralarında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın da olduğu binlerce kişi geldi.

YARIN DEFNEDİLECEK

Tahir Elçi, yarın Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Yeniköy mezarlığında öğle namazını müteakiben defnedilecek.

Olayda polis Ahmet Çiftaslan'ın ardından ağır yaralanan ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi gören polis memuru Cengiz Erdur da yaşamını yitirdi. Diğer polis memurunun tedavisine ise hastanede devam ediliyor.


SUR'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin hayatını kaybetmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada; “28.11.2015 tarihinde saat 11.00 dolaylarında İlimiz Sur İlçesi Dört Ayaklı Minare civarında Diyarbakır Barosu tarafından bir basın açıklaması programı yapıldığı esnada güvenlik görevlilerimize saldırıda bulunulmuş; bu saldırıda 1 polis memurumuz şehit olmuş, 2 polis memurumuz da yaralanmıştır. Olay sırasında ve akabinde aynı yerde meydana gelen çatışmada, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını yitirmiştir. Konuyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açılmış olup konunun detayları incelenmektedir. Konuyla ilgili detaylı açıklama kamuoyuyla daha sonra paylaşılacaktır.” denildi. Valilik, bu olay sonrasında Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

'PKK terör örgütü değildir' diyen Tahir Elçi hakkında 7.5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı


Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmeden az önce yaptığı basın açıklaması:

Diyarbakır'da öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi’nin son sözleri


MİNARE, ÇATIŞMALARDA ZARAR GÖRMÜŞTÜ

Diyarbakır'ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren merkez Sur ilçesindeki Saraykapı Semti'nde bulunan tarihi Kurşunlu Camii'nden sonra bir zamanlar din ve dillerin hoşgörü içinde bir arada yaşadığı "Gavur Mahallesi" adıyla kitaplara konu olan Fatihpaşa Mahallesi'ndeki Şeyh Mutahhar Camii'nin Dört Ayaklı Minaresi, çatışmalarda hasar görmüştü.

TAHİR ELÇİ KİMDİR?

Diyarbakır Barosu Başkanı olarak görev yapan Tahir Elçi, 1966 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Cizre’de tamamladı. Elçi, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Elçi, 1992 yılından beridir Diyarbakır'da serbest avukatlık yapıyordu. 1998-2006 arası Diyarbakır Barosu’nda yönetici olarak görev yapan Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanlığı'nın yanı sıra Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyeliğini de yürütüyordu. 2 çocuk babası olan Elçi'ye, seçimlerden önce CNN Türk'te katıldığı programda "PKK, terör örgütü değildir" dediği için dava açılmıştı.

İÇİŞLERİ VE ADALET BAKANLARI ORTAK AÇIKLAMA YAPTI

İÇİŞLERİ BAKANI EFKAN ALA: "Saldırıda bir polis memuru şehit oldu, biri ağır olmak üzere 2 polis memuru da yaralandı. Olay mahallinde güvenlik görevlileriyle teröristler arasında çatışma çıktı. Çatışmalar sırasında olay mahallinde bulunan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi maalesef hayatını kaybetmiş ve bir basın mensubu da yaralanmıştır. Olayı tüm yönleriyle incelemek üzere 2’si mülkiye başmüfettişi 2’si polis müfettişi olmak üzere toplam 4 müfettiş görevlendirilmiştir. Olay tüm yönleriyle açıklığa kavuşturulacaktır. Saldırı milletimizin birliği ve bütünlüğüne yöneliktir. Olay yerinde her türlü güvenlik tedbiri şu an itibariyle alınmıştır."

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ: "Olayla ilgili adli ve idari tahkikat bütün her şeyiyle sürdürülmektedir. Adli tıp yetkilileri otopsi işlemlerine devam etmektedir. Olay yeri incelemesi ve delillerin toplanması yürütülmektedir. Dileğimiz tüm boyutlarıyla kısa sürede aydınlatılmasıdır. Adli ve idari soruşturmanın sonuçlarını bekleyeceğiz. Süreç içerisinde sosyal medyada kirli ve yanlış bilgiler üzerinden değerlendirmeler yapmak hepimizi yanlışa götürecektir. Bu yaşanan olay hepimizi üzmüştür. Çünkü bu saldırı esasında Türkiye’ye dönük bir saldırıdır. Aziz milletimizin birliğine ve dirliğine dönük bir saldırıdır. Bu tip saldırıların karşısında birliğimizi ve dirliğimizi koruyup her zaman olduğu gibi soruşturma yapanlara güvenmeliyiz."

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Vildan Atmaca’ya çıplak arama

SONRAKİ HABER

Orhan Pamuk: Gazeteci hapse atılıyor, iktidar olmaktan gurur duyabiliyorlar mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa