Devlet Tiyatroları’nda sürgün genelgesi
Sevda AYDIN
İstanbul
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa Devlet Tiyatrolarında sürgün anlamına gelen bir genelge yayınlandı. Genelgeye göre “görevi bulunmayan” sanatçılar artık taşrada bulunan Devlet tiyatrolarında görevlendirilecek. DT’nin bu uygulaması özellikle muhalif olan ve bir dönemdir oyunları iptal edilen, görevi bulunmayan, oyuncular için olacağı şeklinde yorumlandı. Şu anda emeklilik vb. nedenlerden dolayı 300 kişilik kadro eksiği olan DT’de, sözleşmeleri devam eden pek çok muhalif sanatçının soruşturmalardan ve oyunlarının kaldrılmasından dolayı görevi bulunmuyor.
Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Nejat Birecik, bugün imzalı bir metinle yeni bir “ilke kararı” duyurdu. Söz konusu karara göre Trabzon, Adna, Konya, Diyarbakır, Sivas, Van, Erzurum ve Antalya Devlet Tiyatroları’nda görev yapan sanatçı sayısının “normun altında kalması” nedeniyle ihtiyaç duyulması ve gerekli görülmesi halinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü kadrosunda olup herhangi bir görevi bulunmayan sanatçıları 9/3/2016 tarihli ve 20808 sayılı karar ile Trabzon, Adna, Konya, Diyarbakır, Sivas, Van, Erzurum ve Antalya Devlet Tiyatroları’na görevlendirilme yapılacak.
ZORUNLU İSTİFA YA DA EMEKLİLİKLER DE YAŞANABİLİR
Devlet Tiyatroları sanatçıları tarafından kaygıyla karşılandı. Devlet Tiyatrosu’nun muhalif oyuncularına görev verilmediği, hükümete yönelik eleştirileriyle soruşturma açılan oyuncuların oyun kadrolarında yer alamadıklarına yönelik daha önce haber yapmıştık, bu görevlendirmelerin özellikle muhalif olan ve bir dönemdir görevi bulunmayan, oyunları iptal edilen, oyuncular için olacağı tartışılıyor. Diğer yandan karşılıklı olarak imza atılan sözleşmeler devam ediyor. Görevi olmayan sanatçılara görev verilmeyerek yoğun bir şekilde dışarıdan yevmiyeli sanatçıların çalıştırılıyor olması da bu uygulamaya başka sorular da katıyor.
Hangi yöntemlerle yapılacağı tartışma konusu olurken, yeni görev yerini ya da yöntemini kabul etmeyen sanatçıların ise zorunlu istifa ya da emeklilik gibi kararlar alması da gündeme geleceği öngörülüyor.