22 yılda 2 bin 220 şüpheli asker ölümü
Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Başkan Yardımcısı Doğan, şüpheli asker ölümlerinin yüzde 80'inin Kürt ve Alevi askerlerden oluştuğunu söyledi.
22 yılda 2 bin 220 asker kışlalarda şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Başkan Yardımcısı Rıza Doğan, şüpheli ölümlerin failinin devlet olduğunu belirterek, ölümlerin yüzde 80'inin Kürt ve Alevi askerlerden oluştuğuna dikkat çekti.
Hükümetin savaş politikalarını yeniden devreye soktuğu 2015 Temmuz ayından bu yana farklı kışlalarda 8 askerin intihar ettiği iddia edilirken, Türkiye'de son 22 yılda zorunlu askerlik yaptıkları sırada şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren askerlerin sayısının ise 2 bin 220 olduğu ortaya çıktı. Ellerindeki raporlara dayanarak çocuklarının göz göre göre ölüme sürüklendiğini ya da bilerek öldürüldüğünü belirten Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği çocuklarının faillerinin ortaya çıkarılarak, cinayetlerin son bulmasını talep etti.
‘FAİLLER GİZLENİYOR'
Oğlu Uysal Doğan'ın (20) 2012 yılında Muş Hasköy Güzelyazı Jandarma Karakolu'nda zorunlu askerlik yaparken, intihar ettiği iddia edilen Şüpheli ölümler ve Mağdurları Derneği Başkan Yardımcısı Rıza Doğan, oğlunun intihar ettiği iddia edilen silahta parmak izinin bulunmadığını kaydetti. Baba Doğan, oğlunun kendi silahı ile vurulmadığını hatırlatırken, oğlunun öldürülmüş olduğuna inandığını kaydetti. Faillerin ise gizlendiğini söyleyen baba Doğan, şüpheli asker ölümlerinde askeri mahkemelerin dosyaları bilinçli olarak kapattığını, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaparak dosyayı AYM'ye götürdüğünü belirtti.
Oğlunun ölümünden 2 buçuk yıl sonra kanlı elbiselerini alabildiğini belirten Doğan, devletin kendilerinden 'hazine zararı' diyerek kurşun parası olan 1 lira 11 kuruşu istediğini hatırlatarak, "Ben çocuğumu devlete teslim ettim. Kimse sorumluluk kabul etmiyor. Oğlumun ölümünün sorumlusu devlettir" diye tepki gösterdi. Kışlalarda yaşanan şüpheli ölümlerin yüzde 80'inin Kürt, Alevi ve Ermenilerden oluştuğuna vurgu yapan Doğan, kışlalarda Kürt ve Alevi askerler üzerinde ciddi baskıların olduğunu ve baskıların ölüme davetiye çıkardığına inandıklarını söyledi. Ailelere çocuklarının faillerinin peşini bırakmamaları çağrısında bulunan Doğan, taleplerinin şüpheli asker ölümlerinin son bulması, faillerin ortaya çıkarılması, askeri mahkemelerin kapatılarak dosyaların sivil mahkemelere bırakılmasını istediklerini söyledi.
Son olarak savaşın bir an önce durdurulması ve barışın tesis edilmesi çağrısında bulunan Doğan, anne ve babaların barış için bir arada olması gerektiğini belirtti. (Antalya/DİHA)