Şarkılar tiyatroların dayanışmasına!
Tiyatrocular bu kez kendileri için biraraya geldi, sahneye şarkı söylemek için çıktı, elbette bunun sebebi de dayanışmaydı.
Ezgi GÖRGÜ
İstanbul
Öyle bir tiyatro sezonu geçirdik ki yepyeni metinlerle oyunlar sahnelendi, sayısız kez sahneye koyulmuş oyunlar yeni yorumlarıyla bir kez daha canlandı. Kimisinde yılların tecrübeli isimleri ders niteliğinde oyunlar sahnelerken, kimisi de ilk defa sahneye adım atmanın heyecanını yaşadı. Gündemin ağır bir seyir izlediği sezon boyunca ağırlıklı olarak patlamaların olduğu anlara denk gelen oyunlarda perdelerini açmayan bilumum kurum tiyatrolarına karşı, yas tutmanın oyun oynamama anlamına gelmediğini aksine tepkilerini ve üzüntülerini bulundukları alanlardan anlatmak için kimi oyunlara devam edildi, sanatla iyileşme yoluna gidildi. Tiyatroların ayakta durmak için de kendi sınırlarını zorladığı, maddi açıdan sürekli sınandığı, iktidar politikalarının karşılarına çıktığı bir dönem de oldu aynı zamanda. Bu kadar çabanın harcandığı böylesi bir sezonda tiyatrocuların performansını oylamak gereksiz, ancak hepsi çok yoruldu, bu kesin!
İşte tiyatrocular bu kez kendileri için biraraya geldi, sahneye şarkı söylemek için çıktı, elbette bunun sebebi de dayanışmaydı.
HER KUŞAKTAN OYUNCU BU KEZ ŞARKILARLA SAHNEDEYDİ
D22, Emek Sahnesi ve Tiyatro Hal için dün akşam Moda Sahnesi evsahipliğinde bir konser düzenlendi. Neredeyse her kuşaktan tiyatrocunun sahne aldığı, sahneye ilk defa şarkı söylemek için çıkanla müzik açısından deneyimli isimlerin aynı sahneyi paylaştığı bir gecede, birbirinden yetenekli ve sevilen oyuncular şarkı söyledi.
Deniz Koydum Adını, Islak Islak, Ruhum, Neredesin Sen, Deniz Üstü Köpürür, Yaz Yaz Yaz, Ya Sonra, Koyverdin Gittin Beni gibi şarkıların oyuncular tarafından seslendirildiği konserde çok iyi denilecek performanslar mevcuttu. Sahneye sırasıyla Funda Eryiğit, Barış Atay, Selçuk Yöntem, Alican Yücesoy, Selen Öztürk, Genco Erkal ile Tülay Günal, Tansel Öngel, Damla Sönmez, Serkan Keskin ve Mert Fırat çıktı, Marsis de Tansel Öngel’e eşlik etti.
Özellikle Deniz Koydum Adını türküsünü söyleyen Tansel Öngel’in canlı performansı büyük bir alkış aldı. Sıkı bir tarzı olduğu anlaşılan Öngel’i önümüzdeki sezonda müzik için sahnelerde görürsek şaşmamak gerek. Damla Sönmez’in Kazım Koyuncu’nun Koyverdin Gittin Beni’yi söylemesi de salona biraz hüzün kattıysa da sonraki şarkı Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile’yi söylemesiyle dinleyenler hemen toparladı. Serkan Keskin’in Hangimiz Sevmedik’i seslendirmesi ise tüm salonu ayağa kaldırdı, son zamanların en çok çalınan şarkılarından biri olduğu için ve bir Beşiktaş maçında Demba Ba’ya söylenmesiyle yeniden ünlenen Müslüm Gürses şarkısı en sevilenlerden oldu.
Gecenin sonuna kadar bütün dinleyiciler büyük bir coşkuyla evsahibi Mert Fırat’ın sahneye çıkmasını bekledi. Neşet Ertaş’tan Neredesin Sen’i seslendirdiğinde Fırat’a yüzler eşlik etti.
Sahne kenarından dinleyip ve fotoğraf çekebildiğimiz konser boyunca sanatçıların heyecanı görülmeye değerdi. Giriş kapısından sahneyi izleyen ve sırasını bekleyen oyuncular her halleriyle heyecan doluydu ve böylesi bir dayanışma gecesinin bu kadar ilgi görmesi hem keyifleri yerine getirmişti, hem de bir nebze de olsa yorgunlukları üzerlerinden atmıştı.
Matmazel Coco’nun sunuculuğunu üstlendiği gece boyunca espriler havada uçuşurken, gündelik hayatımızı meşgul eden iktidar kararlarına da göndermeler yapıldı.
Kısa bir sürede provalarla hazırlanılan konser için sanatçılar Emek Sahnesi’nde hazırlıklarını sürdürürken, bu yıl daha profesyonel bir şekilde hazırlanmışlar. Önümüzdeki sezon ekim ayında konserlerin devam edeceğini müjdeleyen sanatçılar alternatif sahnelerin birarada olması ve tiyatro yapmak isteyen grupları desteklemek için de dayanışmayı devam ettirmenin gerekliliğine vurgu yaptı.
‘DAYANIŞMAKTAN BAŞKA BİR ŞANS YOK’
Dayanışmanın ne kadar gerekli olduğu aşikar olan şu günlerde en eski sanatlardan tiyatronun, bu sanatı yapmak isteyen bir grup gencin önünü açmak, sahnede hayatın gerçekliğini sorgulayan ve sorgulatan bir amaç gütmek için, sevmek ve sevilmek için, sadece yardım etmeyi öğrenmek için, sahnede gördüğün bir karakterin peşinden gidebilmek için, cesaretlenmek için, neşelenmek için, yaşamak için tiyatro iyidir.
Konser öncesinde ve sonrasında yaptığımız röportajlarda da dayanışma fikrinin gerekli olduğu vurgusunu yapan oyuncuların demeçleri şöyleydi;
Mert Fırat: Dayanışmaktan başka bir şansları yok, çünkü sanat zaten kolektif bir iş ve biz başka sahneler de olsak dünyaya neredeyse aynı pencereden bakıyoruz. Farklı bakış açılarıyla birlikte var olup birbirimizi büyütmenin derdindeyiz. Bu dayanışma daha uzun senelere yayılacak, başka türlü de gelişip büyüyeceğimizi, seyircimizi geliştireceğimizi düşünüyorum.
Alican Yücesoy: Herkes oyuncu, biz şarkı söyleyeceğiz iddiasından daha nahif bir şey var burda. Geçen yılki konserden daha bilinçli bir iş oldu ve bana sorarsanız bu konser gelenekselleşecek, bugün evet 3 tiyatrodan bahsediyoruz. Bizim memleketin durumuyla karşılaştırınca belki de daha çok tiyatro için yapacağız, yapmaktan gocunduğumuz için değil, aksine çok güzel oluyor. Gönül ister ki bu tiyatrolar devam etsin yollarına ve yeni gelen tiyatrolar için yapalım, onların rüştünü ispatladıkları sürece biz yapmaya devam edelim bunları.
Barış Atay: Yaptığımız her işin temelinde bir dayanışma ruhu var, alternatif sahnelerin ortaya çıkış amaçlarından biri de bu. Hükümetin ya da şu an var olan iktidarın bize her alanı kapatmaya başlamasından mütevellit bizim kendi başımıza neler yapabileceğimizi göstermemiz için bir fırsat.
‘BELKİ KONSERLER BAŞKA BİR ŞEYE VESİLE OLUR’
Damla Sönmez: Provalar çok eğlenceli geçti, diğer tiyatrolardakilerle zaten sürekli çalışıyoruz. O yüzden biz arkadaşlar biraraya geldik, çok eğleneceğiz ve insanları da çok eğlendireceğiz gibi bir durum var. Çok heyecanlıyım, 750 kişiden bahsediyorlar, çok büyük bir kalabalığın önünde şarkı söyleyeceğiz.
Konservatuarda okurken şan ve dans derslerini bir bütün olarak yetiştiriyorlar ama maalesef Türkiye’de çok fazla müzikal oyun yapılmıyor. Ben kendi adıma çok isterim, keşke böyle bir prodüksiyon yapılsa, onun içinde yer alsak ve öyle oyunlar çıksa diye. Şimdi de D22, Tiyatro Hal ve Emek Sahnesi vesilesiyle bunları konuşmaya başladık yavaş yavaş. Belki bu konserler başka bir şeye vesile olur gibi bir düşüncemiz var.
Selen Öztürk: Tiyatroların sezon sonu kapanıyor olmasıyle birlikte beraber, eğlenerek şarkılarla kapatmak istedik. Bu konserin önemli bir vazifesi var, alternatif tiyatrolar olan D22, Tiyaro Hal ve Emek Sahnesi’ne destek için yapılıyor. Arkadaşlarımız için şarkı söylemek çok güzel.
Funda Eryiğit: Alternatif tiyatrolar, ödenek alamadıkları için maddi olarak sıkıntılı durumdalar, o yüzden beraber, aynı teknedeyiz, konserleri böyle her sene, hatta iki kere yapmak istiyoruz.
Berkay Ateş: Şu anda hepimizin birarada durması çok daha önemli, bütün kuşaklar ve ustalar birarada, sezon kapanırken motivasyon oldu hem de sonraki projeler için hem maddi hem manevi anlamda önemli bir akşam.
Evrensel'i Takip Et