16 Nisan 2024 16:58

“Ölüm Seddi” ile ilgili kamu görevlilerinin yargılanmalarına yönelik itiraz reddedildi

İzmir Foça’da İmar Kanunu'na aykırı yapıldığı iddia edilen 4 villanın “Ölüm Seddi” diye anılan istinat duvarında sorumlu bulunan kamu görevlilerinin yargılanmalarına ilişkin itirazlar reddedildi.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir’in Foça İlçesi “Foça Köy” yerleşkesindeki “Ölüm Seddi” olarak adlandırılan 308 Ada 7 ve 8 parseller arazi eğimi nedeniyle kademe yapılması gereken arsalara Foça Belediyesi tarafından Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne aykırı ruhsat verildiği iddia edilerek açılan davada adı geçen belediye görevlileri hakkında yargılama izni çıkmıştı.

Karara itiraz eden eski Belediye Başkan Yardımcısı ve İmar Şehircilik eski Müdür Vekili İsmail Ası’nın itirazı İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi tarafından reddedildi.

YARGILANMALARININ ÖNÜNDE ENGEL KALMADI

Savcılığın başlattığı soruşturmada, Foça Kaymakamlığı İdare Kurulu verdiği karar ile Yeni Bağarası Mahallesi “Foça Köy” yerleşkesindeki Çay Sokak 308 Ada 7 ve 8 parsellerde yapılan 4 adet villa inşaatının mevzuata aykırı olmasına rağmen, inşaata belediye yetkililerince ruhsat düzenlendiği tespit edilmişti.

Foça Köy 308 ada 7 ve 8 parsellerde ruhsatsız inşa edilen yapılara yapı ruhsatı düzenlenmesi aşamasında Plan Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 11. Maddesi 7. Fıkrası kapsamda “kademelendirilmesi” yapılmadan ruhsat düzenlenmesinden dolayı kusurlu oldukları ve görevlerine kötüye kullandıklarından yargılanmalarına izin verilmişti. Üst mahkemeye itirazın red edilmesinin ardından kamu görevlilerinin yargılanması önünde engel kalmadı.

NEYLE YARGILANACAKLAR?

Foça Cumhuriyet Başsavcılığının, İmar Kanunu'na aykırı yapıldığı iddia edilen 4 villanın istinat duvarına karşı vatandaşların şikayetleri üzerine açılan davada İzmir Valiliği İl İdare Kurulu tarafından kamu görevlilerinin yargılanmasına izin verdi. Yargılanmalarına izin verilen eski Foça Belediye Başkan Yardımcısı İmar ve Şehircilik Müdür Vekili İsmail Ası, Mimar M.E. ve teknisyen C.D. 1 yılla 3 yıl arası yargılanacaklar.

AYKIRILIK GİDERİLMEDİ DUVARLAR HÂLÂ MEVCUT

Foça Köy yerleşkesinde ruhsata aykırı şekilde inşa edilen, komşu ev ile bahçesi için tehlike oluşturan istinat duvarları için aykırılığın giderilmesine yönelik herhangi bir işlem yapmayan kamu görevlileri hakkında aynı yapılara ruhsat düzenlenirken mevzuat hükümlerinin aksine kademelendirmeye gidildiği tespit edilmiş ve soruşturma süreci başlamıştı.

Jandarma Genel Komutanlığı'na 4.4.2023 tarihinde iletilen ve dava bilirkişi incelemesi kapsamında gerçekleştirilen 11.5.2023 günü keşifte duvarların hâlen mevcut olduğu tespit edildi. Ruhsata aykırı bu durumda, dosya muhtevası bilgi ve belgeler ile müştekinin mağduriyetinin giderilmediği kayıt altına alındı.

İNŞAAT DURDURULMADI ETKİN ROL OYNANMADI

Vatandaşlar birçok başvuruların rağmen şikayetlerinin dikkate alınmadığını ifade ettiler. İnşaatın durdurulmayarak ve sürmesine izin verildiğini söyleyen vatandaşlar, kamu görevlilerinin denetim ve kontrol görevinin gereği gibi yerine getirmediği iddialarını sürdürdüler. Mahallede yaşayan Murat Kılıçarı, “Kaçak yapının yıkılarak eski hale getirilmesi konusunda etkin yol izlenmedi. Olayın oluşumunda ilgililerin hata veya ihmallerin olduğu çok açıktır.” dedi.

YARGILAMA SÜRECİ BAŞLAYACAK

Foça Kaymakamlığının, 22 Haziran 2023 tarihli  “soruşturma izni verilmesine” yönelik karara yapılan itirazın üst mahkemenin itirazı reddetmesinin ardından kamu görevlilerinin yargılanmasına yönelik yargılanma süreci başlayacak.

NE OLMUŞTU?

İzmir Foça Yeni Bağarası Mahallesi’ndeki Foça Köy Yerleşkesi’nde kanuna aykırı kaçak olarak inşa edilen istinat duvarlarına yönelik dava açılmıştı. Mahkeme Bilirkişi Heyeti uydu görüntülerini inceleyerek ilk başta istinadın tek kademeli yüksek inşa edildiği, oturma ruhsatı sonra istinadın öncesi iki kademe ve sonrası üç kademeli olduğunu tespit etti. Sürekli tadilat yapıldığı, oturma ruhsatı sonrası veya bu tadilatlar arasında belediye hak edişlerinde onay alınmış olabileceği ancak belediye projelerindeki istinat ile yerindeki istinattın benzer yapılmadığı anlaşıldığı anlaşılmıştı.

Projeye uygun davranılmadığı bilirkişi raporuna yansımış oturma ruhsatı alımından sonra yeniden tadilat yapılarak projesine aykırı olarak istinadın projesinde yükseklik 2 metre belirlenmesine rağmen, yerinde yapılan keşifte 3 kademeli yaklaşık 4,40 metre ortalama yüksekliğe sahip olduğu tespit edilmişti.  Bilirkişi raporunun son kısmında ise Belediye projesine uygun olmadığı, farklı yükseklikte 3 kademeli istinat yapıldığı, dava dosyası kapsamında bilgi ve belgelere göre projesine aykırı inşaat edildiği, projesiz, kontrolsüz ve onaysız inşa edildiği için risk taşıdığı kanaatine varılmıştı.

Reklam