16 Nisan 2024 22:46

Erdoğan'ın gözü Irak petrolünde

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat ziyaretine ilişkin, "Türkiye’ye doğalgaz ve petrol akışı konuları var onları da ele almanın gayreti içerisinde olacağız" dedi.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

Gözünü Irak petrolüne diken AKP Genel AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yöneltilen Irak ziyaretine ilişkin soruya, "Türkiye’ye doğalgaz ve petrol akışı konuları var onları da ele almanın gayreti içerisinde olacağız" diye yanıt verdi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası, basın mensuplarıyla sohbet etti, fotoğraf çektirdi.

Erdoğan, önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği Bağdat ziyaretine ilişkin, "Bağdat ziyaretimizin ardından dönüşte Erbil’e de bir ziyaret yapabiliriz, oradaki yetkililerle de görüşmeler yapabiliriz" diye konuştu. Irak yönetiminin su konusunda talepleri olduğunu söyleyen Erdoğan, doğalgaz ve Irak petrolü konusunu görüşmek için geyret göstereceklerini söyledi.

ENERJİ VE SU ALANINDA ORTAK KOMİTE KARARI

Erdoğan’ın sınır ötesi harekatı genişletme mesajı ve ardından bölgede artan diplomatik trafik geçtiğimiz ay Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Irak'ın başkenti Bağdat'taki "güvenlik zirvesi"ne katılmasıyla devam etmişti.

Zirve sonrası yayımlanan ortak bildiride askeri ve ekonomik alanda iki ortak tutum dikkat çekmişti. Irak, terör örgütü listesinde olmayan PKK’yi ortak bildiride yasaklı örgüt sıfatıyla tehdit olarak duyururken ikincisi enerji alanınıdaki anlaşmalar konusu öne çıkmıştı.

ABD’nin bölgeden çekilme tartışmaları sürerken, bölgede daha yerleşik bir pozisyon almak isteyen Erdoğan yönetimi, Bağdat’ın desteği karşısında enerji ve ulaşım anlaşmaları konusunu da somut olarak masaya yatırmıştı. Bu konu bildiride, “ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında münhasıran çalışacak ortak daimi komitelerin” kurulması kararıyla yer alıyordu.

Bu kapsamda, Basra Körfezi’ni Irak’ın Necef ve Musul kentleri üzerinden kara ve tren yoluyla Şırnak Ovaköy sınırına bağlaması planlanan kalkınma yolu projesi için çalışmaların hızlandırılması bekleniyor. Bu husus, enerji dışında yeni gelir kaynakları arayışında olan Bağdat yönetimi için de önemli.

Erdoğan'ın planladığı Bağdat ziyareti ve "doğalgaz ile petrol akışı" konularını yaptığı vurguyla planlanan enerji anlaşmalarına ivme kazandırmak istediğini ortaya koyuyor.

ÖZGÜR ÖZEL SORUSUNA "KAPIMIZ AÇIK" YANITI

Öte yandan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşme sorusuna ise "Kapımız açık. Ele alacağımız konu başlıklarımız çok, ziyarete geldikleri anda oturur konuşuruz" diye yanıt verdi.

Erdoğan ayrıca öğretmen atamalarıyla ilgili "Öğretmen atamaları fazla uzamayacak yakında bir miktar atama yapacağız. Ancak şimdi rakam vermek doğru olmaz Milli Eğitim Bakanımız konuyu çalışıyor" dedi.

Erdoğan'a yöneltilen sorular ve cevapları şu şekilde:

Diplomasi trafiğiniz bayram sonrası bir hayli hareketli, gündeminizde neler var?

"Mesela Tanzanya Cumhurbaşkanı Türkiye’ye gelecek. Tanzanya, Afrika’nın önemli bir ülkesi. Bu nedenle onun Türkiye’ye gelişi çok çok önemli. Onlarla atacağımız adımlar diplomatik konuların yanında yatırımlar açısından da önemli fırsatları barındırıyor."

Önümüzdeki günlerde bir de Bağdat ziyaretiniz olacak. Hangi konular gündemde? Terörle mücadelede yeni aşama diyebilir miyiz?

"Özellikle Irak tarafı bizim bu ziyaretimize çok önem veriyor. Bu ziyaretle birlikte Türkiye ve Irak olarak münasebetlerimizi farklı bir zemine oturtacağız. Ziyaretimizin gündem başlıklarının en önemlilerinden biri de su meselesi. Su konusunda bizden bazı talepleri oldu, bu konuları çalışıyoruz. Bu konuyu onlarla çözmenin gayreti içinde olacağız. Onlar da zaten bu işi çözelim istiyorlar. Adımlarımızı bu istikamette atacağız. Bir de Türkiye’ye doğalgaz ve petrol akışı konuları var onları da ele almanın gayreti içerisinde olacağız. Bağdat ziyaretimizin ardından dönüşte Erbil’e de bir ziyaret yapabiliriz, oradaki yetkililerle de görüşmeler yapabiliriz. Arkadaşlarımız bu konu ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor."

Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin’in bir ziyareti söz konusuydu, tarih netleşti mi?

""Sayın Putin ile sık sık telefon görüşmeleri gerçekleştiriyoruz. Türkiye ziyareti ile ilgili henüz tarih netleşmedi. Bu konu da inanıyorum ki en kısa sürede netleşecektir."

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in sizden randevu istediği konuşuluyor. Bu talebe yanıtınız ne olur?

"CHP’nin Genel Başkanı Sayın Özel’e kapımız açık. Ele alacağımız konu başlıklarımız çok, ziyarete geldikleri anda oturur konuşuruz."

Öğretmen ataması söz konusu mu?

"Öğretmen atamaları fazla uzamayacak yakında bir miktar atama yapacağız. Ancak şimdi rakam vermek doğru olmaz Milli Eğitim Bakanımız konuyu çalışıyor." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağ siyaset üzerine bir tartışma denemesi

SONRAKİ HABER

Meşalenin tek politikası göçmen karşıtlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...