18 Nisan 2024 15:51

Ukrayna savaşında Rusya’nın kayıpları 50 bini aştı

Rusya-Ukrayna arasında üç yıldır devam eden savaşta ölen Rusların sayısının 50 bini aştığı ifade ediliyor.

Tatbikattan dönen Rus tankları | Fotoğraf: Rusya Savunma Bakanlığı

Paylaş

Rusya’nın şubat 2022’de kara ve hava saldırılarıyla başlattığı Rusya-Ukrayna savaşı üç yıldır devam ediyor. Savaşta yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen gün artarken, ölen Rusların sayısının 50 bini aştığı ifade ediliyor.

BBC’nin haberine göre, yaşamını yitiren Rusların sayısının 50 bini aşmasıyla savaşın ikinci yılında ölenlerin sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış tespit edildi.

BBC Rusça Servisi, bağımsız medya grubu Mediazona ve bir grup gönüllü ile birlikte Şubat 2022'den bu yana ölümleri teyit edip olabildiğince kayda geçiriyor. En son 16 Haziran 2023'te ölü sayısının 25 bini aştığı kaydedilmişti.

Rusya'daki mezarlıklardaki yeni mezarlar ise birçok askerin isminin öğrenilmesine yardımcı oldu. Yapılan incelemelerde savaşın ikinci yılında 27 bin 300'den fazla Rus askerinin öldüğü tespit edildi. BBC'nin haberine yanıt veren Rusya, bu tür bilgileri sadece Moskova'daki savunma bakanlığının verebileceğini söyledi.

Öte yandan Ukrayna da ölü sayısına ilişkin çok fazla bilgi paylaşmıyor. Şubat ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy 31 bin Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğimi söylemişti. Ancak ABD istihbaratına dayanan tahminler daha fazla kayıp olduğuna işaret ediyor.

CEZAEVİNDEKİ TUTUKLULAR SAVAŞA GÖNDERİLİYOR

BBC’nin haberinde ayrıca, cezaevinde bulunan tutukluların Rus Savunma Bakanlığının görevlendirmesiyle sava gönderildiğini bilgisi paylaşıldı. Haberde, asker olarak görevlendirilmek üzere cezaevinden çıkarılan mahkumların, "kıyma makinesi" stratejisinin başarısı için hayati önem taşıdığı ifade ediliyor.

BBC son analizinde cephede öldürüldüğünü bilinen 9 bin Rus tutuklu olduğunu, bunların binden fazlasının ne zaman askere alındığı ve ne zaman öldüğü teyit etti.

Bakanlık, "Fırtına" adı verilen ve neredeyse tamamı mahkumlardan oluşan birlikler kurdu. Geçen yıl Reuters haber ajansına konuşan ve Fırtına birliğinden bir kişiyle birlikte savaşan bir asker, "Fırtına savaşçıları sadece birer et parçası" ifadelerini kullanmıştı.

Wagner yönetiminde askere alınan mahkumlara savaşa gitmeden önce iki haftalık bir askeri eğitim veriliyordu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından görevlendirilen bazı askerlerin ise sözleşmelerinin ilk iki haftasında cephede öldürüldüğü tespit edildi.

Bir kadın eşinin 8 Nisan'da hapishanede askere alınmak üzere sözleşmesini imzaladığını, üç gün sonra cephede savaştığını ve 21 Nisan'da öldüğünü söyledi.

Bir başka kadın ise cezaevinden doğrudan cepheye gönderilen eşinin ölümünü, oğullarının savaşırken öldüğünü söylemek için iletişime geçmeye çalıştığında öğrendiğini paylaştı.

Wagner tarafından askere alınan mahkumlar genellikle 6 ay savaşmak üzere görevlendiriliyordu. Hayatta kalanlar bu sürenin sonunda özgürlüklerine kavuşuyordu.

Ancak geçtiğimiz Eylül ayından bu yana Rusya Savunma Bakanlığı tarafından askere alınanlara ölene ya da savaş bitene kadar savaşmak zorunda oldukları söyleniyor. Mahkumların gerekli malzemeler ve uygun silahlar olmadan savaşa gönderildiklerine dair haberler de var. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bursa’daki maden sahalarından yalnız ikisinde rehabilitasyon yapılmış

SONRAKİ HABER

Madenlerde eğitim kağıt üstünde, baskı had safhada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...