18 Nisan 2024 16:59

Uzmanlardan elektronik sigara uyarısı: Akut akciğer hasarı yapabilir ve ölümle sonuçlanabilir

Toraks Derneği’nden Prof. Dr. Metin Akgün, elektronik sigara ile oluşan buharın, iddia edildiği üzere zararsız su buharı olmadığını belirterek “Elektronik sigara akut akciğer hasarı yapabilir" dedi.

Fotoğraf: lindsayfox/Pixabay

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Uzmanlar elektronik sigaralara (e-sigaralar) yönelik uyarılarını sürdürüyor. Toraks Derneği’nden Prof. Dr. Metin Akgün tütün endüstrisinin gerçek dışı iddialar ile pazarladığı, aslında ‘tütün dumanı solumayı taklit eden’ cihazlara yönelik uyarılarda bulundular.

NİKOTİN VE ZARARLI KİMYASALLAR İÇERİYOR

Elektronik sigara cihazlarının, kullanıcı tarafından solunan aerosolleri oluşturmak için bir sıvıyı ısıttığını belirten Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Akgün, daha az zararlı olduğu iddia edilen tüm e-sigaralar, değişen miktarlarda nikotin ve zararlı kimyasallar içerdiği uyarısında bulundu.

Nikotinsiz olduğu iddia edilen bazı ürünlerin de nikotin içerdiği tespit edildiğini söyleye Akgün, “Tütün endüstrisinin piyasaya sürdüğü ilk nesil e-sigaralar, geleneksel sigaralara daha fazla benzeme eğilimindeydi. E-sigaralar, giderek sigaradan farklılaşan cihazlar haline gelirken; daha önceki modellerde bulunan sıvı nikotinin yerine daha yüksek doz nikotin salıveren nikotin tuzu kullanılan cihazlar (PodMod) piyasaya sürüldü.” dedi.

E-SİGARA GENÇLER ARASINDA ARTIYOR

E-sigara içen gençlerde, geleneksel sigara alımının da 3 kat arttığını vurgulayan Akgün, “Puff Bar’lar gibi tek kullanımlık olan bu podmod cihazlar, birçok zararlı kimyasalın yanısıra çok yüksek doz nikotin içerebilmektedir. Sözde “daha az zararlı” diye sigara içenlere alternatif olarak sunulan elektronik sigaralar, aslında yeni bağımlılar yaratmakta ve sonrasında geleneksel sigarayla birlikte kullanılmaktadır. Çünkü yüksek doz nikotin içeren Puff Bar’lar ile nikotin bağımlısı olan gençlerin, diğer tütün ürünlerini de kullanması kaçınılmazdır.” diye konuştu.

"ZARARSIZ BİR SU BUHARI DEĞİLDİR"

Elektronik sigara ile oluşan buhar, iddia edildiği üzere zararsız bir su buharı olmadığı uyarısında bulunan Akgün, “Esas olarak propilen glikol ve/veya gliserin, etilen alkol, polietilen glikol, diasetil, E vitamini asetatı, dietilen glikol gibi kimyasallar; civa, kurşun, nikel, krom gibi ağır metaller bulunuyor. Genellikle nikotin ancak olasılıkla bazen esrar (cannabis) gibi 80’den fazla zararlı kimyasal ve16.000’den fazla çeşittearomalar içerir. Ayrıca e-sigaranın içeriğindeki sıvı ile temas eden metal kısımları ısınırken, sıvıyla kimyasal reaksiyona girebilir. Formaldehit (dezenfektan madde) gibi karbonil bileşikleri de dahil olmak üzere birçok kimyasal üretilebilir.” dedi.

AKCİĞER HASTALIKLARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR

E-sigara kullanımı, bronşlarda daralma etkisiyle kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, kronik bronşit ve amfizem riskinin artmasıyla ilişkili olduğuna dikkat çeken Akgün, geri dönüşü olmayan “akut akciğer hasarı” yapabilir ve ölümle sonuçlanabileceğini söyledi. Tıp literatüründe “elektronik sigara ile ilişkili akciğer hasarı (EVALI)” olarak tanımlandığı bilgisini aktaran Akgün, 2020’de ABD’de 2.807 EVALI vakası ve akciğer organ nakli olmak zorunda kalan özellikle genç kullanıcılar olduğunu söyledi.

 

ÖNCEKİ HABER

Istakoz, AKP ve iki ayrı sınıf

SONRAKİ HABER

Silikozis hastası maden işçileri ABD radyosuna konuştu - 2. bölüm | Çepeçevre Yaşam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...