19 Nisan 2024 00:48

TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi

AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu'nun başkanlığını yaptığı TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu Başkanı ve AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu, komisyonun kazayı adil ve şeffaf şekilde her yönüyle araştırarak raporunu hazırlayacağını bildirdi.

Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, kazanın araştırılması ve bundan sonra oluşabilecek kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması amacıyla TBMM'de grubu bulunan siyasal partilerin ortak kararıyla komisyonun kurulduğunu söyledi. Komisyonun bugün ilk toplantısını yaptığını ifade eden Uslu, komisyonun AKP, CHP, DEM Parti, MHP, İYİP ve Saadet Partisinden 22 milletvekilinden oluştuğunu belirtti.

Komisyon Başkanı Uslu, şunları kaydetti:

"Araştırma Komisyonu milletvekilleri olarak bir ve beraber hareket ederek 'önce insan, önce çevre' anlayışıyla çalışacağız. İhmalleri ortaya çıkarmak, olumsuzlukları onarmak daha da önemlisi olumsuzlukları önlemek için çalışmalarımızı yapacağız. Komisyon olarak ilgili tüm bakanlıklardan ve kurumlardan bilgi alacağız, üniversiteler başta olmak üzere akademik çevre, ilgili odalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapacağız, İliç'te yerinde incelemelerde bulunup madende çalışan işçilerimizi dinleyeceğiz. Komisyonumuz olayı hassasiyetle, adil ve şeffaf şekilde her yönüyle araştıracak, inceleyecek, raporunu hazırlayacak ve paylaşacaktır."

TBMM KOMİSYON ÜYELERİ RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

 Meclis Araştırma komisyonu üye seçimine dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Komisyon Başkanı AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu, Komisyon Başkanvekili AKP Bolu Milletvekili Yüksek Çoşkunyürek, Komisyon Sözcüsü MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Katip ise CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül olarak belirlenirken, üyeler ise şu milletvekillerinden oluştu:

“CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, AKP Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin, AKP Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, AKP Giresun Milletvekili Ali Temür, MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, AKP İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, AKP İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, AKP Siirt Milletvekili Mervan Gül, DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, AKP Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz.”

NE OLMUŞTU?

Erzincan'ın İliç ilçesinde yer alan Çöpler Madeninde yığın liç alanında kayma meydana geldi ve bunun sonucunda 9 işçi 10 milyon metreküplük kütlenin altında kalmıştı.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen 4 savcı tarafından sürdürülen soruşturmada bugüne kadar olayla ilgili olarak 9 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 6'sı 'taksirle ölümü ve yaralanmaya neden olmak' suçundan tutuklanırken, aralarında şirketin Türkiye müdürü C.D. ile A.R.K. ve M.T.A., adli kontrol ve yurt dışı yasağıyla serbest bırakıldı.

Ailelerin yası katlanırken, geçen sürede SSR Mining ve Çalık Holdingin hissedarı olduğu Anagold Madencilik’in hiçbir üst düzey yöneticisi tutuklanmadı. İliç’te bulunan Çöpler Madeni’ndeki skandallar ise art arda dizildi. 9 işçiyi mezarsız bırakan katliamda uluslararası tekel ve yerli ortağının mevzuatta hile yaptığı, kapasite üstünde üretim gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştı.

Bahse konu iş kazası hakkında aynı gün saat 10.50'de Anagold personellerine talep üzerine mail yolu ile bildirdim yaptığını belirten Şenol Demir, "olayın olduğu gün öncesine kadar tedbir alınmadı. Bununla ilgili bilgimiz yoktu. Yarılma/ çatlama durumu söz konusu değildi. Ben en son yığın liç bölgesine 11.02.2024 Pazartesi günü öğleden sonra gitmiştim. Yığın liç bölgesinde sorun yoktu. Ben kabahatin yığın liçin dizayn, yani yığını yapan şirkette olduğunu düşünüyorum. Maden içerisinde bulunan yığın liç bölgesinin faz/ alan genişletmesi için yapılan patlatmalarda etkili olabileceğini düşünüyorum" demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan seçimleri bugün başlıyor, Hazirana kadar sürecek

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe, Avrupa'ya veda etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa