20 Nisan 2024 14:46

Aleviler iktidara seslendi: Gider ödemesi değil eşit yurttaşlık istiyoruz

İktidarın cemevlerinin aydınlatma giderlerinin şartlı ödenmesi yönetmeliğini eleştiren Alevi örgütleri “Biz elektriğimizi kendimiz öderiz. Asıl talebimiz cemevlerinin ibadethane sayılması” dedi.

Fotoğraf:MA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre yalnızca cemevlerinde cem yapılan alanların aydınlatma gideri ödenecek.  Alevilerin asıl talebinin eşit yurttaşlık olduğunu belirten Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, ibadethanelerin gelir ve giderlerinin devlet tarafından karşılanmaması gerektiğini vurgulayarak, “Böyle 'şirin' gözüken işler yapıyorlar ama konu cemevleri ibadethane olsun mu olmasın mı konusu olduğunda bunu kabul etmiyorlar. Önce bu talebimizi karşılayın” çağrısını yaptı.

ŞARTLI ÖDEME

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan yönetmelikte, cemevlerinin aydınlatma giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden ödenmesinde uygulanacak usul ve esaslar yer aldı. Yönetmeliğe göre, cemevinin, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından yapılan tespite göre, aydınlatma giderlerinin ödenmesi için bulunduğu ildeki il kültür ve turizm müdürlüğüne yazılı talepte bulunması gerekecek. Sayaç tefrik işlemlerinin kontrolünün cemevinin unsurları dikkate alınarak il müdürlüğünün teknik personeli tarafından yapılması zorunlu olacak. Fakat yönetmelikte, cemevi dışında kaldığı tespit edilen ‘ticari’ amaçla kullanılan bölümlerin aydınlatma giderleri Bakanlık bütçesinden ödenmeyeceği ve hükümlere uyulmaması halinde ödenmesi gereken faiz, gecikme faizi, gecikme zammı, kesme-bağlama bedeli gibi her türlü bedel abone tarafından ödeneceği bilgisi de yer aldı. Buna göre cemevlerinde yalnızca cemin yapılacağı alanın aydınlatma giderleri karşılanmış olacak.

"ELEKTRİĞİMİZİ KENDİMİZ ÖDERİZ"

Resmî Gazetede yayımlanan yönetmeliği gazetemize değerlendiren Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Bakanlığın uzun süredir cemevleri ile iletişimsizlik yaşadığını söyleyerek “Sadece bildikleri yerlerle iletişim kuruyorlar” dedi. Yönetmelikte yalnızca cem yapılacak yerlerin kastedildiğine dikkati çeken Geçmez, “Bunu daha önce de göndermişlerdi yazı olarak, aynı şekilde. Hatta sayaçlarınızı ayırın demişlerdi. Ama cemevleri bunu kabul etmemişti. Biz kendi elektriğimizi kendimiz öderiz dediler. Şimdi bunu Resmî Gazete ile bağlamışlar" dedi.

"CEMEVLERİ İBADETHANE KABUL EDİLMELİ"

Cemevlerinin böyle bir talebinin olmadığını vurgulayan Geçmez, "Bizim temel isteğimiz eşit yurttaşlıktır. Mümkün oldukça, seküler bir yaşam tarzıyla toplulukların kendi yaşam tarzıyla, ibadethanelerinin gelir giderlerinin kendilerinin karşılanmasını, devletin bu alandan çıkartılmasını talep ediyoruz. Çünkü camilerde de bu şekilde sürüyor. Buna yönelik bir düzenleme yapılmalı" dedi. Asıl sorunun cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmemesi olduğunu ifade eden Geçmez, “Böyle ‘şirin’ gözüken işler yapıyorlar ama konu cemevleri ibadethane olsun mu olmasın mı konusu olduğunda bunu kabul etmiyorlar. Önce bu talebimizi karşılayın. Buna dair bir adım atmıyorlar, işi elektrik, su ile kapatmaya çalışıyorlar. Toplumsal nabızı da yokluyorlar. Sünni vatandaşları, 'Daha ne istiyorsunuz? Elektrik, suyu da ödüyor devlet. Daha ne yapsın?' noktasında ikna etmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

İşçi kadınlara esnek ve güvencesiz çalışma sarmalı

SONRAKİ HABER

Steinmeier’in çok amaçlı Türkiye ziyareti pazartesi başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...