22 Nisan 2024 14:52

İsrail Askeri İstihbarat Şefi Aharon Haliva istifa etti

İsrail Askeri İstihbarat Şefi Aharon Haliva 7 Ekim'de yaşananların sorumluluğunu üstlendiğini belirterek görevinden istifa etti.

Fotoğraf: IDF

Paylaş

İsrail Askeri İstihbarat Şefi Aharon Haliva görevinden istifa etti. Haliva istifa mektubunda 7 Ekim'de yaşananların sorumluluğunu üstlendiğini belirtti. Haliva, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısından bu yana istifa eden ilk İsrailli üst düzey yetkili oldu.

Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan İsrail Ordusu, "Genelkurmay Başkanı'nın vereceği karar ve Savunma Bakanı'nın onayıyla Tümgeneral Aharon Haliva, halefini atadıktan sonra görevini tamamlayacak ve İsrail Silahlı Kuvvetleri'nden emekli olacaktır" ifadelerini kullandı.

Haliva istifa mektubunda, "İstihbarat Birimi olarak bizden beklenen görevleri yerine getiremedik" dedi ve süreçle ilgili "tüm faktörleri ve koşulları kapsamlı, derinlemesine araştırıp ortaya çıkarabilecek" resmi bir soruşturma komitesi kurulmasını istedi.

İsrail ordusundan gün içinde yapılan açıklamada, İsrail Askeri İstihbarat Şefi Tümgeneral Aharon Haliva'nın istifa mektubunu Genelkurmay Başkanı Halevi'ye sunduğu, istifasının kabul edildiği ve birkaç hafta içinde uygulamaya konulacağı belirtildi. 

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, İsrail ordusunda ülkenin Orta Bölge Komutanı Yehuda Fox da ağustosta görevinden istifa edeceği yönündeki kararını Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye iletti. Haberde, Fox'un yaklaşık 3 yıl kaldığı görevinden neden istifa etmek istediğine dair bilgiye yer verilmedi.

Orta Bölge Komutanı Yehuda Fox'un istifa kararının, Haliva'nın istifasını sunmasının akabinde gelmesi dikkat çekti.

Yediot Ahronot gazetesi, Fox'un istifasının, Askeri İstihbarat Şefi Haliva'nın istifasıyla ilişkili olmadığını kaydetti.

Orta Bölge Komutanlığı, işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Goş Dan olarak bilinen başkent Tel Aviv ve çevresini içine alıyor.

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e saldırısında 1200'e yakın kişiyi hayatını kaybetmiş, 253 kişi rehin alınmıştı. Saldırı İsrail'in daha önce aşılamaz diye nitelenen askeri ve istihbarat servislerinin itibarını zedelemişti. İsrail ordusu tarafından mart başında yapılan yazılı açıklamada, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim 2023'teki saldırı hazırlıklarını fark edemeyen veya saldırı öncesinde yeterli tedbirleri almadığı düşünülen askeri birimlerin kendi içlerinde soruşturmalar yürüteceği kaydedilmişti. Soruşturmaların, Mart 2018'den 10 Ekim 2023'e kadar 5 yıllık zaman dilimindeki ordu içindeki operasyonel başarısızlıklara odaklanacağı aktarılmıştı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ise Gazze Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 34 binden fazla Filistinli yaşamını yitirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'a Filistin protestosu, gözaltılar var

SONRAKİ HABER

Defne’de 1 Mayıs için başvuru yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...