22 Nisan 2024 15:55

"Ayrımcı, damgalayıcı ve ırkçı ifadeler yabancı öğrencileri hedef haline getiriyor"

Öğretim Elemanları Derneği ve Eğitim Sen Bolu Şubesi yabancı öğrencilere yönelik ayrımcı, damgalayıcı ve ırkçı ifadelerin kazanç kapısı olarak görülen öğrencileri hedef haline getirdiğini belirtti.

Fotoğraf: Eğitim Sen Bolu Şubesi

Paylaş

Öğretim Elemanları Derneği ve Eğitim Sen Bolu Şubesi yaptıkları ortak açıklama ile geçtiğimiz hafta BAİBÜ'de eğitim alan yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın “üniversiteye öğrenci alımlarının kontrolsüz yapıldığı ve üniversitenin rant kapısına döndüğü, artan yabancı uyruklu öğrenci sayısına önlem olarak ise bu öğrencilerin otobüs ücretlerine astronomik zam yapılacağı” şeklindeki açıklaması ve üniversite yönetiminin verdiği cevap ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamayı Eğitim Sen Şube Başkanı Dilek Çakman yaptı.

Açıklamaların endişeyle takip edildiği belirtilen açıklamada; “Öğrencilerin eğitimini ilgilendiren bu konuda Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası ve BAİBÜ Öğretim Elemanları Derneği olarak belirtmek isteriz ki; Türkiye sınırları içerisindeki tüm öğrencilerin eşit, nitelikli ve ücretsiz eğitim alma hakkı vardır. Öğrenciler üzerinden komisyon pazarlıkları yapılıp, eğitim süreçlerini ticarileştirme girişimleri her ne kadar yanlışsa, bu ticaretin mağduru olmuş gençleri ırkçı bir şekilde hedef tahtasına oturtup, faturayı onlara kesip, yetkisi olmamasına rağmen temel hakları olan ulaşım ücretlerine zam yapmayı gündeme getirmek de o kadar yanlıştır” denildi.

YÖK’ün yabancı uyruklu öğrencileri ülkeye çekme çabalarının ardında iki sebep bulunduğuna işaret edilen açıklamada şöyle denildi; “Birincisi, küresel neo-liberal eğitim politikalarının bir ayağı olarak getirileri milyar dolarları bulan uluslararası öğrenci havuzundan pay almak, bir başka deyişle çöküşte olan ekonomiye girdi sağlamak; ikincisi ise yanlış yükseköğrenim politikaları ile boş kalan kontenjanları doldurmaktır.”

”YÖK YABANCI ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK, SOSYAL VE YAŞAM BAĞLAMLARINA İLİŞKİN VERİLER SUNMAMAKTADIR”

YÖK’ün verilerine göre, yasal mevzuatta “yabancı uyruklu öğrenci” olarak tanımlanan ve her derecede öğrenim görmek için Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenci sayısının 2000/2001 öğretim yılında 16 bin 656 iken bu sayının bugün 338 bine yükseldiği vurgulanan açıklamada; “YÖK bünyesinde Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı kurulmuş, 2018-2022 yılları için beş yıllık hedefleri kapsayan Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi yayımlanmış, bu doğrultuda uluslararası öğrencilerin ve öğretim elemanlarının ülkeye gelmesi için yasal ve kurumsal adımlar atılmıştır. YÖK, 2000’li yılların başından bu yana düzenli olarak artan öğrenci sayısına ilişkin verileri sunarken söz konusu öğrencilerin akademik, sosyal ve yaşam bağlamlarına ilişkin veriler sunmamaktadır. Halbuki konuya ilişkin akademik çalışmalar, uluslararası öğrencilerin eğitim-öğretim başta olmak üzere sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlar yaşadıklarını ortaya koymaktadır” ifadeleri kullanıldı.

‌”KARABÜK’TE YABANCI ÖĞRENCİLERİN YAŞAM KOŞULLARI İNSANLIK ONURUNU ZEDELEYİCİ NİTELİKTE”

Kamuoyunda çokça tartışılan Karabük Üniversitesi’nde yaşanan olaylar yabancı öğrencilerin ülkeye geliş koşullarının ve onların yaşam koşullarının sorgulanması gerekliliğini ortaya çıkardığının altı çizilen açıklamada; “26 Mart 2023 tarihinde Gabonlu öğrenci Jeannah Danys’in Karabük’te şüpheli ölümünü unutmuyoruz. Bu olayın ardından uluslararası öğrencilerin Karabük’te maruz bırakıldıkları yaşam koşulları insanlık onurunu zedeleyici nitelikteydi. Uluslararası öğrencilerin sadece kazanç kaynağı olarak görülmesi, hangi ilişki ağları ile Türkiye’de eğitim almaya geldiklerinin denetlenmemesi, destekleyici alt yapıların oluşturulmaması bu öğrencileri her türlü riske açık hale getirmektedir” denildi.  

Karabük Üniversitesi’nde yaşananların BAİBÜ’ye sirayet etmesine izin verilmeyeceği belirtilen açıklamada; “Bunu yaparken toplumu kutuplaştıran her türlü ifadenin de aynı zamanda karşısında durup şehrimizin huzurunu da göz önünde bulunduracağız” denildi.

“IRKÇI AYRIMCI İFADELER ÖĞRENCİLERİ HEDEF HALİNE GETİRİYOR”

Geçen hafta yapılan karşılıklı açıklamalar yapan yetkililere seslenilen açıklamada şöyle denildi; “Başta siyahi öğrenciler olmak üzere ülkede yaşayan çoğu yabancı öğrenci insan hakları ihlallerine maruz bırakılmaktadır ve risk altındadır. Her türlü ayrımcı, damgalayıcı ve ırkçı ifadeler zaten güvensiz bir şekilde ülkeye gelen, kazanç kapısı olarak görülen yabancı öğrencileri daha da risk altında bırakmakta ve bunun sonucu olarak toplumsal huzuru bozacak girişimlere kapıyı aralamaktadır. Bunun yanı sıra yabancı öğrencilerin Türkiye’ye gelmeden önce gelişmiş ülkelerin kendilerine gelen öğrencilere yaptığı gibi akademik geçmişleri iyi araştırılmalıdır.‌

Sonuç olarak Bolu Abant İzzet Baysal Üniversiteli Öğretim Elemanları Derneği ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak, eğitim ve bilimin ticarileşmesine, siyasallaşmasına, ırkçı, ötekileştirici söylemlerle uluslararası öğrencilerin mağdur edilmesine ve tartışılmasına karşı olduğumuzu kamuoyuna bildiririz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Ne egemen bir ülke ne de çocukların bayramı var

SONRAKİ HABER

Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...