23 Nisan 2024 11:20

15 yaşındaki MESEM'li Ali, bayram sabahı sanayi yolunda

23 Nisan tüm yurtta şenliklerle kutlanırken Mersin’de 15 yaşındaki MESEM’li Ali, sabah erken saatte sanayi yolunda. Ailesinin geçimi için çalışan Ali “Ne yapayım başka çarem yok" dedi.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Mahsun KILIÇ
Mersin

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Okullarda, sokaklarda hatta resmi etkinliklerde Çocuk Bayramı şenliklerle kutlanıyor. Yapılan konuşmalarda ‘Geleceğimiz olan çocuklara ne kadar önem verildiği’ nutukları atılıyor. Aynı zamanda resmi tatil olan 23 Nisan’da sabahın erken saatlerinde otobüs durağında 15 yaşındaki Ali ile karşılaşıyorum. Merhabalaştığım Ali’nin MESEM öğrencisi olduğunu öğreniyorum. Bugünün 23 Nisan olduğunu ama kendisinin sanayiye çalışmaya gittiğini anlatan Ali “Ne yapalım, yapacak bir şey yok” diyor.

"İSTEMEYE İSTEMEYE GİDİYORUM İŞE"

Sohbet etmeye başladığımız Ali, sanayide işe yeni başladığını belirterek babasının işlettiği küçük bir marketi olduğunu ama geçimlerini sağlamaya yetmediği için MESEM’e kayıt olduğunu anlatarak “Zaten derslerim de iyi değildi” diye konuşuyor.  Çalışma koşullarının zorluklarını dile getiren Ali “Ağabey iş zaten zor ve kötü ustalar işi daha da zorlaştırıyorlar. Küfreden var, bağıranlar var… İşe gidiyorum ama istemeye istemeye gidiyorum. Hem iş hem de ustalar yoruyor bizi” ifadelerini kullanıyor.

"BUGÜN BAYRAM OTOBÜS ÜCRETSİZ"

Normalde bisikletiyle işe gidip geldiğini ancak bisikleti bozulduğu için bugün toplu taşımayı kullandığını anlatan Ali “Ben şimdi otobüse bineceğim kartımda para var mı yok mu onu da bilmiyorum” diyerek otobüse binerken şoförün sesi duyuluyor: ‘Binin gençler, hızlanın bugün Çocuk Bayramı ulaşım ücretsiz’ sesini duyunca Ali rahatlıyor.

HAYALİ İLERİDE DÜKKAN AÇMAK

Otobüste Ali’nin hayallerine dair de konuşuyoruz.  Tek hayali ileride otomotiv tamiri yapan bir dükkan açmak olduğunu dile getiren Ali hayallerini sıralıyor: “Ağabey tek hayalim 30 yaşıma gelince dükkan açmak. Başka da bir hayalim yok. Ailem geçinemediği için ben çalışıyorum. Dükkan açabilmek içinse en az 15 yıl aralıksız çalışmam gerekiyor.” Sanayiye yaklaşınca Ali, inmek için hazırlanırken söylemek istediğin bir şey var mı diye sorunca “Ağabey ne diyeyim ki, bugün Çocuk Bayramı ama ben çalışmak zorundayım.”

ÖNCEKİ HABER

AKP'den vekillere sosyal medya uyarısı: Her adımınız takip ediliyor, dikkatli olun

SONRAKİ HABER

Tekirdağ'da işçileri taşıyan midibüs devrildi, 7 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...