23 Nisan 2024 20:01

Mega Polietilen işçilerinden oy birliğiyle direnişe devam kararı

Mega Polietilen işçileri direnişin seyrini konuşmak ve yol haritası çıkarmak için toplantı yaptı. İşçiler oy birliğiyle direnişe devam kararı aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mega Polietilen işçileri direnişin seyrini konuşmak ve yol haritası çıkarmak için toplantı yaptı. Toplantıya direnişteki işçilerin neredeyse tamamı katılırken, siyasi parti ve kurum temsilcileri de toplantıda yer aldı. Toplantıda, 16. gününü dolduran direnişte gelinen aşama konuşuldu. 

Toplantıda konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Mega Polietilen fabrikasında işlenen suçların işçilerin direnişiyle gün yüzüne çıktığını söyledi. Türkmen, elden para verme, vergi kaçırma, sigortasız işçi çalıştırma, ücretleri geç ödeme gibi uygulamaların eylemle birlikte ortaya çıktığını vurguladı.

Direniş boyunca patronun, eylemi kırmak için pek çok provokatif girişimde bulunduğunu dile getiren Türkmen, "Yapılan saldırıları boşa çıkardık. Bakalım sırada hangi yalan, hangi provokasyon var. Ama bundan önceki saldırıları nasıl boşa çıkardıysak bundan sonrakileri de boşa çıkaracağız" dedi. 

SENDİKADAN İSTİFA BASKISI

Toplantıda işçiler söz aldı. İşçiler, fabrikada hukuksuz uygulamaların devam ettiğini söyledi. Bir işçi, içerideki işçilerden e-devlet bilgilerinin alınarak, sendikadan istifa ettirildiğini söyledi. 

Direniş sonucunda kazanım elde ettiklerine dikkat çeken bir işçi, "Patron, 'bundan sonra iki ayda bir para ödenecek, çalışmak isteyen çalışsın, çalışmak istemeyen çıksın' demişti. Ama sonra iki maaşı birden yatırdılar. Bu bizim mücadelemizin sonucu" ifadelerini kullandı. 

“İŞTEN ATILAN İŞÇİLER İŞE GERİ ALINSIN”

Başka bir işçi, patronun, işçilere aylıklarının yatırıldığını, içeride işçilerin alacaklarının kalmadığını açıkladığını, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi. İşçi, aylıkların asgari ücret kısmının yatırıldığını ancak elden verilen kısmın hesaplarına yatmadığını ifade etti. 

Başka bir işçi, taleplerini hatırlattı. İşçi talepleri şöyle sıraladı; “Aylıkların elden verilen kısmı da hesaplara yatacak ve bundan sonra elden para verilmeyecek. İşten atılan işçiler işe geri alınacak, işten ayrılmak isteyen işçilerin haklarının tamamı verilecek. Bu talepler yazılı bir protokolle güvence altına alınacak. 

OY BİRLİĞİYLE DİRENİŞE DEVAM KARARI

Taleplerin sıralanmasının ardından işçiler, talepler kabul edilene kadar direnişe devam edip etmemek konusunda oylama yaptı. İşçilerin tamamı direnişe devam yönünde oy kullandı. 

Oylamanın ardından işçiler, Mega Polietilen'in üretim yaptığı markaların mağazaları önünde eylemler yapma, direniş süreci boyunca eylem ve etkinlikleri artırma kararı aldı. Bir işçinin önerisi üzerine işçiler, Mega Polietilen fabrikasının denetlenmesi için yetkili makamlara başvuru yapma kararı da aldı. (Adıyaman/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya Cumhurbaşkanı'na Antep'te "İsrail'e destek" protestosu

SONRAKİ HABER

Ali Yerlikaya, DEM Partili belediyelerle ilgili kayyum endişelerine "algıya gerek yok" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa