Çorlu Tren Katliamı davasında çıkan kararı aileler Evrensel’e değerlendirdi: "Adalet rayların altından çıkacak"

 Çorlu Tren Katliamı davasında çıkan kararı Evrensel’e değerlendiren aileler, kararın umut verici olduğunu ama gerçek sorumluların yargılanmadığını belirterek; “Mücadelemiz devam edecek” dedi.

25 Nisan 2024 17:11
Son Güncellenme Tarihi: 26 Nisan 2024 09:34
Paylaş

Nisa Sude DEMİREL
Tekirdağ

25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu Tren Katliamı Davası'nda 6 sene sonra karar çıktı. 13 sanıktan dördü tutuklandı, dördü ise serbest bırakıldı. 5 sanık ise ceza aldı ancak tutuklanmadı. Kararın umut verici olduğunu söyleyen ancak gerçek sorumlularının halen yargılanmadığını ifade eden aileler ve avukatlar Evrensel'e konuştu.

"GERÇEK SORUMLULAR YARGILANANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"

Faciada oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz, bugün verilen kararın 6 yıldır verilen mücadeleyle bir sonun başına gelmek olduğunu ifade etti. Dava sürecinde de, Türkiye’de yaşanan felaketlerde de ilk defa birilerinin tutuklandığına şahit olunduğunun altını çizen Öz, “Tutuklanan 4 isim TCDD’nin önemli 4 ismi. Bizim için bu tutukluluk kararı çok önemliydi. Bundan sonrasında da bu kararların bozulmaması, kararlardan geri dönülmemesi için yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’dan şu anda 35 kamu ihalesi alıp servetine servet katmaya devam eden dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydına kadar hesap soracaklarının altını çizen Öz, şöyle devam etti: “Bu dava Türkiye’ye örnek bir dava oldu. Bundan sonrasında da gerçek sorumlulara hesap sormaya devam edeceğiz. Yanımızda olan destek veren herkese teşekkür ediyorum, bu destek çok kıymetli.”

"ADALET MÜCADELEMİZ BİTMEDİ"

Katliamda annesi ve babasını kaybeden İsmail Kartal da “Buraya gelirken çok ümitli değildim. Çünkü 6 senedir mahkeme heyeti siyasi kararlarla bizi mağdur ediyordu. İki sene zaten bilirkişi raporunu değiştirmek için uğraşmıştık. Ama bugün verilen bu karar yüreğimize bir nebze de olsa su serpti” ifadelerini kullandı.

Kamu çalışanlarının ceza almasının umut verici olduğunun altını çizen Kartal, “Bunu büyük bir adım olarak görüyoruz ama adalet mücadelemiz bitmedi. Çünkü bu işin siyasi tarafı da var. Ankara’daki TCDD Genel Müdürlüğünden Binali Yıldırım’a kadar uzayan bir sıkıntı var” diye konuştu.

"İHMALLERE RAĞMEN GENEL MÜDÜRLÜK YARGILANMADI"

Çağdaş Hukukçular Derneğinden Avukat Sevgi Evren Köroğlu ise başından beri davayı takip eden avukatlardan. 2018’de bu yargılamaya dahil olduklarında dosyanın yalnızca 4 sanıkla kapatılmak istendiğini ifade eden Köroğlu, “Biz Genel Müdürlük seviyesinde ihmalleri tespit ettik. Bunun yargılamaya dahil edilebilmesi ve incelenebilmesi için dosyaya dahil olduk. Geldiğimiz noktada 4 sanıkla bu dosya kapatılamadı, ailelerin adalet mücadelesi ve ısrarı sonucunda yeni 9 sanık daha dosyaya eklenmiş oldu” dedi.

Eklenen bu 9 sanıktan bugün bilinçli taksir suçundan tutuklananlar olduğunu hatırlatan Köroğlu, “Bilinçli taksir demek suçun ağırlaştırılmış bir biçimi oluyor. Bütün ihmalleri bütün kusurları ortaya dökülmüş oldu. Tabii ki yol bekçilerini kaldıranların, alt yapıyı önemsemeden üst yapıyı devreye sokanların ihmalleri tespit edildi ancak Genel Müdürlük seviyesinde yargılama yapılmadı” diye konuştu.

Bu kararın üst düzey yöneticilerin de tutuklanması için bir basamak olduğunu vurgulayan Köroğlu, “Bu yargılama Genel Müdürlüğe sıçrayacak bir basamaktır” ifadelerini kullandı.

Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan da duruşmayı takip edenler arasındaydı. Elvan, "Rayın altında kalan adaleti yavaş yavaş rayların altından çıkardık. Türkiye için iyi bir şey oldu. Bunun daha başları var ama bir nevi de olsa bizim için çok önemliydi bu karar. Adaletin önü açıldı, devamı da gelecek" dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İsrail Gazze’yi toplu mezara dönüştürdü!

SONRAKİ HABER

İzmir’de sendika temsilcileri: ‘Taleplerimiz için ortak, kitlesel 1 Mayıs’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...