27 Nisan 2024 12:37

Hasta mahpusların tahliyesinde çifte standart

Yüzlerce siyasi mahpus hastanenin “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen ATK kararıyla cezaevlerinde ölümü beklerken sosyal medya fenomeni Nihal Candan'a, hastane raporu ile tahliye kararı verildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Suç örgütü üyeliği gerekçesiyle tutuklanan Candan kardeşlerden Nihal Candan hakkında hastanenin verdiği “cezaevinde tedavisinin devam edemeyeceği yönünde görüş bildirmesi sonucu tahliye kararı verildi. Cezaevlerinde yüzlerce hasta siyasi mahpus hastenelerin “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen Adli Tıp Kurumu’nun tersine görüş bildirmesi nedeniyle ölüm döşeğinde cezaevlerinde kalmaya devam ediyor.

Silivri'deki Marmara Cezaevi'ne konulan kardeşlerden Nihal Candan'ın tutuklanmasını protesto etmek için cezaevinde yemek yememeye başladığı öğrenildi. Bir süre sonra yeme alışkanlığı bozulan Nihal Candan'a 'anoreksiya nevroza' adı verilen hastalık teşhisi konuldu. Hastalığı sebebiyle 37 kiloya kadar düşen Nihal Candan'ın psikolojisinin bozuk olduğu da belirtiliyordu. Dün hastaneye kaldırılan Candan için doktorlar cezaevinde tedavisine devam edilemeyeceği yönünde görüş bildirdi. Bunun üzerine Candan'ın tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine karar verildi. 

81 YAŞINDAKİ ALZAYMIR HASTASI MAKBULE ÖZER TUTUKLANMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde 2022 yılında "cezaevinde kalamaz raporu" verildikten sonra tahliye edilen 81 yaşındaki Makbule Özer ATK’nin “Cezaevinde kalabilir” raporu vermesi üzerine yeniden tutuklanmıştı. Alzaymır hastası olan Özer'in ayrıca birçok hastalığı var.

75 YAŞINDAKİ HATİCE YILDIZ EVDEN SEDYE İLE ÇIKARILIP TUTUKLANMIŞTI

Cezaevindeki kızı ve arkadaşına para gönderdiği gerekçesiyle hapis cezası verilen 75 yaşındaki Hatice Yıldız, evinden sedye ile çıkarıldıktan sonra tutuklanmıştı Karar üzerine yüksek tansiyon, göz, bel fıtığı ve omurga eğriliği gibi birçok sağlık sorunu bulunan Yıldız’ın evine giden polis fenalaşan Yıldız’ı, sedyeyle evden çıkarıp ambulansla önce hastaneye daha sonra adliyedeki işlemlerin ardından Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevine götürmüştü.

'CEZAEVİNDE KALAMAZ' RAPORLARINA RAĞMEN TAHLİYE EDİLMİYOR

Metris R Tipi Cezaevi’nde bulunans kolu ve sağ eli olmayan, engelli ağır hasta mahpus Ergin Aktaş ATK'nin 6 kez "cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen emniyetten gelen “tehlikeli” ibaresinin yer aldığı “güvenlik” raporu nedeniyle serbest bırakılmıyor

"CEZAEVİNDE KALAMAZ" RAPORUNA RAĞMEN TAHLİYESİ ENGELLENİYOR

16 yıldır mahpus olan Sevmiş, 11 yıl önce Wilson hastalığına (karaciğer, beyin ve diğer hayati organlarda bakır birikmesi sonucu ortaya çıkan kalıtsal bir hastalık) yakalandı. Sevmiş’in ayrıca siroz, şeker, migren, görme bozukluğu, beyninde küçülme, damar tıkanıklığı, Hapatit B gibi hastalıkları da bulunuyor. Haziran 2017'de geçirdiği ameliyat sonucu Sevmiş’in kalbine pil takıldı. Sevmiş, 11 Mart 2014'te Diyarbakır'daki Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi oldu ve sağlık durumuna dair “cezaevinde kalamaz” raporu verildi. Rapora rağmen tahliyesi engelleniyor.

81 YAŞINDA, YÜZDE 93 ENGELLİ: ATK "CEZAEVİNDE KALABİLİR" RAPORU VERDİ

81 yaşındaki yüzde 93 engelli ağır hasta mahpus Abdulalim Kaya, hastanenin "cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen tahliye edilmiyor. Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kaya hakkında 12 Ekim 2022’de yüzde 93 engellilik raporu verdi. Raporda Kaya’nın “Hayatını yalnız devam ettiremeyeceği, cezasının infazı sırasında sürekli bakım ve tedaviye ihtiyaç duyacağı, infazına cezaevi koşullarında devam edemeyeceği, hükümlünün hastalığı kesin bir şekilde hayati tehlike arz etmekte olup, hayatını yalnız idame ettirmemesi mümkün görünmediği” tespitlerine yer verildi.
18 Mart 2023’te yüzde 93 engelli raporu, böbrek yetmezliği, fıtık, tansiyon hastalığı, prostat kanseri, demans hastalığı gibi birçok rahatsızlığına rağmen bir yıldır ceza evinde tutuluyor. Avukatları ve ailesi tarafından cezasının ertelenmesi yapılan başvurular neticesinde, Kaya İstanbul Adli Tıp Kurumuna sevk edildi. ATK, 31 Ağustos’ta “cezaevinde kalabilir” raporu verdi.

CEZAEVLERİNDE 651'i AĞIR 1517 HASTA MAHPUS BULUNUYOR

İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonunun Nisan 2022 tespitlerine göre ise Türkiye hapishanelerinde 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunuyor. Ancak bu sayıların İHD’nin ‘tespit edebildiği’ kişiler olduğu düşünülürse sayının daha da fazla olduğu tahmin ediliyor. Yine İHD verilerine göre 2022 yılında hapishanelerde 76 kişi yaşamını yitirdi, bunlardan 35’inin hastalıkları nedeni ile yaşamını yitirdiği belirtildi.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de yeni bir George Floyd vakası: Frank Tyson polis şiddeti sonucu yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kağıthane’de iş yerinde yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...