Batman’da bölge mitingi: İnsanca ve onurlu yaşam için mücadeleyi büyüteceğiz

Batman Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs mitinginde sömürü ve zulme karşı alanlarda olduklarını belirten emekçiler "İnsanca ve onurlu yaşam için mücadeleyi büyüteceğiz" dedi.

01 Mayıs 2024 11:46
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mayıs 2024 17:21
Paylaş

1 Mayıs bu sene bölgede Van ve Batman olmak üzere iki kentte bölge mitingi şeklinde düzenlendi. Batman’daki bölge mitingine işçiler ve emekçiler Diyarbakır, Siirt, Mardin, Şırnak, Adıyaman ve Bingöl gibi çevre kentlerden katılım sağladı.

Batman’da 8 Mart Kadın Parkı miting alanında “Yoksulluğa, güvencesizliğe, sömürü ve baskılara karşı; birliğimizi, mücadeleyi, dayanışmayı, umudu büyütmek için haydi 1 Mayıs’a” şiarıyla düzenlenen bölge mitingi için bir araya gelen platform bileşenleri, çevre kentlerden gelen çok sayıda işçi ve emekçiler, siyasi partiler Turgut Özal Bulvarı’nda bulunan Word Mar Kavşağında bir araya gelerek kortejler oluşturup davul zurna eşliğinde coşkuyla halaylar çekti.

ÇEVRE İLLERDEN GELEN EMEKÇİLER BEKLETİLDİ

Binlerin oluşturduğu uzun kortejlerin ardından işçiler alana girmeyi uzun bir süre bekledi. Bekleyiş sırasında Petrol İş Başkanı Veysel Kartal, şehir dışından gelen araçların tümünün durdurulduğunu ve şu an geçişe izin verilmediğini belirtti. Kartal, "Baskılar bizi yıldıramaz" diyerek kortejlerle gelecek arkadaşları beklediklerini anons etti.

KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun ise konuya ilişkin "Bölge kentlerinden gelen arkadaşlarımız, Mardin ve Siirt'ten gelen arkadaşlarımız Batman İki Köprü mevkinde güvenlik güçleri tarafından keyfi engellemelerle karşı karşıya" şeklinde konuştu.

Bölge illerinden gelen işçilerin de kortejlere katılmasının ardından binlerce işçi ve emekçi “Birleşe birleşe kazanacağız", “Bijî Yek Gulan!”, "Yaşasın onurlu mücadelemiz" sloganlarıyla yürüyerek alana gecikmeli giriş yaptı.

Mitinge DEM Parti milletvekilleri Halide Türkoğlu ve Beritan Güneş, Batman Belediyesi Eş Başkanı Gülistan Sönük, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Doğan Hatun ve Serra Bucak, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Devrim Demir katıldı.

Program demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından tertip komitesi adına konuşan Petrol İş Batman Şube Başkanı Veysel Kartal’ın konuşmasıyla başladı. Kartal “Bu ülkenin tüm güzelliklerini üretenler, insanca bir yaşam ve güzel ve onurlu bir yaşam isteyenler, birlik, mücadele ve dayanışma günümüz kutlu olsun” sözleriyle işçileri selamlayarak başladı.

“Bugün burada insanca bir dünya özlemiyle bir araya geldik” diyen Kartal şöyle devam etti: "Sömürü ve zulme karşı alanlardayız, bizler bu duruma mahkum olmayı reddediyoruz. Az alandan az çok alandan çok sistemiyle vergi sistemi adil hale getirilmelidir."

“PETROL ÜRETİMİ İLE ÖVÜNENLER ÜRETENLERE BORÇLU DURUMDA”

Kartal, "Bugün emekli ücretine ve asgari ücrete gelen zamlar erimiştir. İşçiler ve kamu emekçileri için bıçak kemiğe dayanmıştır. Derhal yoksulluğa itilen işçileri koruyacak önlemler alınmalıdır. Ancak tam aksi yapılmakta ve ‘kemer sıkma politikası uygulayın’ denmektedir. Güvencesizleştirme, taşeronlaştırma, esnekleştirme saldırısı hız kazanmaktır. “Aramızda Petrol-İş üyesi Türkiye Petrolleri/TPAO emekçileri var. 70 yıldır ülkenin enerji ihtiyacında önemli bir rol oynamış bu işletmede çalışma barışı tehdit altında bulunuyor. Zor şartlarda ve ciddi risklerle çalışan petrol işçisinin ücretleri emsal işyerlerine göre gerilemiştir. Üstelik ihtiyaca binaen yaptırılan fazla çalışmaların karşılığı ödemelerde, 10 aydır yapılmamakta. Anlayacağınız, Rekor petrol üretimi ile övünenler, üretenlere borçlu durumda. " dedi.

“İŞÇİLERİN BİRLİĞİ BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEK”

Kartal işçilere birleşme çağrısında bulunarak, "Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez. Gün şikayet etme günü değil bu düzen ya değişecek ya değişecek. Bizleri karanlıktan çıkaracak ortam işte bu 1 Mayıs alanında ortaya çıkan iradedir. İşsizliğe, kapitalist düzene ve yoksulluğa karşı birleşeceğiz. Yaşasın işçilerin emekçilerin birliği, bijî yeke gûlane" diye konuştu.

“ÇALIŞIRKEN YOKSULLUĞU, EMEKLİLİKTE SEFALETİ YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”

Ardından konuşan KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun da işçileri selamladı. Koyun şöyle konuştu: "Tüm engellemelere rağmen bir araya gelen tüm emekçilere selamlarımı iletiyorum. Taksim'e selam olsun. Meydanları da alanları da özgürleştiren emekçilere selam olsun. Her sabah yoksulluğun arttığı bir güne uyanıyoruz. Çalışma çağında olan her dört kişiden biri işsiz. Her üç çalışandan biri kayıtsız çalıştırılıyor. Çocuklarımızın geleceği ÇEDES projeleri ile karartılıyor. Sermayeye karşı birleşelim. Petrolün siyahını, doların yeşilini gören kapitalist barbarlar, her geçen gün işçilere emekçilere saldırılarını sürdürüyor. Kapitalistler nükleer santrallerle, siyanürlü maden aramalarıyla doğamızı talan etmeye devam ediyor. 8 yıldır alanlarda olan KHK'li emekçilere selam. Her gün ortalama 5 canımız alınmayan güvenlikler nedeniyle ayaklar altına alınıyor. Çalışırken yoksulluk, emeklilikte sefalet dayatılıyor. Ülkemiz asgari ücretliler ülkesine dönüştürüldü. Bizi bölmeye ve düşmanlaştırmaya çalıştırıyorlar. Bizim değil sermayenin ve patronların yüzünü güldüren, ekmeğimizi küçülten bu düzene yeter diyoruz. Bizi yok sayanlara karşı 31 Mart seçimlerine damga vurduk. Emekçiler buradan bir kez daha size yönetemediğinizi haykırıyor.”

DEM Parti Batman İl Eş Başkanı Mustafa Mesut Tekik ise iktidarın politikalarını eleştirdi. Tekik, "Türkiye’de mücadele eden emekçilere sesleniyorum. Yoksulluğu, açlığı zikrederken, bu savaş gerçekliğini unutmayın. Kaynakların nereye harcandığın vurgusunu yapın, Türkiye halklarını aydınlatın" dedi.

UÇAR: İŞÇİLER BU ÜLKEYİ VAR EDENLERDİR

Son olarak DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar konuştu. Uçar, 1 Mayıs’ın özgür ve onurlu bir yaşamın adı olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Bu ülkede yaşayan bütün işçiler, kadınlar, gençler karşılaştıkları baskıya karşı geri adım atmadılar. Bütün kolluk güçleri savaş varmış gibi İstanbul’a konumlandı. Karşısındakiler işçiler, bu ülkeyi var edenlerdir. İşçilerin ve emekçilerin mücadelesi eşitlik talebidir. Bütün engellemelere rağmen Kürdistan’ın bütün illerinden işçiler, emekçiler, gençler ve onurlu yaşam isteyenler Batman’a geldi. Her birimiz kendi emeğimizle buralara geldik.”

“TÜRKİYE’DE İŞÇİLERİN ALIN TERİ DÖKÜLMÜYOR, KANI DÖKÜLÜYOR”

Ekonomik kriz ve yoksulluğa değinen Uçar, işçi cinayetlerine vurguda bulundu: “Bu ülkede 3.5 milyon çocuk yatağa aç giriyor. Bunun sebebi kimdir? AKP-MHP iktidarıdır. Bu ülkedeki çözümsüzlük, AKP’nin tercihidir. 22 yıllık AKP iktidarında 33 bin işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Kiralık işçilik, mevsimlik işçilik diye işçinin emeğini sömüren iş alanları yarattılar. Türkiye çalışma süresinin en uzun olduğu bir ülke ve dünya sıralamasında ikinci. Peki bu işçiler ne kadar maaş alıyor? 17 bin 2 TL. Bu ülkenin emekçilerine, işçilerine hiçbir faydası olmayan sarayın, bir dakikalık gideri 17 bin 83 TL. Kendilerinin bir dakikalık giderlerini bu halka bir aylık gider olarak veriyorlar. Türkiye’de işçilerin sadece alın teri dökülmüyor, kanı dökülüyor. Güvencesiz koşullarda çalıştıkları için işçiler yaşamını yitiriyor."

Ülke kaynaklarının savaşa aktarıldığına vurgusu yapan Uçar, “Ülke ülke, kapı kapı dolaşıp para bulmaya çalışıyor. Mehmet Şimşek'e sır olmayan bir bilgiyi vereyim. Bu iktidarı savaş politikasından vazgeçirir iseniz, kendi coğrafyanızda bütün kaynaklar mevcut. Kapı kapı dolaşmanıza gerek yok. Bu savaş işçilerin, emekçilerin savaşı değil. Ancak iktidar işçilerin, emekçilerin emeğini savaşla heba ediyor. Bugün yaşanan ekonomik krizi, insanların baş başa bırakıldığı açlığı savaş politikalarından ve bu iktidarın Kürt sorunundaki çözümsüzlüğünden ayrı ele alamayız” dedi.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Son olarak ortak mücadele çağrısı yapan Uçar şunları söyledi: “Ama çözümü değil, savaşı tercih ediyor. Mücadelemiz bir olursa, bu ülkeyi emeğin ve özgürlüğün ülkesi yapabiliriz. Savaş politikalarıyla ayakta durmaya çalışan, Kürt sorunun çözmeyen bu iktidara, Kürdistan halkı seçimde çok güçlü bir cevap verdi. Bu mesaj hem muhalefete hem de iktidara. Önümüzdeki tek yol var. Bundan sonra tek ses olmalıyız ve mücadeleyi ortak yürütmeliyiz.”

Miting, yapılan konuşmalar ve sanatçıların seslendirdiği şarkılar ve binlerin çektiği halay ile sona erdi.

(Batman/ EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Dünyada 1 Mayıs kutlamaları: Ölmek için değil yaşamak için çalışıyoruz

SONRAKİ HABER

Ankara’da sağanağa rağmen emekçiler talepleriyle 1 Mayıs alanındaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...