01 Mayıs 2024 14:39

Adana'da üç ayrı 1 Mayıs mitingi: Talepleri aynı alanları farklı

Adana'da 1 Mayıs'ta üç ayrı mitingle kutlandı. İşçilerin kamu işçilerine kadro, vergide adalet ve asgari ücretin yoksulluk sınırı üzerine yükseltilmesini talepleri aynı alanları ayrıydı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde  Adana’da 3 ayrı kutlama gerçekleştirildi, işçilerin bir araya getirilmediği 1 Mayıslardan ilkini Türk İş Adana 4. Bölge Temsilciliği 1 Arif Nihat Asya Parkı’nda gerçekleştirdi. Hemen her iş kolundan işçilerin olduğu alanda işçiler taleplerini sloganlarla, döviz ve pankartlarla dile getirdi. Gazetemize konuşan işçilerin talepleri arasında kamu işçilerine kadro, vergide adalet ve asgari ücretin yoksulluk sınırı üzerine yükseltilmesi talepleri öne çıktı.

EMEKÇİLER YASAĞA “DUR” DEDİ

Adana’da 1 Mayıs mitingi “tecrit” sloganına kurulan polis barikatı sebebiyle yaklaşık 2 saat gecikmeli başladı. Son zamanların en kalabalık 1 Mayıs mitinglerinden birinin gerçekleştiği Adana'da emekçilerin yasağa karşı durması sonuç getirdi.

Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılacak miting öncesi yürüyüş için Kasım Gülek Köprüsü’nde toplanıldığı esnada DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan ve DEM Partililer, üzerlerinde bulunan “Özel savaşa karşı görkemli direniş” ve “Tecrit insanlık suçudur” önlükleri dolayısıyla alana alınmadı. Polisin tutumuna tepki gösteren alandaki sendikalar ve demokratik kitle örgütleri önlükler alana alınana kadar yürüyüşü başlatmadı. Yurttaşlar “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı ile polisin tutumunu protesto etti.

Adana 1 Mayıs'ında işçilere engel

Yaklaşık 2 saat süren yasaklar tertip komitesinin girişimi sonrası önlüklerin alana alınması ile son buldu. Gergin başlayan mitingde emekçiler kutlamayı Kardeş Türküler’in sahnesi ile coşkulu bitirdi.

Eğitim-Sen, MESEM sömürüsüne ve ÇEDES’e karşı “Öğrencilerimizi MESEM’le Patronların Sömürsüne, ÇEDES’le Karanlığa Teslim Etmeyeceğiz” pankartı ile yürüdü.

“HER YER TAKSİM”

İşçiler, emekçiler, meslek örgütleri demokratik kitle örgütleri mitinde kendi talepleri ile yer aldı. İstanbul 1 Mayısı’na yönelik yasak ve gözaltılara tepkiler hemen her kortejde “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları ile karşılık buldu.

“ÖZGÜR FİLİSTİN”

İsrail’in Filistin’de soykırıma varan saldırıları da emekçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Filistin halkıyla dayanışma gösteren emekçiler Filistin bayrakları ile mitingde yer aldı.

CEYHAN’DA İŞTEN ATILAN İŞÇİLER: “BANKAMATİKÇİ DEĞİL, EMEKÇİYİZ”

Ceyhan Belediyesi’nde işten atıldıktan sonra Belediye Başkanı Kadir Aydar tarafından kartçı olmakla suçlanan işçiler de alanda “Hak Hukuk Adalet Nerede? Kartçı değil, Emekçiyiz” pankartı ile yer aldı.

İşçileri işsiz bırakan Aydar, 1 Mayıs nedeni ile yayınladığı medyada da yer alan mesajında “Emeği ve emekçileri onurlandırmanın, haklarını korumanın temel bir sorumluluk olduğuna inanıyoruz. Tüm emekçilerin, güvenli ve adil bir çalışma ortamında, özgürce düşüncelerini ifade edebildikleri, haklarını alabildikleri bir toplum yaratmak için kararlılıkla çalışıyoruz” ifadelerine verdi. İşçiler ise bu mesajın gerçeği yansıtmadığını belirterek haksız yere işten çıkarılmalarının yanında değil kıdem tazminatlarını son ücretlerini dahi alamadıklarını dile getirdi.

Kadir Aydar’ın mazbatasını alır almaz kendilerini işten attığını ifade eden Ceren Tekbaş, “Sendika gerekli işlemleri başlattı ama Belediye Başkanımız sendika ile görüşmeyi kabul etmiyor. 5 yıldır Ceyhan Belediyesi’nde çalışıyorum. Bankamatikçi değilim, emekçiyim. Son maaşlarımız dahi ödenmedi” dedi.

DİSK Ceyhan Belediyesi Baş Temsilcisi Ayhan Bitirgeç de, belediye başkanının attığı işçileri tekrar çağırarak asgari ücrete çalışmaya ikna etmeye çalıştığını ifade etti. Amaçlarının işçileri sendikalı olmadan çalıştırmak olduğunu dile getiren “Kıdem tazminatlarımız ne zaman verilecek, bu konuda bizimle muhatap bile olmuyor” dedi.

Kadir Aydar’ın belediyenin işçilerin maaşlarını ödeyecek bütçe olmadığından bahsettiğini hatırlatan Jale Tar ise “Daha önceki belediye başkanı döneminde maaşlarımız düzenli şekilde yatırılıyordu. Hepimiz emekçi insanlarız. Ceyhan’da gece gündüz demeden çalıştık. Biz kartçı değiliz. Biz çalışanız. Emekten yana olsa bizi Ramazan’da işten atmazdı. Kendisi sosyal medyada algı yaparak maaşlarımızın yatırıldığını söylüyorlar ama maaşlarımız bile yatmadı” dedi.

“BELEDİYE İŞÇİLER KADRO İSTİYOR”

696 Sayılı KHK ile taşerondan Belediye şirketlerine geçirilen işçiler kadro talep etti. İlhami isimli belediye işçisi “1 Mayıs’tan işçinin haklarının ilerletilmesi. Şirket işçisiyim, 200 işçi arkadaşımız işten çıkarıldı. Şirket işçilerine iş güvencesi istiyoruz. Tam kadro istiyoruz” dedi.

EMEKLİLİKTE SORUNLAR DAĞ GİBİ

Çırak ve staj mağdurları da alandaydı. İlk tescil numaralarının SSK başlangıç tarihi sayılmasını isteyen Umut Hakan Şare, “SSK’nın bize verdiği kart var. Arkada yüzde bize verilen başlangıç numarası var. Biz mağdur edildik. Bu mağduriyetin giderilmesi için alandayız” dedi.

Emekli dernekleri ve sendikaları da alanlarda intibak yasasının çıkarılması ve geçinmeye yetecek maaşlar için yürüdü. Aylık bağlama oranlarının 99 senesine çekilmesi gerektiğini ifade eden bir emekli “Yüzde 61’le emekli olabiliyorken şimdi yüzde 28. Herkese kaynak var ama emekliye gelince yok. Emekliye bütçe istiyoruz” dedi.

“İNSANCA YAŞAMAK İÇİN BİRLEŞTİK”

Yürüyüşün ardından başlayan mitinde konuşan KESK MYK Üyesi Erdal Karakuş, yürüyüşlerinin 2 saat geçikmeli başlaması nedeniyle polislere tepki gösterdi. Her krizin faturası emekçilere kesildiğini kesildiğini ifade eden Karakuş, “Ülkemizde tüm hak ve özgürlükler gibi örgütlenme özgürlüğü, ifade özgürlüğü, hak arama özgürlüğü de büyük bir baskı altında. Sendikalaşma, ifade, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakları başta olmak üzere temel hak ve hürriyetler baskıcı otoriter rejim altında kullanılmaz hale getirildi. Bizler, işçiler, emekçiler, emekliler bu ülkenin büyük çoğunluğuyuz. Bizler üretiyoruz, bizler çalışıyoruz. İşte tüm bu nedenlerle, ülkemizin dört bir yanındaki 1 Mayıs alanlarında insanca yaşamak için birleştik” dedi.

EMEK VE DEMOKRASİ MÜCADELEMİZİ ALANLARDAN BAŞLATIYORUZ

Genel İş 1 No'lu Şube Başkanı Ersoy Kalik de yaşanan polis barikatına tepki gösterdi. Ülkenin emekçileri, emeklileri, gençleri, kadınları olarak hesap sorup, değiştirme iradesini güçlü bir biçimde ortaya koyduklarını ifade eden Kalik, “Emek ve demokrasi mücadelemizin yeni bir dönemini 1 Mayıs meydanlarından başlatıyoruz" diye konuştu.

Polisin yasakçı tutumuna tepki gösteren CHP Milletvekili Burhanettin Bulut, Taksim'deki OHAL görüntülerinin bir korkunun göstergesi olduğunu belirterek, ilk seçimde iktidarı göndereceklerini ifade etti.

“31 MART’TA KÜRT SORUNUNUN ÇÖZMÜ İÇİN BİR KAPI ARALANDI"

31 Mart seçimlerinin ülkenin kaderinin değiştirmek için bir milat olduğunu belirten DEM Parti Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise “Barış için, demokrasi için, Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümü için bir kapı aralandı. Şimdi o kapıya milyonlarca işçi, emekçi, Kürtler, Türkler, Aleviler olarak zorlayacağız. Ne olursa olsun kazanacağız” dedi.

Konuşmaların ardından miting Kardeş Türküler'in konseri ile sone erdi.

TÜRK İŞ MİTİNGİ: VERGİ PATRONDAN ALINSIN, İŞÇİLERE KADRO VE İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET

1 Mayıslardan ilkini Türk İş Adana 4. Bölge Temsilciliği 1 Arif Nihat Asya Parkı’nda gerçekleştirdi. Hemen her iş kolundan işçilerin olduğu alanda işçiler taleplerini sloganlarla, döviz ve pankartlarla dile getirdi

Mitinge TÜMTİS ve Tek Gıda İş Sendikası, sendika binalarının önünden yürüyerek kutlama alanına geldi. TÜMTİS ve Tek Gıda İş üyesi işçilerin yoğun katıldığı kutlama Osmaniye ve Mersin’in Tarsus İlçesi’nden katılan işçilerle birlikte yaklaşık 2 bin kişi ile gerçekleştirildi.

“İŞÇİ ENFLASYONA YENİLMEK İSTEMİYOR”

Miting alanında mikrofon uzattığımız işçilerin gündeminde ağırlıklı olarak kadro, vergide adalet ve enflasyon altında ezilen ücretleri var. Demir Yol İş’ten TCDD işçileri eşit işe eşit ücret taleplerini dile getirdi. Ücretlerinin enflasyon karşısında değer kaybettiğini ifade eden Şen Türk isimli işçi “Enflasyona yenilmek istemiyoruz. İşçi emeğinin karşılığını istiyor, adalet istiyor” dedi.

“PATRONDAN SERVET VERGİSİ ALINSIN”

İşçiden kesilen yüksek gelir vergisinin işçinin yaşamını en çok etkileyen konular arasında. Vergi’nin yüzde 10’un üzerinde olmaması gerektiğini ifade eden Muhittin isimli işçi, “Zaten kıt kanaat geçiniyoruz. Bunların önüne geçilmesini istiyoruz. Zenginden de vergi alınsın, onların mal varlığına göre alınsın. Zengin olmayandan yüzde 10’dan fazla vergi alınmasın” dedi.

TOLEYİS üyesi Bekir Tecirli, “Taleplerimiz, vergilerin adaletli bir şekilde alınması. Haklarımızın verilmesini istiyoruz, ücretlerimizden vergi kesilmesine son verilmesini istiyoruz” dedi.

“SAĞLIKTA ESNEK ÇALIŞMA VE BASKI İSTEMİYORUZ”

Osmaniye Devlet Hastanesi’nde 20 yıldır işçilik yapan Sağlık-İş Sendikası üyesi Elvan Başarır, “Vergide indirim istiyoruz. Azdan az, çoktan çok. Çünkü ya bir ya iki ay ancak maaşımızı alıyoruz. Ondan sonra bir üst vergi dilimine giriyor. Maaşlar neredeyse yarı yarıya gidiyor. Ağır işlerde çalıştırılıyoruz. Gecemiz, gündüzümüz, saatimiz yok. Çoğu zaman yemeğe gitme zamanımız bile olmuyor. 12 saat çalışıyoruz, 11 saat yazılıyor. Yemek molamız kesiliyor. Ama molada gibi mesai yazılıyor.  Çalışma saatlerimizin esnetilmesini istemiyoruz. Çünkü evde mesaimiz fazlasıyla devam ediyor. Eve geliyorsun, yaptığın işin iki mislini evde yapıyorsun” dedi.

“696 İLE ORTADAN KALKAN HAKLARIMIZI GERİ İSTİYORUZ”

Yine Osmaniye’den katılan Sağlık-İş üyesi Sosyal Hizmet işçileri, kadro vaadiyle 696 Sayılı KHK kapsamına alındıklarından beri haklarının daha da geriye gittiğini dile getirdi. Taşeronda çalışırken aldıkları engelli bakımında çalıştığımız için aldığımız yüzde 65 yıpranma payının geri verilmesini istediklerini ifade eden Rana Akgün, “Servis olanağımız yok. Servis istiyoruz. Çalıştığımız kurumlar uzak olduğu için kadınlar olarak sıkıntı çekiyoruz. KHK’nın kalkmasını, eşitlik istiyoruz. Tayin hakkı, eğitim farkımızı istiyoruz. Üniversiteyi bitiren bir çok arkadaşımız şu an eğitim farkını alamıyor” dedi.

“696 KALDIRILSIN”

Haftalık çalışmanın 40 saat olmasını 696 sayılı KHK’nın kaldırılmasını istediklerini dile getiren Sağlık-İş Osmaniye İl Başkan Yardımcısı Ethem Demir, “Çünkü becayiş hakkımız, tayin hakkımız yok. Eş durumundan da olsa tayin hakkı yok. Çakılı kadro gibi bulunduğumuz yerde kalıyoruz. 696’ nın kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Sağlık-İş Tarsus İlçe Temsilcisi Sezai Yıldızhan, “Sağlık Bakanlığı’nda ve tüm kamu kurumlarında 3 tane 4D kadrosu var. İş-Kur kadrosu, 696 4D kadrosu ve eski İş-Kur eski 4D’li kadrosu. 696 kaldırılıp tüm özlük haklarımızın verilmesini bu kadroların hepsinin tek kadroda toplanmasını istiyoruz” dedi.

“200 SONRASI EMEKLİLER İÇİN ADALET İSTİYORUZ”

TÜMTİS Üyesi Bahri Cide, “2000 yılından sonra emekli olanlar için adalet istiyoruz. Taşıma iş kolunda yıpranma payı istiyoruz. Tüm işçilerin bayramı kutlu olsun” dedi.

“ASGARİ ÜCRET YOKSULLUK SINIRININ ÜZERİNDE, EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE BELİRLENSİN”

1 Mayıs konuşmasını yapan Türk İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar da konuşmasında taşeron ve kadrosuz, iş güvencesiz çalışmaya tepki göstererek “Asgari ücretin yoksulluk sınırının üstünde, emekli aylığı alt sınırının asgari ücret düzeyinde olmasını istediklerini belirterek “Sorunlarımızı kamuoyu ile iktidar ve muhalefet partileriyle paylaşıyor, sorunlarımıza kısa sürede çözüm getirilmesini talep ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz” dedi.

“GELİR VERGİSİNDE ADALET SAĞLANSIN”

Artışlara rağmen ücretlerin reel değerinin düşürülmesinin işçileri, emeklileri dayanılması güç geçim sıkıntısına soktuğunu ifade eden Gülnar, “Adil olmayan vergi sistemimize bağlı olarak ücretlerden yüksek oranda vergi kesilmesi ile işçi ocak ayında aldığı ücreti yılın yarısından itibaren alamamaktadır. Gelir vergisinde adaletin sağlanmasını, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasını istiyoruz” dedi.

“TAŞERONA SON VERİLSİN, İŞÇİLERE KADRO”

Sendikaya üye olmak isteyen işçinin işten çıkartılmasının neredeyse normal bir uygulama haline geldiğini dile getiren Gülnar, “Kamu kurum ve kuruluşlarında çoğu haklarından mahrum olarak taşeron işçilerin çalıştırılmaya devam edilmesi önemli bir sorun olarak gündemdedir” dedi. Gülnar, gerekli düzenlemeler yapılarak örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını  ve Kamuda çalıştırılan taşeron ve geçici işçilerin, ilgili kurumların kadrolarına geçirilmelerini ve kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron işçi çalıştırılmasına son verilmesini istedi.

HAK-İŞ’TEN GÖSTERMELİK 1 MAYIS KUTLAMASI

Hak-İş Adana 1 Mayıs Kutlaması’nı  50 kişilik sınırlı bir katılımla İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdi. Üyesi olan işçileri alana çağırmayan Hak İş’in basın açıklamasında Öz Sağlık-İş ve Öz Çelik-İş üyesi işçiler ve konfederasyona bağlı sendika yöneticileri katıldı. Kutlamaya taleplerini içeren dövizlerle katılan Öz Sağlık-İş üyeleri alkış değil, haklarını istediklerini, görevde yükselme ve tayin hakkı istediklerini ifade ettiler.

Basın açıklamasını okuyan Hak İş Adana İl Başkanı Bekir Hakan Durna, Filistin halkının yanında olduklarını ifade etti. Durna  İsrail’in ve Netenyahu’nun Uluslararası hukuk önünde en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini ifade etti. 

Konfederasyon olarak taleplerini sıralayan Durna, vergide adaletin sağlanması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi, kadın, genç ve engellilerin çalışma ve toplumsal hayata katılmalarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak kıdem tazminatı hakkının korunarak yeni güvencelerle geliştirilmesi gerektiğini ve emekli aylığı alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep etti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Memur Sen’in 1 Mayısı: Talep değil temenniler sıralandı

SONRAKİ HABER

Amcor İzmir fabrikasında grev sürecine girildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...