01 Mayıs 2024 15:36
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mayıs 2024 19:20

Bölge illerinde 1 Mayıs coşkuyla kutlandı: İnsanca yaşam için birlikte mücadele

Bölge illerinde düzenlenen 1 Mayıs mitinglerinde gelirde ve vergide adalet, insanca çalışmak, insanca yaşamak ve hakça bölüşmek için birlikte mücadele vurgusu yapıldı

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bölge illerinde yapılan 1 Mayıs kutlamalarında Barış ve özgürlük talepleri öne çıkarken, gelirde ve vergide adalet, insanca çalışmak, insanca yaşamak ve hakça bölüşmek için birlikte mücadele vurgusu yapıldı

ANTEP 1 MAYISI: KÜREK MAHKUMU OLMAMAK İÇİN KENDİ BİRİĞİMİZİ İNŞA ETMEYE

Mesut BAYLAV
Antep

Antep’te 1 Mayıs uzun bir aradan sonra kent meydanı olan İstasyon Meydanı’nda kutlandı. Siyasi parti, sendika ve dernekler farklı yerlerde toplanarak yürüyüşe geçti ve alana yakın bir yerde bir araya gelerek alana girdi. Katılımın geçtiğimiz yıllara kıyasla arttığını söylemek mümkün. Uzun yıllardır TÜMTİS dışında Türk-İş'e bağlı sendikalar 1 Mayıs'a katılmazken, bu senenin önemli yanlarından biri Türk-İş'e bağlı Tez-kop-İş, Sağlık İş, Belediye-İş sendikalarının katılımı oldu. Sendikalara üye işçilerin talepleri dövizlerinde yer aldı. Vergide adalet, ücretlerin azlığı, servet vergisi, kıdem tazminatına dokunulmaması, belediye işçilerinin kadro sorunu, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gibi talepler öne çıksa da Filistin halkı ile dayanışma çağrılarının yer aldığı dövizler de işçilerin ellerinde alanda yerini aldı.

Yıl içerisinde fabrikaların oldukça hareketli olduğu Antep'te Başpınar işçilerinin 1 Mayıs'a katılımının da bu sene artış gösterdiği dikkat çekmemiz gereken bir diğer ayrıntı. İş bırakma eylemlerinde yer alan çeşitli fabrikalardan işçiler de aileleri ile alandaydı. BİRTEK-SEN ve Emek Partisi kortejlerinde Başpınar işçileri talepleri ile yürüdü. Fabrika işçilerinin bir kısmı yürüyüşe katılmayıp doğrudan alana geldi. İşçilerin yürüyüşte çok belli olacaklarını düşünüp direkt alana gelirlerse ‘görünmeyeceklerini’ düşünmeleri bu durumun esas sebebi. Alanda görüştüğümüz fabrika işçilerinin kendi de bunu ifade etti. Çıraklık ve staj mağdurları da talepleri ile alanda yer aldı. Genç sayısının fazla olduğu göze çarparken gençler enerjileri ile alandaki coşkuyu artırdı. Adıyaman'da direnişte olan Mega Polietilen işçileri de Antep 1 Mayıs'ına katıldı. İşçiler buradan sonra Besni'de 1 Mayıs'ı kutlamak üzere  yola çıktı.

31 Mart seçimlerinde Şehitkamil Belediye Başkanı seçilen CHP'li Umut Yılmaz, EMEP Milletvekili Sevda Karaca ve CHP milletvekilleri Melih Meriç ve Hasan Öztürkmen de 1 Mayıs alanındaydı. Her 1 Mayıs öncesi yapılan toplantılarda konuşulan, “Çok fazla konuşma oluyor, kitle dağılıyor'” serzenişlerinin bu sene de bir şeyi değiştirmediği görüldü.  Uzun, birbirini tekrarlayan ve kimsenin doğru düzgün duyamadığı konuşmalar alandan ayrılmaları beraberinde getirdi.

”ÇOCUKLARINI OKUL ÇAĞINDA İŞE GÖNDEREN BAŞPINAR İŞÇILERİYİZ”

Başpınar işçileri adına BİRTEK-SEN Genel sekreteri ve dokuma işçisi Mikail Kılıçalp konuştu. Kılıçalp'ın konuşmasında, ''Bu kentin patronları, zenginleri çocuklarına daha reşit olmadan milyonluk lüks arabalar alırken, başka ülkelere tatillere gönderirken, biz çocuklarına oyuncak araba bile alamayan, oyun çağındaki, okul çağındaki çocuklarını işe gönderen Başpınar işçileriyiz'' ifadeleri yer aldı. Kılıçalp “aynı gemideyiz” argümanına ise şöyle yanıt verdi: “Bu hikayede kürek mahkumları olmayacağız. Kendi gemimizi, kendi büyük birliğimizi inşa edeceğiz.”


ADIYAMAN BESNİ: 1 MAYIS GİBİ 1 MAYIS

Adıyaman'da hakları için direnen Mega Polietilen işçilerinin, sendikaları BİRTEK-SEN öncülüğünde örgütlediği 1 Mayıs, Besni’de coşkuyla kutlandı. İşçilerin aileleriyle katıldığı, Besni halkının ilgi gösterdiği, yerel sanatçıların sahne aldığı kutlamada işçiler gücünü gösterdi.

Mega Polietilen patronunun ayak oyunlarını ve saldırılarını mücadeleleriyle püskürten işçiler, patronun 1 Mayıs’ı alet ederek düzenlemek istediği konsere karşı da “1 Mayıs Bizim” diyerek alana çıktı. Besni Uzay Çatı Pazar Yerinde kutlanan 1 Mayıs’ta EMEP Milletvekili Sevda Karaca, çok sayıda kurum temsilcisi ve yerel sanatçılar da yer aldı. Mega Polietilen patronunun ‘1 Mayıs İşçi Bayramı Şenliği’ diye duyurduğu konsere karşı; işçilerin örgütlediği, sahnenin ve ses sisteminin kurulduğu, yerel sanatçıların sahne aldığı ve halkın halaya durduğu 1 Mayıs, “İşte 1 Mayıs gibi 1 Mayıs” dedirtti.

MEGA İŞÇİLERİ TALEPLERİNİ HATIRLATTI

Kurum temsilcilerinin ve konukların adının okunmasıyla başlayan etkinlikte ilk konuşan Mega Polietilen işçileri adına Yunus Kabilay oldu. Kabilay, eyleme başlama nedenlerini hatırlatarak, “Biz iki ay boyunca maaşımızı almadık. Sonrasında yasal hakkımızı kullandık ve sendikamız öncülüğünde eyleme başladık” dedi. Eylemlerinin sonucunda iki aylık alacaklarını aldıklarını belirten Kabilay, fabrikanın işçilere halen borçlu olduğunu ekledi. Eyleme başladıktan sonra yaklaşık 150 işçinin işten atıldığını ifade eden Kabilay, “İşe geri dönmek istiyoruz. Ayrıca, ustalık farkı, elden ücretler, mesai ücretleri yatırılmadı. Bunların ödenmesini istiyoruz” dedi.

“NE YAPARLARSA YAPSINLAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kabilay’ın ardından BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen konuştu. Türkmen, 1 Mayıs’ın, Mega Polietilen işçilerinin uğradığına benzer haksızlıklara karşı dünyanın her yerinde işçilerin alanlara çıkıp sesini duyurduğu gün olduğunu söyledi. 1 Mayıs’ın, onları sömüren patronlara karşı işçilerin mücadele ettiği gün olduğunu ifade eden Türkmen, “Ama Besni’de bir patron, böyle işçi düşmanlığı yapan bir patron, 1 Mayıs’ın adını kirleterek bir konser yapmak istedi. Besni halkı buna prim vermedi. Onlara teşekkür ediyoruz. Bu konser işçilerin direnişi başladıktan sonra duyuruldu, ünlü sanatçıların geleceği duyurulmuştu. Ama o sanatçılar da böyle bir işçi düşmanlığına ortak olmayacaklarını söyleyerek konsere gelmeyi reddettiler. Onlara bir kere daha teşekkür ediyoruz” dedi.

24 gündür direnişte olan işçilere ve sendikaya iftiralar atıldığını ifade eden Türkmen, “Bu kadar haklı ve meşru taleplerle mücadele eden bir sendikaya ve işçilere iftiralar attılar. İşçiler tehdit edildi, işçiler işten atıldı, içerideki sendika üyelerine zorla istifa ettirdiler, çadırımızı ateşe verdiler. Ne yaparlarsa yapsınlar işçiler hakkını alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Ve eminiz ki Besni halkı da Mega işçileri haklarını alana kadar onların yanında olacak” ifadelerini kullandı.

“MEGA İŞÇİLERİ ÜLKEYE DERS VERİYOR”

Türkmen’den sonra Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca konuştu. Direnişteki Mega işçilerini selamlayan Karaca, Mega işçilerinin Besni halkının yüzünü güldürdüğünü dile getirdi. Mega Polietilen işçilerini bütün ülkeye ders verdiğini söyleyen Karaca, “Bugün Besni’den memleketin dört bir tarafına biz varız, biz emekçileriz, biz güçlüyüz diye haykıran Mega işçileri bütün ülkeye çok önemli bir ders veriyor. Patronun bütün oyunlarına, bütün baskısına rağmen yan yana durmayı başarıyor işçi. Yıllar sonra Besni’nin ilk 1 Mayıs’ını işçilerle beraber örgütleyenler olarak; bu ülkenin zorbalarını, sömürgenlerini, bu ülkenin barış, eşitlik, emek düşmanlarını nasıl alaşağı edebileceğimizi de gösteriyoruz. Yan yanayız. Bir aradayız” dedi.

“HİÇBİR KAPİTALİST BİZİM BAYRAMIMIZI ELİMİZDEN ALAMAZ”

Mega Polietilen patronunun ‘1 Mayıs İşçi Bayramı Şenliği’ diye duyurduğu konsere de tepki gösteren Karaca, “Hiçbir sermayedar, hiçbir kapitalist bizim bayramımızı elimizden alamaz. Buradayız” diye konuştu. Besni’de bundan sonra kutlanacak 1 Mayısların başlangıcı olduğunu da belirten Karaca, “Bundan sonra bu topraklarda elini halkın ekmeğine uzatmak isteyenlere karşı, elini işçinin emeğine uzatmak isteyenlere karşı, elini çocukların bedenine uzatmak isteyenlere karşı 1 Mayısımıza sahip çıkma geleneğimizin başlangıcı olsun. Önümüzdeki yıllarda daha kalabalık, daha güçlü, bütün Besni halkının ‘artık yeter’ dediği ve hayatını eline aldığı 1 Mayıslarda görüşmek üzere” şeklinde konuştu.

Karaca'nın konuşmasının ardından sahne müzisyenlere bırakıldı. Besni’den katılan yerel sanatçılar Burhan Onur ve Grup Herdem’in şarkılarıyla halk halaya durdu. Slogan ve alkışlarla eşlik edilen halayların ardından Adıyaman’dan gelen Hasan Gezer ve Murat Hanol sahneye çıktı. Besni’de ilk kez kutlanan 1 Mayıs bu sene türkülerle son buldu. (Adıyaman/EVRENSEL)


DERSİM'DE COŞKULU 1 MAYIS KUTLAMASI

Dersim’de 1 Mayıs, Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla yapılan yürüyüşün ardından Seyit Rıza Parkı’nda düzenlenen mitingle kutlandı. Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yapılan yürüyüşte sık sık “Her yer Taksim her yer 1 Mayıs” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından Seyit Rıza Meydanı’nda düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda insanca yaşam için mücadele vurgusu yapıldı.

“ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ KARARTILIYOR”

Eğitim Sen Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Mehmet Aşkın, “Çocuklarımızın geleceği MESEM ve ÇEDES projeleri ile karartılıyor” dedi. Aşkın sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkede her beş çocuktan biri daha hayatının ilk baharında işçi olarak çalışıyor. Çalışma yaşamı güvencesiz, onlarca istihdam türü ile parça parça ediliyor. Geçtiğimiz genel seçim öncesi söz vermelerine rağmen kaldırılmayan mülakat sistemi ile torpilin kapısı sonuna kadar açılıyor, liyakat yok sayılıyor. Her gün ortalama beş canımız işçi cinayetleri ile aramızdan koparılıyor. Maliyet gerekçesi ile alınmayan önlemler ve yapılmayan denetimler nedeni ile ülkemizin işçi cinayetlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü olma tablosu değişmiyor. Her fırsatta eğitim biliminin en temel ilkelerine aykırı davranan laiklik, bilimsellik ve kamusallık ilkelerini ortadan kaldıran, tarikat ve cemaatler ile eğitim alanını kuşatan, ÇEDES vb. projelerle dindar ve kindar nesil hedefi için Anayasa ve yargı kararlarına meydan okuyan, çocuğun üstün yararını gözetmeyen bir iktidarın yeni bir müfredat programı hazırlama ehliyeti ve meşruiyeti yoktur diyoruz.”

“DAHA ÇOK ÖRGÜTLENİP DAHA ÇOK GÜÇLENECEĞİZ”

Genel İş Dersim Şube Başkanı Çetin Cafer Yoluk da yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Hakkımız olanı almak, birlik ve dayanışma gücümüzü göstermek için yine alanlardayız. Demokratik haklarımız yok sayıldıkça ve adaletin terazisi bozuldukça emek sömürüsü artıyor, en temel hak ve özgürlüklerimiz gasbediliyor. Gelirde ve vergide adalet için insanca çalışmak, insanca yaşamak ve hakça bölüşmek için daha çok örgütlenip daha çok güçleneceğiz” dedi.

“SİLAHLANMAYA GELİNCE KESENİN AĞZI AÇILIYOR”

Emek Demokrasi Platformu adına açıklamayı okuyan Emek Partisi İl Başkanı Ergin Tekin, kapitalistlerin ve hükümetlerinin ücret artışını, sözde enflasyonu azdırır gerekçesiyle kabul etmediklerini söyleyerek “Kamu harcamalarını kısıp eğitim ve sağlığa giderek daha az bütçe ayırıyor. Ama iş silahlanmaya gelince kesenin ağzını açıyor. Silahlanmada sınır tanımıyor, savaş bütçelerini artırıyorlar. Bloklaşan emperyalistler arasındaki rekabet şiddetleniyor ve hegemonya çatışmaları silahla sürüyor. Görünürde Ukrayna savaşıyor, ancak asıl savaş bir yanda başta ABD olmak üzere NATO, bir yandaysa arkasındaki Çin’le Rusya arasında. Halkların yeraltı ve yerüstü zenginliklerini paylaşmak için birbirleriyle dalaşan ve dünyayı yeni bir büyük savaşa sürükleyen emperyalistler savaş harcamalarını da emekçi halkların sırtına yıkıyor. Üreticileri olan tekelleri zenginleştiren füze, tank ve uçaklar bizim vergilerimizle üretiliyor” dedi.

“FİLİSTİN’DEKİ SOYKIRIM DÜNYA İŞÇİLERİ TARAFINDAN KINANIYOR”

Milyonlarca emekçinin savaşlar, açlık ve yoksulluk nedeniyle göç yollarına düştüğünü söyleyen Tekin “İsrail, Ortadoğu’da Filistin halkına karşı, aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 34 binden fazla insanın hayatına mal olan acımasız bir saldırı başlattı. Bu soykırım tüm dünya işçileri ve halkları tarafından kınanıyor. AKP iktidarı ise bu savaş planlarından pay kapma ve bölgede hakimiyet kurma hevesiyle, ülkeyi yeniden savaşa sürükleyen politikalar yürütüyor. Bölgede yaşanan çatışmalar için tekrardan askeri üslerin kullanılması gündeme getiriliyor” dedi.

“İNKARCI POLİTİKALAR DEVEM ETTİRİLİYOR”

Kürt meselesinin çözümüne dair hiçbir adım atılmadığını söyleyen Tekin “Halkların bir arada eşit bir şekilde yaşamasının önüne engeller koyma ve inkarcı politikalar devam ettiriliyor. Başta işçi sınıfımız olmak üzere, her milliyetten halklarımız Kürt sorununun çözümü için mücadeleyi büyütmelidir. Yoksulluğun, açlığın, işsizliğin, göçün ve savaşın en çok yaşandığı bir ilde yaşıyoruz ve bütün bu saldırılara karşı başta Dersim olmak üzere, tüm ülkede ve dünyada barış, eşitlik, özgürlük, ekmek ve adalet mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“BİRLİKTE YÖNETELİM”

Dersim Belediyesi eş başkanları Birsen Orhan ve Cevdet Konak da birer konuşma yaptı. Birsen Orhan iş cinayetinde yaşamını yitiren Zülfü Çelikdemir'i ve Erzincan İliç’te yaşamını yitiren işçileri anarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim meydanlarımızdan korkuyorlar buradan Taksim'de umudu büyütenlere selam yolluyoruz. Savaşa, sömürüye ve yoksulluğa karşı yaşasın 1 Mayıs.”

Cevdet Konak ise Taksim’de yaşamını yitirenleri anarak, “Türkiye tarihinde mayıs ayının tarihi kan, baskı ve zulüm tarihidir” dedi. Konak “Bizim görevimiz Dersim Belediyesini birlikte yönetmek ve Dersim halkının bize verdiği görevi layıkıyla yerine getirmektir” diyerek konuşmasını sonlandırdı. (Dersim/EVRENSEL)


ELAZIĞ: GÜVENCELİ İŞ, İNSANCA YAŞAM İÇİN YAŞASIN 1 MAYIS

Elâzığ’da KESK’in çağrısıyla bir araya gelen işçi ve emekçiler, Hozat Garajı’ndan Perşembe Pazarı’na yürüdü. Hastane Caddesi’nden yürüyen kitle “İş, ekmek, özgürlük”, “Filistin’e özgürlük”, “Hak hukuk, adalet”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Bijî yek gûlan”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları attı.

Perşembe Pazarı Meydanı’nda toplanan kitleye seslenen Tertip Komitesi Başkanı Derya Coşkun, “Bu meydanı, mücadele ve dayanışma sloganlarıyla inleten herkese selam olsun. Dünyanın dört bir yanındaki işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs bayramımız kutlu olsun.” Diyerek özgürlüğün, demokrasinin, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi. Coşkun, “Şimdi mücadele zamanı, şimdi dayanışma zamanı” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

“EŞİTLİĞİN, ÖZGÜRLÜĞÜN, BARIŞIN HAKİM OLDUĞU BİR DÜNYA İÇİN EL ELE”

Coşkun’dan sonra konuşan Eğitim Sen Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yeşiltepe de kitleyi selamlayarak “Dünyada ve ülkemizde kapitalist barbarlığın yarattığı yıkımın faturası her geçen gün büyüyor. Her sabah yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz. Bu bozuk düzen bizim düzenimiz değil. Bu düzene artık yeter diyoruz” dedi. Son olarak Yeşiltepe, “Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan, emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir dünya ve ülke için omuz omuza verelim” dedi.

(Elâzığ/EVRENSEL)


MALATYA’DA 1 MAYIS: SAVAŞA, SÖMÜRÜYE, İŞSİZLİĞE, YOKSULLUĞA KARŞI BARIŞ, EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK

Malatya’da 1 Mayıs Emeksiz Meydanı’nda gerçekleştirilen miting ile kutlandı. Emekçiler açlık sınırının altında kalan maaşlara, temel gıda ürünlerine gelen zamlara üretici köylüler ise mazottan gübreye tarım ilaçlarına gelen zamlara tepkilerini dile getirdi.

1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşma yapan KESK dönem sözcüsü Nevzat Millioğlu, “Rant sevdasının neden olduğu 6 Şubat depreminin ardından 1 Mayıs’ı karşılıyoruz. Üzerinden geçen bir seneyi aşkın süreye rağmen depremin yarattığı enkaz öylece dururken işçiler, emekçiler dayanışmayla yaralarını sarmaya çalışıyor. Bir kere daha depremde hayatını kaybeden yurttaşlarımız için yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu depremle yıkılan sadece kentler olmadı bilimsel liyakatten uzak devletin kurumları da çöktü. Bizi ayağa kaldıran ilk eli uzatan ise dayanışmamız, birliğimiz, örgütlülüğümüz oldu. Bir kere daha gördük ki bir toplumun en büyük gücü bizlerin örgütlü gücüdür ‘’ dedi.

Alanda DİSK, TMMOB ve KESK ‘’Savaşa, Sömürüye İşsizliğe Karşı Barış, Eşitlik ve Özgürlükİçin Yaşasın 1 Mayıs’’ ortak pankartı ile, DEM Parti ‘’Emeğin, Özgürlüğün Ülkesini Kurmak için Geliyoruz’’ pankartı, ‘Yaşasın İş, Ekmek, Özgürlük Mücadelemiz’ sloganı ile alana giren  Emek Partisi  ise ‘’İş, ekmek, özgürlük’’, ‘’Ekmek, adelet, barış ve özgürlük için 1 Mayıs’a’’ ve ‘’Üretici Kredi Faizleri Kaldırılsın, Mazot, Gübre, İlaçta KDV ve ÖTV Kaldırılsın’’ pankartları ile, TİP ‘’ Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz’’ Pankartı ile TKP ise ‘’Kemer Sıkma, Yumruğunu Sık’’ pankartı ile yer alırken Sol Parti ‘’Umudumuz Kendi Kollarımızda Şimdi Devrimcilik Zamanı’’ pankartı ile yer aldı. Yağmura rağmen devam eden 1 Mayıs Mitingi halaylar ve ardından Dil Tengi konseri ile son buldu. (Malatya/EVRENSEL)


DİYARBAKIR’DA YEMEKHANE İŞÇİLERİNİN 1 MAYIS AÇIKLAMASI: ‘KADRO HAKKIMIZI İSTİYORUZ’

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde çalışan yemekhane işçileri DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasının çağrısıyla hastane bahçesinde 1 Mayıs açıklaması yaptı. “İş, ekmek, özgürlük”, “Bijî yek gûlan” sloganları atan işçiler adına açıklamayı Gıda-İş Sendikası Diyarbakır Temsilcisi Yusuf Yıldız yaptı.

Sağlık sektöründe hizmet alım ihalesi usulü ile taşeron olarak çalışan yemekhane işçileri olduklarını vurgulayan Yıldız, “Sağlık zincirinin bir parçası olmamıza rağmen sağlık personeli sayılmayarak üvey evlat muamelesi görmekteyiz. 696 No’lu KHK'de kadro dışı bırakılan işçileriz. Taşeron çalışma sistemine mahkum edildik. Bizlere, yapılan işte kullanılan malzeme üzerinden değer biçilerek kadro verilmedi. Hastane yemekhanelerinde çalışan işçiler soğan, patates, mercimek, bulgur, kazan, kepçe, çatal kaşık gibi düşünülerek kadro dışı bırakıldı. Malzemeli ihale denilerek yok sayıldı” dedi.

Uzun yıllardır değişen taşeron firmalarında düşük ücretlerle, sosyal haklardan yoksun, kuralsız, güvencesiz çalıştıklarını vurgulayan Yıldız, sağlık zincirinin bir parçası olmalarına rağmen sağlık personelinin haklarından yararlanamadıklarını söyledi. En basit hak olan sağlık kartı ve promosyon hakkından dahi yararlanamadıklarını dile getiren Yılmaz yemekhane işçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

  • Hastane yemekhane işçileri olarak emeğimizin tam karşılığını almak istiyoruz. Çalışırken mobbing ve baskının son bulmasını istiyoruz.
  • İş güvenliği önlemlerinin tam olarak alınıp uygulanmasını istiyoruz.
  • Kullanım hakkı olarak maaş promosyon hakkımızın tanınarak, bizlere ödenmesini istiyoruz.
  • Hastane yemekhanelerinde çalışan işçilerin kadro hakkının verilerek, taşeron sisteminin yasaklamasını istiyoruz.
  • Hizmet alım ihalesi değil kadrolu güvenceli çalışma istiyoruz.

İşçi sınıfının uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs'a giderken güvenli bir gelecek, insanca bir yaşam isteyen Yıldız, “Günde 7 saatlik çalışma, haftalık 35 saatlik iş günü için, İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret için, mobbinge, baskıya ve örgütsüz çalışmaya hayır demek için, eşit İşe eşit ücret için, işyerlerinde kreş hakkı için, sendika hakkı ve sınırsız örgütlenme hakkı için yaşadın 1 Mayıs” diyerek sözlerini tamamladı. (Diyarbakır/EVRENSEL)


URFA

Urfa Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla Novada Park’ta toplanan kitle Ahmet Bahçıvan İş Merkezinde açıklama yaptı. Açıklamada birlik, mücadele ve dayanışmaya vurgu yapıldı. (Urfa/EVRENSEL)


ERZİNCAN

Erzincan’da eski terminalde buluşan emekçiler Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Erzincan demokrasi birleşenleri adına Eğitim-Sen Şube Başkanı Hüseyin Taner açıklamayı okudu. Müzik ve davul zurna ile 1 Mayıs kutlaması sona erdi. (Erzincan/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim Belediyesinin 230 milyon 673 bin 692 lira borcu var

SONRAKİ HABER

İstifalar sonrası İYİP Trabzon il yönetimi düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...