02 Mayıs 2024 12:10
Son Güncellenme Tarihi: 02 Mayıs 2024 13:10

İktidarın "yeni anayasa" mesaisi: DEM, Saadet ve İYİP ile görüşme

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti, Saadet Partisi ve İYİP grubu ile görüştü.

Fotoğraf: MA

Paylaş

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında CHP'nin ardından bugün DEM Parti, Saadet Partisi ve İYİP'yi ziyaret etti.

Numan Kurtulmuş bugün ilk olarak DEM Parti grubuyla görüştü. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın yanı sıra DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli görüşmede yer aldı. 

Kurtulmuş görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Sürece ilişkin çerçeveyi kendileri ile paylaştık. Bu süreci açık şeffaf bir şekilde sürdürme talebimizi kendilerine ilettik. Değerli eş genel başkanları ve değerli grup başkanları arkadaşlarla müzakare ettikten sonra kamuoyuyla da paylaşacaktır. Temennimiz TBMM'de çok büyük çoğunlukla siyasi partilerin üzerinde uzlaşabileceği bir anayasa çalışmasının ortaya konulması ve bunun da Meclis'te kabul edilmesidir. Bugüne ilişkin detaylı açıklamayı üç partiyi ziyaret ettikten sonra gerçekleştireceğiz" dedi.

HATİMOĞULLARI: YOL TEMİZLİĞİNE İHTİYAÇ VAR

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ise şu açıklamayı yaptı:

"DEM Parti olarak bir demokratik anayasa yapım sürecine Türkiye'nin ihtiyacı olduğu kanatindeyiz. Bu konu ile ilgili çeşitli açıklamalarımız olmuştur ve 12 Eylül Anayasasının uygulanmadığı bir dönemden geçerkenne yazık ki 12 Eylül Anayasasının değişmesi ve demokratik bir Türkiye'nin inşa edilmesi konusunda adımlar atılması ile ilgili görüşmelerimiz kamuoyunca bilinmektedir. Bu dönemde elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var. Türkiye'de bir demokratik anayasa yapım sürecini inşa etmek için mevcut olan baskı sürecinin ortadan kalkması, antidemokratik uygulamaların ortadan kalkması, Anayasanın AİHM kararlarının uygulanması bizler açısından çok önemli. Sizlerin de huzurunda dün 1 Mayıs'ta yaşanan şiddet olaylarını burada olumsuz gördüğümüzü ve böylesi bir zeminde anayasa yapım sürecinin zorluklarının olabileceğinin altını çizdik bugün.

"TARTIŞMA ÜLKENİN ALARM VEREN SORUNUNUN ÜSTÜNÜ ÖRTMESİN"

Bizim de en büyük temennimiz ciddi bir yol temizliği yapılması, demokratik zeminin oluşturulması, en geniş yelpazedeki bir toplumsal mutabakatla Türkiye'deki bütün farklılıkları, bütün farklı halkları ve inançları, eşit yurttaşlık hakkı temelinde, bütün haklarının anayasal güvence altına alındığı bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin açıklaması elbette bizler açısından önemli. Türkiye'nin içinden geçtiği çok derin bir ekonomik kriz ve yoksulluk var. Elbette bu Anayasa tartışmalarının ülkenin en acil ve alarm veren bu sorunun üstünü örtmeyecek şekilde gelişmesi ve bu soruna parlamento zemininde hep birlikte bütün siyasi partiler olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirme konusunda değerli halklarımıza sorumluluğumuz vardır."

SAADET VE İYİP ZİYARETİ

Numan Kurtulmuş daha sonra Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ’ı Meclisteki parti grubunda ziyaret etti. 

Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, anayasa değişikliği meselesine ilişkin Kurtulmuş'un teklifini gruplarında değerlendireceklerini kaydetti. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da "Sorunlarımızı siyaset yoluyla müzakere edebileceğimiz bir zeminde konuşmanın önemine işaret ederek, Saadet ve Gelecek partileri olarak bu siyasal zemine katkı sunacak her türlü çabanın içerisinde olacağımızı ve sağlıklı bir zemin inşasının sorunları konuşmaktan daha önemli olduğunu ifade ettik." dedi.

İYİP ziyaretinin ardından Müsavat Dervişoğlu ve Numan Kurtulmuş açıklama yaptı. Kurtulmuş, "Yumrukları sıkarak diyalog olmaz. Her dört partinin genel başkanları ve grup başkanlarımızın hüsnü kabulü için teşekkür ederim. Partilerin anayasa teklifleri olur. TBMM zeminini en iyi şekilde kullanmamız lazım" diye konuştu.

İYİP: SİSTEMİ TAHKİM EDECEK DEĞİŞİKLİĞE GEÇİT VERMEYİZ

"Bu sistem yürürlüğe giremeden önce bu sistemden kaynaklı sorunlara işaret ederek siyasi yolculuğumuzu sürdürdük ve yakın takvim içerisinde de bu sistemi tahkim edecek yeni düzenlemelere geçit vermeyeceğimizi ifade ettik. Parlamenter demokratik sistem arayışımız da devam ediyor. Şayet TBMM'de bu yönde bir anayasa değişikliği durumu söz konusu olur ise o zaman açık oluruz." diyen Müsavat Dervişoğlu  Türkiye'nin öncelikli sorunlarının anayasa tartışmalarının gölgesinde kalmamasını istedi. Ekonomi, milli savunma, eğitim, dış politika gibi sorunlarla ilgili de ilgili bakanların siyasi partileri ziyaret etmesini ve bilgilendirmesini beklediklerini ifade etti.

Kurtulmuş, MHP ve AKP'yi de ziyaret edeceklerini, grubu olmayan partilerin liderlerinden de görüş alacaklarını söyledi.

DEVA: İKTİDARIN TALEPLERİ BİZDEN KARŞILIK BULMAYACAK

DEVA Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin bugün Meclis'te düzenlediği basın toplantısında yeni anayasa görüşmeleri ile "iktidar değirmenine su taşımanın muhalefet açısından bir utanç olacağını" söyleyerek "15 milletvekiliyle DEVA Partisi olarak bizden iktidarın bu talepleri karşılık bulamayacaktır" dedi.

ÖZEL İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Numan Kurtulmuş "yeni anayasa" turuna ilk olarak salı günü CHP grubuyla başlamıştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşen Kurtulmuş, anayasa içeriğiyle ilgili konuşmadıklarını, usul konuştuklarını ve görüşmenin verimli geçtiğini söylemiş, mayıs ayının sonuna kadar grubu bulunan siyasi partilerden usüle ilişkin fikirleri almak istediğini belirtmişti. Kurtulmuş, "Yaz döneminde bütün siyasi partiler görüşlerini, anayasa tekliflerini olgunlaştırır. Önümüzdeki sene Meclis açıldığında müzakere ortamı başlar." demişti. Özgür Özel ise "Biz 31 Mart seçimlerinden Türkiye'nin birinci partisi olarak çıkmış, sorumluluğun farkında olan bir partiyiz. Bugün Türkiye'nin çok farklı sorunları varken yeni anayasa toplumun ihtiyaçlarının neresindedir düşünmek lazım. Grubumuzla değerlendireceğiz" açıklaması yapmıştı. 

Görüşme öncesi, DEM Parti, Türkiye'de yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ancak tartışmaların iktidara "Yenikapı gibi can simidi olmasına" müsaade etmeyeceklerini belirtmişti. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da "Mevcut sistemin parlamenter demokrasi ile yer değiştirmesi özeleştirisi ile gelinirse meseleye başka bakarız. Tek adamlığı kökleştiriecek bir revizyon arayışına izin vermeyiz" demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tez Koop-İş Samsunda 1 Mayıs’ta işçilere tiyatro etkinliği düzenledi

SONRAKİ HABER

TÜİK’e göre, kırmızı et üretimi arttı, çiğ süt üretimi azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...