04 Mayıs 2024 17:30

ATO Genel Kurulu: Sağlıkta dönüşüm programı”nın yıprattığı sağlık sistemi yeniden kurulmalı

Ankara Tabip Odası'nın (ATO) genel kurulunda, “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın Türkiye'de sağlık sistemini yıprattığı, sağlığın yeniden inşasının önemli olduğu belirtildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara Tabip Odası (ATO)'nın Seçimli Genel Kurulu, İMO Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. Genel Kurula CHP Ankara Mv. Aylin Yaman, DEVA Partisi Kahramanmaraş Mv. Dr. İrfan Karatutlu, TTB MK üyeleri, Emek Partisi Ankara İl Yöneticileri, TİHV Genel Başkanı Dr. Metin Bakkalcı katıldı. Genel Kurulda Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın Türkiye'de sağlık sistemini yıprattığı, sağlığın yeniden inşaasının önemli olduğu tartışıldı.

ATO Y.K BŞK. DR. BAYTEMÜR: ŞİDDET NEDENİYLE ZİYARET ETMEDİĞİMİZ HASTANE KALMADI

İMO Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan seçimli genel kurulda ilk sözü ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Baytemür aldı. Dr. Baytemür Türkiye'de derinleşen yoksulluğa dikkat çektiği konuşmasında, 6 Şubat Depremlerinde yaşamını yitiren 5 hekimin halen cenazelerine ulaşılamadığını ifade edip, "İliç'te yaşanan felakette yaşamını yitiren işçilere de halen ulaşamadı bu. Bir acziyettir" diye konuştu. Baytemür, 21 yıldır uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programını ile sağlıkta yaşanan sorunlara değinip, "sağlıkta ücretler tek kalem yerine tabanı, teşviği ile emekliliğe yansımayan bir hal almış durumda. Gelinen noktada vergide adalet eylemleri Şubat ayı itibariyle sürekli hale gelmiştir. Emekli aylıkları düşmüş, Bağkur ücretlerini dillendirmek dahi utandırıcı bir miktarlardadır" dedi. Sağlık yaşanan şiddete dair konuşan Dr. Baytemür, "Dr. Ekrem Karakaya yine bir hastanede güvenlik görevlisi olarak çalışan bir güvenlik görevlisi tarafından öldürüldü. Ankara'da şiddet nedeniyle neredeyse gitmediğimiz hastane kalmadı. Hekime kalkan eli havada yakalayacak bir iradeyi ortaya koymak gerekiyor. Ayrıca bu süreçte genç meslektaşlarımızı kaybettik, 3 genç meslektaşımız intihar etti. Bu meslektaşlarımızın intiharların nedeninin dahi araştırılmadı. 31 Mart'ta ülkeye bir nebze olsun umut geldi, diliyoruz ki bu süreçten hekimlerin sorunları çözülür" diye konuştu.

SES ANKARA ŞB. EŞ. BŞK. İBRAHİM KARA: KUYRUKLAR ARTIK HASTANEDE DEĞİL, EVDE!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şube Eş. Başkanı İbrahim Kara, siyasi iktidarın “paran kadar sağlık” anlayışı ile yurttaşları zorlarken sağlık emekçilerinin de ücretli birer köle haline geldiğini belirterek; “Meydana çıkan şiddet sağlık emekçilerine yöneldi. Tüm bunlar yaşanırken Sağlık Bakanı ise para işareti yaparak niyetini ortaya koydu. Ancak iktidar söylediği bir şeyi gerçekleştirdi; hastanelerdeki kuyruklara son verdiler. Ancak artık kuyruklar evde, yurttaşlar elde telefon randevu almak için uğraşıyorlar” ifadelerini kullandı.

CHP MV. AYLİN YAMAN: İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞYERİ GÜVENLİĞİ SAĞLIKTA ELE ALINMASI GEREKEN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ

CHP Milletvekili Dr. Aylin Yaman, “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile son 20 yıldır büyük yara alan sağlık sisteminin bu iktidarın en önemli planlarından biri olmasına rağmen hâlâ geri planda kaldığını ifade ederek şunları söyledi; “CHP olarak önümüze sağlıkta en büyük yarayı alan aile hekimlik modelini aldık, aile hekimliği modelinin daha kamucu yeni bir planla yeniden ele alınarak düzenlenmesini istiyoruz. Bir diğer önemli konu iş cinayetleri; iş sağlığı ve işyeri güvenliğini önemsiyoruz. Kamu Özel İşletmelerinin saplıkta yarattığı kara delik giderek büyüyor. Yoğun bakımlar tıkanık, aciller dolu... Bunlar sağlıkta ele alınması gereken önemli sorunlar. Kadın sağlığına dair düzenlemelerin yeniden ele alınması gerektiğini düşüyoruz; çünkü sağlıklı kadının sağlıklı toplum demek olduğunu biliyoruz.”

"SAĞLIKTA YAŞANAN SORUNLAR KARŞISINDA HEKİMLERLE MÜCADELEDE BİRLEŞELİM"

Emek Partisi Ankara İl Başkanı Rüstem Kahraman da konuşmasında sağlıkta yaşanan sorunlar ile sağlıkta yaşanan şiddetin çözümü noktasında mücadelede öğrencilerin, işçilerin ve her bir yurttaşın hekimlerin mücadelesi yanında bir arada mücadele etmesi gerektiğini, bu ortak mücadele zeminini oluşturmak gerektiğini ifade etti.

"HASTANE VE FAKÜLTELERİN KAPISINI AŞINDIRMAZSAK ÖRGÜTÜN GELECEĞİNİ TEHLİKEYE ATMIŞ OLURUZ"

TTB Tıp Öğrencileri Kolu (TÖK) Şiyar Güneş konuşmasında şunları söyledi; “Bir tıp öğrencisi olarak söz alacağım. Hak aramanın kriminalize edildiği bir ortamda, tıp öğrencileri çaresiz, korkuyor ve apolitize. Burada odamızın mücadelenin aracı olması, amacı olmaması gerektiğini düşünüyorum.Yönetim Kurulu raporunda görüldüğü üzere bir hastane ziyareti, bir örgütlenme çalışması görülmemekte. Hem hastane ziyaretleri hem de tıp fakültelerinin kapılarının aşındırılması gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde örgütün bugününü ve geleceğini tehlikeye atmış oluruz.”

“ANKARA TABİP ODASININ HAP'IN AÇILMASI KONUSUNDA ÖNEMLİ EMEĞİ SÖZ KONUSUDUR”

Dr. Bayazıt İlhan, Hastanemi Açın Platformu (HAP) adına söz aldığını belirterek; “Şehir Hastaneleri konusunda HAP bu konuda en önemli kurumlardan biridir. Şehir hastaneleri konusunda onlarca hastanelerimiz heba edildi. HAP'ın açılması konusunda başta Ankara Tabip Odası'nın ve Ankaralı yurttaşların önemli bir emeği olmuştur. Yakın bir zamanda kaybettiğimiz Dr. Gönül Tanır'ı da buradan bir analım istiyoruz, kendisinin de hastanelerin kapatılmaması konusunda ciddi bir emeği var” dedi.

"İYİ HEKİMLİK DEĞERLER TOPLAMIDIR"

Genel Kurulda, iki liste halinde yarışacak olan listede yer alan hekimlere söz verildi.

İlk sözü, milliyetçi çizgiye yakın Beyaz Önlük listesinden Dr. Mehmet Ali Tokgöz aldı. Dr. Tokgöz, tabiplerin odalar olan ilgisinin az olduğuna dikkat çekip, bu durumun kendilerini üzdüğünü ifade etti. Dr. Tokgöz hekimlerin kendilerine yetki vermeleri halinde Ankaralı hekimlere bir konsültasyon merkezi sunacaklarını ifade etti.

Çağdaş Hekimler listesi adına ilk sözü Dr. Kemal Oskay aldı. İyi hekimliğin bir değerler toplamı olduğunu ifade eden Oskay, iyi hekimlik değerlerine bağlı kalarak hekimlik yapmaya devam edeceklerini söyledi. Oskay, “Tıp fakülteleri ve tıp öğrencilerinin sorunlarını yakından takip ediyoruz. İyi ve nitelikli tıp eğitim için çabalarımızç devam edecek” dedi.

Ardından Çağdaş Hekimler listesinden TTB delege adayı Dr. Oğuz Kağan Kürekli söz alarak, asistan hekimlerin sorunlarını dile getirip, hakları için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak’ta şüpheli kadın ölümü: Sahilde cansız bedeni bulundu

SONRAKİ HABER

ABD’deki 1 Mayıs kutlamalarında Filistin’e destek damgasını vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa