07 Mayıs 2024 18:32

Heybeliada kıyısına tonlarca beton dökülüyor

İstanbul Heybeliada’da kıyı kanununa aykırı olarak kıyıların halkın kullanımına kapatılmasına ve beton dökülmesine çıkan adalılar belediyeyi müdahale etmeye çağırdı.

Fotoğraf: Derya Tolgay

Paylaş

Heybeliada’da birden fazla noktada hizmet veren ruhsatlı işletmeler, Kıyı Kanunu’na aykırı şekilde kıyıları halkın kullanımına kapatarak, ormanın içine beton döküyor ve toprağın üzerine çim halı seriyor. Orman ve kıyı tahribatına karşı çıkan Adalılar, orman Müdürlüğünün ve Belediye’nin müdahale etmesini talep ediyor.

Yeşil Gazete’nin haberine göre İstanbul Heybeliada’da daha önceki dönemlerde Adalar Belediyesi’nden ve ilgili kurumlardan gerekli izinleri alarak kıyılarda tesis işleten özel işletmeler, ormanlık alana beton dökerek ve toprak zemin üzerine çim halılar sererek doğal yapıya zarar veriyor. Aynı zamanda tesis çevresine çitler çekerek halkın kıyılara ücretsiz ulaşımını engelleyen işletmeler, Kıyı Kanunu’na aykırı davrandıkları için Heybeliada sakinlerinin tepkisini topluyor.

HEYBELİADA KUŞATMA ALTINDA”

Dünya Mirası Adalar Girişimi’nden Derya Tolgay, Büyükada’daki Orman İdaresi Şefliği’ne uğradıklarında yetkili olmadığı için bilgi verilmediğini ancak, ada halkı olarak bölgede olanları tespit etmek için kıyılara gittiklerinde, buralarda çok sayıda polisin konuşlandığını anlattı.

Derya Tolgay, şunları söyledi: “Oysa orman yetkilileri kolluk kuvveti sayılıyor, buralarda yapılan her işlemi kayıt altına almaları ve denetlemeleri lazım. Askeriyede, Asaf’ta, Cevahir aqua parkta , minicik  adada  kilometrelerce tahrip edilen orman-falez-kıyı bandında yaptığı ekokırım muazzam boyutta. Asaf ve Cevahir isimli işletmelerin cemaatlerle bağlantılı olduğunu biliyoruz. Bu işletmelerin arka tarafındaki ormanlık alanda bu tahribat devam ediyor..Bunun yanı sıra kıyıda da faaliyetlerini sürdürüyorlar ve ormana çit çekerek halkın kıyılara ulaşmasını engelliyorlar. Hem özel kurumlar, hem devlet kurumları göz göre göre suç işliyor, kıyılarımız yağmalanıyor.” Heybeliada kuşatma altında’

Gönüllüler ve gönüllü avukatları Erhan Ergun ile beraber bir dilekçe hazırlayarak ilgili yetkililere suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayan Tolgay, adanın Çamlimanı mevkiindeki Sanatoryum arazilerinin de yakın zamanda Diyanet’e devredildiğini hatırlatarak, “Adalar Diyanet’in ve cemaatlerin kuşatması altında” dedi.

ADALAR BELEDİYESİ’NDE AÇIKLAMA

Adalar Belediyesi Başkan Yardımcısı Fırat Durak Asaf ve askeri plajla ilgili açıklama yaptı.

Asaf Bey plajına ilişkin Orman İşletme Şefliği ile yapılan görüşmede yaş ağaç kesimi olmadığı, kendi kontrollerinde fotoğraflı ve kayıtlı olarak devrilen kuru ağaçların kesildiği cevabını aldıklarını belirten Durak; “İnşai faaliyet söz konusu olmadığını, beton dökülmediğini, kum dökülerek, taş döşendiğini belirtiyorlar. Orman İşletme Şefliğine yazı gönderilerek yapılan işlem konusunda bir “izin” olup olmadığı, doğal yapıyı tahrip eden uygulamaya ilişkin verilen iznin hukuki temellerinin ne olduğu, inşai faaliyet olup olmadığı, ağaç kesimi olup olmadığı resmî yoldan da yarın sorulacak. Ayrıca bugün düzenlenen zabıta tutanağı kapsamında mıntıka mühendisimiz yarın alana gönderilerek ayrıntılı raporu istenecek. Alan Orman Şefliği yetkisinde ancak müdahale edilmedi edebileceğimiz alan çerçevesinde gerekeni yapmaya çalışacağız. Ayrıca askeri alanda da kıyı kesiminde mevcut betonun kurulması işlemi yapılmış, molozun oradan çıkarılması için yol çalışması yapılmış, moloz taşındıktan sonra yolun tekrar kapatılacağı bilgisini verdiler. Süreci takip ediyoruz” bilgisini verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ezgi Apartmanı davasında adalet arayan Nurgül Göksu sosyal medya hesapları askıya alındı

SONRAKİ HABER

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görev değişimi sonucu işten çıkarmalar başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa