12 Haziran 2024 12:53

Çiğdem Toker: TÜİK veri karartmaya devam ediyor

Enflasyon hesabının dayanaklarından madde fiyat listesini yayımlamayı durduran TÜİK için yargı kararları da bağlayıcı olmuyor. TÜİK yaptığı açıklamalarda ise verilerin ellerinde olmadığını söylüyor.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

TÜİK enflasyon hesabında önemli bir dayanak olan madde fiyat listesini yayımlamayı durdurmuştu. Konuyu yargıya taşıyan DİSK verilerin paylaşılmasını istemişti. Ancak yargının verdiği kararlar TÜİK için bağlayıcı olmadı. TÜİK verileri karartmaya devam etti.

Gazeteci Çiğdem Toker T24’te çıkan köşe yazısında TÜİK tarafından DİSK’e yapılan açıklamayı konu ederek TÜİK’e “Verileri kim aldı, nereye götürdü?​” diye sordu.

Toker yazısında şöyle dedi:

TÜİK, bundan tam iki yıl önce enflasyon hesabında çok önemli bir dayanak oluşturan madde fiyat listesinin yayımını durdurdu. Bu kararın ardından ortaya çıkan gelişmeleri, DİSK’in konuyu taşıdığı yargı kararlarını ve TÜİK’in bu kararlara karşı tutumunu ise bu köşede birkaç ayrı yazıya konu ettim.

TÜİK’in madde fiyat listesini durdurmasının ardından, yargının buna karşı verdiği kararlar normal bir hukuk devletinde bağlayıcı olmalıydı. Ancak burası normal bir hukuk devleti olmasa gerekti ki, TÜİK Anayasa ve yasaların yargı kararlarının bağlayıcılığını emreden hükümlerini dikkate almayarak veri karartma işlemini sürdürdü. Dahası, idare mahkemesi kararının uygulanmaması için Danıştay’a başvurdu. Yanı sıra kararın uygulanmaması için de Adalet Bakanlığı’na yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı. Bu davayı da kaybetti.

Anayasa’nın 138. Maddesini hatırlarsak;

“Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.”

VERİLERİ KİM ALDI, NEREYE GÖTÜRDÜ?

DİSK, bütün bu gelişmelere karşın veri açıklamaktan kaçınan ve yargı kararlarına uymayı değişik gerekçelerle reddeden TÜİK hakkında yeni bir yargı yoluna gitti. TÜİK yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

DİSK’in bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada çok ilginç bir ayrıntı dikkat çekiyor. O da şu: Yargı kararının uygulanması için DİSK, Nisan ayında TÜİK’e yeniden başvurarak talepte bulunuyor. TÜİK’in verdiği yazılı cevapta, bütün bu sorunun belkemiğini oluşturan madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesi yine yer almıyor. Ancak 15 Mayıs 2024 tarihli (E-69662481-622.03-35790) bu yazıda şöyle bir ifade yer alıyor:

“Ancak 2022 yılı mayıs ayından itibaren Kurumumuz tarafından hesaplanmaya ve yayımlanmayan ortalama madde fiyatlarının, halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle gönderilmesi mümkün olmamıştır.”

Bu açıklamadan, TÜİK’te olması gereken verilerin TÜİK’te olmadığını anlamamız gerekiyor! Çok ilginç gerçekten. Peki TÜİK’te olması gereken bu verileri kim nereye götürmüş, ya da saklamış olabilir. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kanal İstanbul güzergahı rantı: Bakanlıktan iki arsa satışı

SONRAKİ HABER

Yasak alanlarda kurban kesenlere 4 bin 810 lira ceza uygulanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa