21 Haziran 2024 01:06
Son Güncellenme Tarihi: 21 Haziran 2024 23:48

Diyarbakır-Mardin arasında yangın: En az 12 can kaybı, 5'i ağır 78 yaralı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan yangın, yerleşim yerlerine de sıçradı. Yangında 12 kişi yaşamını yitirdi, 5'i ağır 78 kişi yaralandı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki kırsal bölgede çıkan yangın yerleşim yerlerine de sıçradı. Yangında şu ana dek 12 kişinin yaşamını yitirdiği kesinleşirken, 78 kişi yaralandı. Can kaybının artmasından endişe ediliyor.

FAHRETTİN KOCA: CAN KAYBI 12'YE YÜKSELDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Diyarbakır ve Mardin'de, iki ilimizin yakın köy ve mahallelerinde meydana gelen yangın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 12'ye yükseldi" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Diyarbakır ve Mardin’de, iki ilimizin yakın köy ve mahallelerinde meydana gelen yangın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 12’ye yükseldi. Olaydan 78 kişi etkilendi. Hastalarımızdan 5’inin tedavi ve takiplerine devam ediyoruz. 5’i de Diyarbakır’da tedavi gören hastalarımızdan 3’ü entübe durumda. Bu vesile ile bir kez daha, olayda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hastalarımıza acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

YÜZLERCE HAYVAN CAN VERDİ

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı arasındaki bölgede çıkan yangını rüzgarın da etkisiyle büyüyerek yerleşim yerlerine sıçradı. Yangında 12 kişi hayatını kaybederken 5'i ağır 78 kişi yaralandı. Yangın nedeniyle yüzlerce hayvan da can verdi. Yangın kontrol altına alınırken bölgede yaşayan yurttaşlar söndürme çalışmalarının, özellikle havadan müdahalenin geciktiğini belirttiler. Bazı görgü tanıkları yangına elektrik tellerinden çıkan kıvılcımların sebep olduğunu söyledi.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı arasındaki kırsal bölgede dün (Perşembe) gece saatlerinde başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüyerek Diyarbakır’ın Köksalan, Yazçiçeği, Bağacık ve Mardin’in Yücebağ, Şenyuva, Yetkinler köylerine de sıçradı. Bölgeye Diyarbakır ve Mardin’den itfaiye ekipleri, Orman İşletme Müdürlüğü, sağlık, jandarma, UMKE, AFAD ve belediye ekipleriyle polise ait 2 TOMA aracı ve 4 tanker sevk edildi. Yangın nedeniyle yaralanan çok sayıda kişi, Çınar Devlet Hastanesi ile kent merkezindeki hastanelere kaldırıldı.

Diyarbakır'da hayatını kaybeden üç kişiden ikisinin bölgede hayvan otlatan çobanlar olduğu anlaşıldı.

DİYARBAKIR VALİSİ ‘ANIZ’ DEDİ

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, henüz ilk saatlerde AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangının anızdan kaynaklı çıktığını öne sürdü. Vali Su, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada ise aşırı sıcağın yanı sıra bahar döneminde alınan aşırı yağış nedeniyle çok fazla ot yetişmesinin yangını körüklediğini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, can kaybının 5’e yükseldiğini, 10’u ağır yaralı olmak üzere 44 kişinin yangından etkilendiğini duyurdu.

KÖYLÜLER: YANGIN ELEKTRİK TELLERİNDEN BAŞLADI

Bölgede yaşayan köylüler ise resmi makamların aksine, yangına elektrik tellerinden çıkan kıvılcımların neden olduğunu ve alevlerin kısa sürede yayıldığını aktardı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can’ın haberine göre, yangının çıkış noktası olan Çınar’a bağlı Köksalan Mahallesi en çok etkilenen yer oldu. Burada yangına tanıklık eden ve ismini vermek istemeyen bir kadın, yangının akşam saat 21.00 sularında elektrik direğinden çıkan kıvılcımla başladığını belirtti. Yangının yere yayılmasıyla mahallelilere haber verdiğini söyleyen kadın, yangının rüzgârın etkisiyle birden hızlandığını söyledi

ÖLENLER YANGINI SÖNDÜRMEK İSTEYEN GENÇLER

Yangına ilk müdahalenin yurttaşlar tarafından traktör gibi araçlarla yapıldığı belirtilirken yetkililerin yangına müdahalesinin yetersiz olduğu belirtildi. Yurttaşlar yangın çıkan alanda çobanlar ve hayvanların olduğunu ve ulaşamadıklarını da aktardı.

Köksalan Mahallesi’ne sınır olan Yazçiceği Mahallesi de büyük zarar gördü. Mahalleden yangını söndürmeye giden Şeyhmus Demir, Resul Yılmaz, Rezan Yılmaz, Mezel Demir’in yaşamını yitirdiği belirtildi. Yaralanan yurttaşlardan Hasan Demir de tedavi için Urfa’ya sevk edildi.  Yaşamını yitirenlerin hepsinin 17-20 yaşları arasında gençler olduğu aktarıldı. Köylüler 4-5 saat boyunca bölgeye herhangi bir yetkilinin gelmediğini belirterek tepki gösterdi.

HELİKOPTER SABAH GELEBİLDİ

Gece boyunca yapılan tüm çağrılara rağmen yangına havadan müdahale edilmediği, söndürme helikopterinin sabah 05.00’ten sonra yangının sönmesinin ardından bölgeye geldiği görüldü.

Gecikmeli olarak alana gelen AFAD ekiplerinin ise tarlalarda sıralar halinde kayıp insan aramaya çıktığı görüldü. 

BAKAN KOCA: YANGINDA 11 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan yangında 11 kişinin hayatını kaybettiğini ve 78 kişinin yaralandığını açıkladı

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Diyarbakır'ın Çınar ilçesinin Köksalan Mahallesi ve Yazçiçeği köyü ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi Yücebağ ve Yetkinler köyünde dün akşam meydana gelen yangın sebebi ile 11 kişi hayatını kaybetti, Diyarbakır ve Mardin sınırındaki köylerde yaşanan bu yangınlar nedeniyle şu anda Diyarbakır'da 5 hasta yoğun bakımda, 4'ü entübe durumda. Şanlıurfa'da 1 hasta entübe olarak tedavi görüyor. Hastanelerimizde tedavisi süren toplam hasta sayısı 6.(HABER MERKEZİ)

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

Dikili'de kayyuma karşı oturma eylemi başladı

SONRAKİ HABER

Grev var! | Sıcak temmuz yaklaşırken Yolbulan işçileri de grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa