21 Haziran 2024 21:26

"Diyarbakır ile Mardin sınırında çıkan yangında 15 bin dönümlük arazi zarar gördü"

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu: "Diyarbakır bölgesinde 8 bin 100 ve Mardin bölgesinde ise 7 bin dönüm arazi, yangın nedeniyle zarar gördü. 556 küçükbaş hayvan da öldü."

Fotoğraf: Halil İbrahim Sincar/AA

Paylaş

Diyarbakır ile Mardin sınırında 11 kişinin hayatını kaybettiği anız yangınının yaşandığı bölgede incelemelerde bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, “Yangının çıkış sebebi ile ilgili şu an Cumhuriyet Savcılığımız olaya el koymuş durumda. Jandarma olay yeri inceleme ekipleri bölgede araştırmalarına devam ediyor. Şu anda kesin olarak tespit ettiğimiz, ‘yangın şu sebepten çıkmıştır’ dediğimiz bir tespitimiz yok” dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaoloğlu, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinden başlayarak Mardin’in Mazıdağı ilçesine kadar ilerleyen anız yangını ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere, yangının başladığı Çınar ilçesinin Köksalan Mahallesi’ne geldi. Karaloğlu, yangında 11 kişinin hayatını kaybettiğini, 78 kişinin dumandan etkilendiğini, 6 kişinin de hastanede tedavisinin sürdüğünü belirtti.

‘DİYARBAKIR’DA 8 BİN 100, MARDİN’DE 7 BİN DÖNÜM ARAZİ ZARAR GÖRDÜ’

Karaloğlu, yangında 556 küçükbaş hayvanın öldüğünü belirterek, “Dün meydana gelen bu büyük yangında, Diyarbakır bölgesinde 8 bin 100 dönüm arazi zarar gördü. Bunun 1450 dönümü daha biçilmemiş, hasadı yapılmamış arpa ve buğday tarlası, geri kalan 6 bin 550 dönümlük kısmı ise hasadı yapılmış anız şeklindeki araziydi. Mardin bölgemizde ise 7 bin dönüm arazi yangından etkilenmiş, bunun 4 bin dönümü hasadı yapılmamış tarla, 3 bin dönümü ise hasadı yapılmış anız olarak yanan ve hasar gören bölgedir. Sadece zarar gören bunlar değil, vatandaşımızın tarlada bulunan sulama ekipmanları, boruları ve elektrik altyapıları da zarar gördü. Zararlarla ilgili tespitler, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü vasıtasıyla hemen bugün tespitler başladı. Zarar ve hasar tespitleri devam ediyor. Bir vatandaşımızın ağılında, bir vatandaşımızın da samanlığında hasarlar mevcut. Yangında 556 küçükbaş hayvanımız maalesef telef olmuştur. 250 yaralı hayvanımız vatandaşlarımızın da rızalarıyla et ve balık kurumuna kesime sevk edilmiş, 120 havanımız da bölgede veterinerler aracılığıyla tedavileri sağlanmıştır” diye konuştu.

‘DİYARBAKIR VALİLİĞİ’NE 3, MARDİN VALİLİĞİ’NE 2 MİLYON LİRA KAYNAK AKTARILDI’

Konuşmasının devamında Karaloğlu, AFAD Başkanlığının, Diyarbakır Valiliğine 3 milyon TL ve Mardin Valiliğine de 2 milyon TL acil yardım ödeneği sevk ettiğini duyurdu.

‘ÇIKIŞ NEDENİ ARAŞTIRILIYOR’

Ekiplerin yangının çıkış nedeninin belirlenmesi yönündeki çalışmalarının da devam ettiğini ifade eden Karaloğlu, “Yangının çıkış sebebi ile ilgili şu anda Cumhuriyet Savcılığımız olaya el koymuş durumda. Jandarma olay yeri inceleme ekipleri bölgede araştırmalarına devam ediyor. Şu anda kesin olarak tespit ettiğimiz, ‘yangın şu sebepten çıkmıştır’ dediğimiz bir tespitimiz yok. Eğer bu tespiti savcılığımız tamamlar, soruşturmasını da tamamlarsa bunu da sizlerle paylaşırız" şeklinde konuştu.

Yangında hayatını kaybedenlerin isimlerinin bazılarının ise Ubeydullah Buğdaycı, Abdurrahman Buğdaycı (19), İsmail Yardımcı, Remzi Yılmaz, Mazhar Demir, Sinan Deviren, Azad Yılmaz ve Taliha Demir olduğu belirtildi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

Avusturya, Polonya’yı 3-1 mağlup etti

SONRAKİ HABER

Mardin'de bir yangın daha çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa