19 Temmuz 2024 14:16

“Sarı sıcak” Adana'da susuz yaz

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut: “Ekonomik kriz içinde alın teriyle üreten çiftçimiz su darbesiyle karşı karşıya. Çiftçimizin zararını kim karşılayacak?”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut | Fotoğraf: Ayhan Barut

Paylaş

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Yaşar Kemal’in "sarı sıcak" tabiriyle betimlediği Çukurova’nın bereketli topraklarında çiftçilerin sulama suyu sıkıntısıyla karşı karşıya kalmasına sert tepki gösterdi.

Barut, Metin Erksan’ın yönetmenliğini yaptığı "Susuz Yaz" filmini anımsatarak, Adanalı çiftçilerin yaşadığı su kısıtlamasına dikkat çekti.

"PLANSIZLIĞIN BEDELİNİ ÇİFTÇİYE ÖDETİYORLAR"

Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin beslediği Çukurova’da, Devlet Su İşleri (DSİ) ve Sulama Birlikleri’nin barajlardaki yetersiz doluluk oranları ve azalan su kaynakları nedeniyle çiftçilere yönelik sulama suyu kısıtlaması uygulandığını belirten Barut, mısırdan soyaya, yerfıstığından ayçiçeğine, narenciyeden pamuğa birçok ürünün su beklediğini vurguladı. Barut, "Seyhan, Yüreğir, İmamoğlu, Kozan, Ceyhan ve Karataş gibi bölgelerde çiftçilerimiz su kısıtlaması nedeniyle mağdur durumda. Üretim sezonunun ortasında bu sorunla karşılaşmak verim ve kalite kaybına neden oluyor. DSİ ve Sulama Birlikleri’nin plansızlıklarının bedelini çiftçilerimize ödetmeleri kabul edilemez" dedi.

"SUYA FAHİŞ ZAM YAPANLAR NEREDE?"

Küresel ısınma, kuraklık ve iklim değişikliklerinin su sıkıntısına yol açtığının farkında olduklarını belirten Barut, şunları kaydetti: "Adana, ülkemiz tarımında en erken üretimin yapıldığı bölgedir. Çiftçilerimizin üretim sezonunun ortasında susuz bırakılması kabul edilemez. Küresel iklim değişikliği ve kuraklık gibi sorunlar var ancak önlem alınmaması ve suyla ilgili etkin planlama yapılmaması kabul edilemez. Sezon başında sulama ücretlerine fahiş zam yapanlar neredeler? Ekonomik kriz içinde alın teriyle üreten çiftçimiz su darbesiyle karşı karşıya. Çiftçimizin zararını kim karşılayacak? Üreticinin heba olan emeği ne olacak? Su bekleyen çiftçiye acilen çözüm bulunmasını ve Kapalı Sistem Sulama Projesi’nin hemen uygulamaya alınmasını talep ediyoruz." (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP ve DEM Partiden TÜİK hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Teknesinin pervanesi çarpan ATSO Başkanı Bahar hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa