25 Ağustos 2024 17:43

Grup Yorum üyesi Rezzan Şengül ve arkadaşları açlık grevinde

Grup Yorum üyesi Rezzan Şengül ile arkadaşları günlerdir açlık grevinde. Rezzan Şengül'ün ablası Zozan Aydemir: “Rezzan 42 kiloya kadar düştü.”

Fotoğraf: Rezzan Şengül'ün aile arşivi

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN

Gebze

Grup Yorum üyesi Rezzan Şengül ile arkadaşları sevk talebiyle günlerdir açlık grevinde. 6 Şubat'ta Çağlayan Adliyesi önünde polis noktasına yönelik düzenlenen saldırının ardından gözaltına alınan ve 10 Şubat günü tutuklanarak Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevine gönderilen Rezzan Şengül ile arkadaşları sevk talebiyle açlık grevinde.

Rezzan Şengül'ün ablası Zozan Aydemir, "Rezzan, 24 Şubat tarihinde Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevine sürgün edildi. Kardeşim isteği dışında sürgün olduğu Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevinde 27 Şubat tarihinden itibaren ailesine yakın, arkadaşlarının da bulunduğu, 'Kuyu Tipi' olmayan bir hapishaneye sevk olmak için süresiz açlık grevinde. Bugün açlık grevinin 151. gününde ve günden güne eriyor" dedi.

REZZAN ŞENGÜL 42 KİLOYA KADAR DÜŞTÜ

Kocaeli Darıca'da yaşayan Zozan Aydemir, 5 Ağustos tarihinde Kırşehir'e kardeşi Rezzan Şengül'ü görmeye gittiklerini ve durumunun daha da kötüye gittiğini belirtti. "Kardeşimin 'Ayakta duran bir iskelet' haline geldiğini gördük" diyen Aydemir, "Rezzan görüşte yeğenine sarılırken dengesini kaybedip dizlerinin üzerine düştü. Ayakta dahi dengesini korumakta zorlanan kardeşim hızlıca 42 kiloya düştü. Ağız içi yaralarından yutkunmakta zorlandığını, artık nefes almakta çok güçlük çektiğini, kalp ağrılarının artık dayanılamayacak dereceye ulaştığını, huzursuz kol bacak sendromu yüzünden uyku saatlerinin 2 saate kadar düştüğünü, şiddetli baş ağrıları yaşadığını, ışığa ve sese karşı hassasiyetinin çok yüksek olduğunu söyledi. Rezzan ve arkadaşı Vedat Doğan bugün tutuksuz veya adli kontrol şartıyla yargılanmaları gerekirken yalan beyanlarla itirafçılarla düzenlenmiş bir dosya yüzünden tek başlarına, havalandırması dahi olmayan, birbirlerinin yüzünü görmeyi bırakın seslerini dahi duyamadıkları, güneşe, yağmura temas edemedikleri ayrı ayrı hücrelerde tutuluyorlar" dedi.

"TALEPLERİ KABUL EDİLSİN"

Rezzan Şengül'ün Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tekli hücreye gitmeyi kabul etmediği için işkenceye uğradığını ifade eden abla Aydemir, "Uğradığı işkence sonucunda sol dirsekte kıkırdak ve sıvı kaybı yaşadı, ayrıca yine sol elindeki parmaklarında çatlaklar oluştu. Rezzan hücredeyken 26 ve 28 Mart tarihleri arasında yine bu işkenceler sistematik olarak devam etti. Kardeşim ve Vedat Doğan adli suçtan tutuklu ve hükümlülerle aynı koridorda tutuluyorlar. Adli suçtan tutuklu ve hükümlüler tarafından ağır küfürlere maruz kalıyorlar, hatta maltada dahi saldırılara uğramışlar. Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi idaresi Rezzan Şengül ve Vedat Doğan açlık grevindeyken onur kırıcı davranışlarına devam etti. TTB'nin yayınladığı broşürde belirtilen açlık grevinde almaları gereken 500 mg B12 vitamini tüm çabalarımıza ve şikayetlerimize rağmen Kırşehir Yüksek Cezaevi idaresi tarafından açlık grevinin 120'li günlerine kadar 250 mg olarak verildi. Ayrıca Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi revir doktoru B12 complex vitamini vermeyip 'Ben TTB’yi tanımam' diyerek suç işlemiştir ve Rezzan ile Vedat'ın açlık grevinin 200'lü günlerinde yaşanabilecek sağlık sorunlarının 60'lı günlerden itibaren yaşamalarına neden olmuştur. Rezzan hapishane idaresi tarafından keyfi bir biçimde hak gasplarına uğramıştır. Kardeşim sesini duyurmak için Adalet Bakanlığına ve Ceza Tevkif Evlerine dilekçeler yazmış, yazdığı bu dilekçeler uzun bir süre engellenmiştir. Hapishane müdürü sohbet hakkından yararlanmak isteyen kardeşime 'Ölsem de sizi bir araya getirmeyeceğim' diyerek keyfiliklerine devam etti. Rezzan hapishanede yaşadığı hak ihlallerini anlatmak için savcıyla görüşmek istediğinde de hapishane müdürü 'Önce benimle görüşeceksin' diyerek kardeşimin hapishane savcısıyla görüşmesine de engel oldu" dedi.

Kardeşinin ve arkadaşlarının taleplerinin kabul edilmesini isteyen abla Aydemir, "İnsanlık onuruna yakışmayan S, R, Y ve 'Kuyu Tipi' hapishaneler kapatılsın, talepleri kabul edilsin. 'Kuyu Tipi' hapishanelere karşı, Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevinde Rezzan Şengül 150,  Vedat Doğan 145, Buca Yüksek Güvenlikli Cezaevinde Oktay Kelebek ve Cem Dursun 17 gündür açlık grevindeler. Talepleri 'Kuyu Tipi' olmayan, arkadaşlarının olduğu ve İstanbul'a, ailelerine yakın bir hapishaneye sevk olmak" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Özel'den Erdoğan'a Vaniköy yanıtı: İstanbul'a 261 hançer sapladı

SONRAKİ HABER

Esad: Türkiye ile yakınlaşma görüşmelerinde ilerleme yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa