11 Ekim 2013 06:00

RES dibini aydınlatmaz

Ali Ağaoğlu’nun iki sene önce RES kurduğu Mut’un yaylalarında köylülerin hâlâ elektriği yok. Ağaoğlu, geçtiğimiz yıl bölgedeki RES’i Doğan Grubuna 240 milyon avroya satmıştı. İki şirket de köylünün topraklarında esen rüzgarın balını yerken, köylüye ise parmağını yalamak kaldı.

RES dibini aydınlatmaz
Paylaş

Özer Akdemir

Ali Ağaoğlu’nun iki sene önce RES kurduğu Mut’un yaylalarında köylülerin hâlâ elektriği yok. Ağaoğlu, geçtiğimiz yıl bölgedeki RES’i Doğan Grubuna 240 milyon avroya satmıştı. İki şirket de köylünün topraklarında esen rüzgarın balını yerken, köylüye ise parmağını yalamak kaldı.
2010 eylülünde Ağaoğlu’nun helikopteri ile alana gelen Başbakan Erdoğan tarafından açılan Mersin’in Mut’taki 33 MW’lık rüzgâr enerjisi santralleri 8 ay gibi kısa bir zamanda tamamlandı. Şirketin Bandırma’daki Şah RES’inin de aynı gün video konferansla temelinin atıldığı etkinlikle ilgili gazetelere yansıyan haberlerde, bu projeler sayesinde Ağaoğlu’nun Avrupa Yakası’ndaki My World Europe’ta konut alanların elektriği yüzde 20 indirimli kullanacakları bilgisi de yer alıyordu.

RÜZGAR ŞİMDİ AYDIN DOĞAN’A ÇALIŞIYOR

Başbakan Erdoğan’ın açılışını ve video konferansla temelini attığı her iki santral de iki yıl sonra ülkenin bir başka büyük sermaye grubu olan Doğan Holdinge satıldı.  Doğan Enerji, Ağaoğlu’na ait 126 MW’ı faaliyette, 21 MW’ı ise inşa halinde olan toplam 147 MW’lık rüzgar santraline sahip Akdeniz Elektrik Üretim ve Galata Wind Enerji şirketlerini toplam 240 milyon avroya satın aldı. Milyon avroluk projelerle ilgili tüm bu gelişmeler yaşanırken Mut’taki RES’lere 15 kilometre uzaklıktaki yaylalarda yaşayanlar kendi topraklarında üretilen bu değerlerden hiçbir şekilde fayda bulamadılar.

BU RES KİMİN İÇİN KURULDU?

Yazın bu yaylalara göçen köylerden Özlü köyü RES’le en yakın köy durumunda. Köy Muhtarı Kemal Ferdal, hâlâ elektriği olmayan Sazak, Hamam, Sakızdere, Derepazarı gibi yaylaların yaz aylarında 12 köy tarafından kullanıldığını söyledi. Ferdal her sene 50 ile 100 kişinin göçtüğü yaylalarda elektrik olmadığını, elektrik almak için yaptıkları tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını anlattı. “12 köyün muhtarı ortaklaşa talep ettik ama bir ses çıkmadı” diyen Ferdal, RES’ler kurulurken kendilerine verilen birçok sözün de yerine getirilmediğinden şikayetçi; “Yaylalara elektrik çekilmesini istedik RES şirketinden. Bize elektriği devlet için ürettiklerini, kendilerinin 49 yıllığına kiracı olduğunu, yap-işlet-devret modeliyle çalıştıklarını söylediler. İlk geldiklerinde birçok söz verdiler, köye düğün salonu yapacaklardı mesela. Hiçbirisini tutmadılar, kaçtılar.”Muhtar Ferdal, kendi köylerinden 4 kişinin RES’lerde işçi olarak çalıştığını, civar köylerden de toplam 10-15 kişinin RES’te işçi olduğunu söyledi. RES’lerle köyün arasına tel örgü çekildiğini belirten muhtar, hayvancılık ve bağcılıkla geçinen köyünde RES’lerin bir zararının şu an için görülmediğini dile getirdi.


MUT’UN ELEKTİRİĞİ KİMLERİ MUTLU ETTİ?

AKP iktidarında en çok palazlanan sermaye kesimlerinden birisi inşaat ve enerji sektörü. Bunlar arasında en öne çıkan hangisi diye sorulacak olursa kuşkusuz Ağaoğlu adı ilk akla gelenlerden olacaktır. İstanbul’un ormanlarının da aralarında bulunduğu birçok yere yaptığı ve yapmayı planladığı toplu inşaatlarla gündeme gelen Ağaoğlu, bir başka karlı alan olan enerji sektörüne de uzun zamandır el atmış durumda. HES, RES ve termik gibi birçok alanda enerji yatırımlarına yönelen şirketin, jeotermal alanında da projeleri olduğu biliniyor.
Ağaoğlu Enerji Grubu, bu yatırımlarda ürettiği elektrik enerjisini konut projelerinde de değerlendiriyor. Şirket uyguladığı kampanya ile enerji tesislerinde ürettiği elektriği kendi konutlarında piyasadan yüzde 20 daha ucuza vereceğini taahhüt ediyor. Ağaoğlu bu şekilde ürettiği elektriği konut satışlarında bir pazarlama kozu olarak kullanıyor. Oysa şirketin o elektriği ürettiği yerlerde henüz elektrikle tanışmayan vatandaşlar var. Ağaoğlu’nun yapıp Başbakan Erdoğan tarafından 3 yıl önce açılan Mersin Mut’taki RES’lere birkaç kilometre uzaklıktaki yaylalarda yaşayan vatandaşların, o gün de, günümüzde de elektrikleri yok! Yaylalarına 10-15 km uzaklıkta RES’ler, doğanın gücünü elektiriğe çevirip şirketlerin kasasına aktarırken, 21. yüzyılda o bölgede yaşayanlar hala gaz lambaları ışığında oturuyorlar. (İzmir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Bu politikanın sonu felaket

SONRAKİ HABER

Büyükşehir’in Gezi fitnessi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa