15 Ocak 2014 16:59

Nâzım Hikmet memleketiyle buluştu

Dünyaca tanınan şair Nâzım Hikmet’in 112. yaşı için gerçekleştirilen etkinlikler devam ediyor. Şairin 112. yaşı için Beşiktaş Sanatçılar Parkı’na Beşiktaş Belediyesi, Nâzım Hikmet Kültür Vakfı iş birliği ile Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un ‘İki yakaya Nâzım Hikmet Kültür Köprüsü’ isimli heykeli dikildi. Açılışı Yaşar Kemal yaptı.

Nâzım Hikmet  memleketiyle buluştu
Paylaş

Metin AKARSU
Hazal BOY
İstanbul


Dünyaca tanınan şair Nâzım Hikmet’in 112. yaşı için gerçekleştirilen etkinlikler devam ediyor. Şairin 112. yaşı için Beşiktaş Sanatçılar Parkı’na Beşiktaş Belediyesi, Nâzım Hikmet Kültür Vakfı iş birliği ile Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un ‘İki yakaya Nâzım Hikmet Kültür Köprüsü’ isimli heykeli dikildi. Aksoy’un 70 tonluk afyon grisi mermerden 1.5 senede yontarak ortaya çıkardığı eserin açılışını, bir diğer dünyaca tanınan Edebiyatçımız Yaşar Kemal yaptı. Böylece Nazım bir kez daha ‘İstanbul’la, memleketiyle, boğazla, denizle, martılarla buluşturuldu.’
Beşiktaş Sanatçılar Parkı girişine yerleştirilen heykelin açılışına bir çok sanatçı ve edebiyatçı katılırken, açılışın sunuculuğunu ise Edebiyatçı ve TV Programcısı Enver Aysever yaptı. Aysever, Nâzım Hikmet’in en değerli kelimelerinden olan ‘umut’ kelimesine bugün için daha fazla ihtiyaçları olduğunu belirtirken, Nâzım Hikmet’in politik kimliğinden koparılarak sadece bir şair olarak tanıtılmaya çalışılmasının doğru olmadığını ve Nâzım’ın bu şekilde tanınamayacağını ifade etti. ‘Nâzım bir işçi dostuydu, Nâzım bir emekçi dostuydu’ diyen Aysever, Nâzım’ın bu özellikleri ile anlam kazandığını vurguladı.

NÂZIM HİKMET İKİ YAKAYI BULUŞTURACAK


‘İki yakaya Nâzım Hikmet Kültür Köprüsü’ isimli heykelin yaratıcısı olan Heykeltıraş Mehmet Aksoy Nâzım’ı ancak öldükten sonra tanıyabildiğini aktarırken, ‘1975 yılından beri Nâzım’ın heykelini yapmaya çalışıyorum’ diyen Aksoy, heykelin ilk olarak Nâzım Hikmet’in evinin karşısına yapılmak istendiğini fakat Nâzım’ın mezarını ülkesine getirmekten bahseden iktidar zihniyetinin buna izin vermediğini aktardı. Ulusaldan evrensele bir sanat anlayışını Nâzım’dan öğrendiğini söyleyen Aksoy, Kars’ta yıkılan İnsanlık Anıtı’nı tekrar dikmek istediğini ayrıca Sivas Madımak anısına da bir heykel çalışması olduğunu aktardı.

HER YER TAKSİM HER YER DİRENİŞ SLOGANLARI


Nazım Hikmet Kültür Vakfı adına konuşan Oyuncu Rutkay Aziz, bazı ülkeleri felaketlerin beklediğini belirtirken, bu felaketlerden birini toplumun güven duygusunu kaybetmesi olarak niteledi. ‘Böylesine kirli, güvensiz, ahlaksız, adaletsiz, hukuksuz bir süreçten geçiyoruz. Ama düşmana inat bu yurtsever ve barış sever şairimizin heykelini açıyoruz’ diyen Aziz, yapılan heykelin iki yakayı birleştirdiğini ve sularını boğaza bıraktığını aktarırken, ‘akan su pislik tutmaz’ atasözünü de hatırlattı. Aziz ‘Bu atasözündeki gibi bizler bu ülkedeki kiri, pisliği akıtacağız ve yok edeceğiz’ dedikten sonra ise ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları atıldı.
Son konuşmacı olarak ise Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal konuştu. Ünal Beşiktaş Belediyesi olarak Nâzım’ın bütün mirasını sırtlanmalarının mümkün olmadığını fakat bu heykel ile Nâzım’a olan borçlarının bir kısmını ödediklerini aktardı.

NÂZIM’DAN YAŞAR KEMAL’E ‘YAZ’ NASİHATI


Yapılan konuşmaların ardından heykelin açılışını Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Heyketıraş Mehmet Aksoy ve Yazar Yaşar Kemal yaptı. Açılışın ardından kısa bir konuşma yapan Yaşar Kemal Nâzım Hikmet ile son yıllarını birlikte geçirmenin kendisi için bir onur olduğunu dile getirdi.

Yaşar Kemal aynı zamanda Nâzım Hikmet ile son yıllarında yaşadıkları bir anıyı da “Nâzım’ın yazdıklarını okuduktan sonra ‘benden bir şey olmaz ben bir daha bir şey yazmam’ demiştim. Fakat bunu duyan Nâzım kendisinin cezaevinde yazarak ayakta kaldığını ve benimde yazmaktan vazgeçmemem gerektiğini söyledi. Ben de ondan sonra tekrar yazmaya başladım” cümleleriyle anlattı.

‘HEYKEL CESARET VERECEKTİR’

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, her şeyin böylesi karanlık olduğu bir dönemde Nâzım Hikmet’e ve şiirlerine, onun politik kimliğine daha fazla ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Nâzım’ın en önemli özelliğinin insan sevgisi ve umut olduğunu ifade eden Köz, “Aksoy gibi önemli bir heykeltıraşın elinden çıkan bu Nazım heykeli bize yeniden umut ve cesaret verecektir” dedi. Sanatçı Tarık Akan ise Nâzım Hikmet’in ülkenin sönmeyecek en büyük ışıklarından biri olduğunu belirtirken Nâzım Hikmet Vakfı olarak Nâzım’ı yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı. Akan, sonraki hedeflerinin ise Hikmet’i eğitimin içerisinde gençlere tanıtmak olduğunu ifade etti.

 

ÖNCEKİ HABER

‘Yolsuzluğa hayır, çözüm halk demokrasisi’

SONRAKİ HABER

Kurtalan\'da \'KCK\' gözaltıları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa