08 Mayıs 2014 09:52

Ankara’da Suriyelilere linç girişimi

Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Suriyeli mültecilerin bir kişiyi darp ettiği iddiası sonrası bir grup mahalleli Suriyelilerin oturduğu binayı taşlayıp, ateşe verdi. Olaylar polisin müdahalesi ile son buldu. Birçok kişinin yaralandığı kavgada polis bazı kişileri gözaltına aldı.

Ankara’da Suriyelilere linç girişimi
Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Hasan AKBAŞ
Ankara


AKP’nin Suriye’yi Türkiye’nin iç meselesi haline getiren tutumu her gün yeni bir trajediye neden oluyor. Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyeliler linç edilmek istendi. Kaldıkları bina ateşe verilen Suriyeliler, polis tarafından güçlükle mahalleden çıkarıldı. Olayın Suriyelilerin bir kişiyi darp ettiği söylentisi üzerine başladığı iddia edildi. Ancak olayı kışkırttığı belirtilen kişilerin “Buraya gelip dükkan açıyorlar, işe giriyorlar, bizi ekmeğimizden ediyorlar” diye mahalleliyi galeyana getirmesi dikkat çekiyor.

GERGİNLİK GÜNDÜZ BAŞLADI

Altındağ’ın Hacılar Mahallesi’nde dün gece Suriyeli ailelere dönük linç girişimi yaşandı. İddiaya göre, dün gündüz saatlerinden Suriyeliler kendilerine laf atan bir çocuğu darp etti. Bunun üzerine çocuğun ailesi Suriyelilerin olduğu eve saldırdı. Bu sırada tartışma büyüdü. Bir süre sonra mahallede toplanan bir grup, “Ne mutlu Türk’üm diyene”, “Burası Altındağ, buradan çıkış yok” sloganları atarak Suriyelilerin kaldığı bir binayı taşlamaya başladı.

POLİSTEN SAĞDUYU(!) ANONSU

Olaylar geceye sarkarken, ellerinde satır ve palalar olan bir grubun mahallede “Bunları buradan temizlemek için fırsat. Gidelim bulunduğu evleri yakalım” diyerek çığırtkanlık yaptıkları iddia edildi. Olay yerine gelen polis ise saldırganları olay yerinden uzaklaştırmak yerine anonslarla “İkna etmeye” çalıştı. Polisler, “Sizlerin güvenliği ve huzuru için buradayız. Yaptığınız hareketler çok yanlış. Tüm mahalleyi sakin olmaya davet ediyoruz. Sizlere müdahale etmeyi istemiyoruz. Bireysel saldırılardan vazgeçin. Canınızı tehlike atmayın. Biz sizin için buradayız. Huzurunuzu ve güvenliğiniz için. Sevgili Hacılar Mahallesi sakinleri lütfen sağduyulu ve sükunet çerçevesinde bekleyişinizi sürdürün” anonsu yaptı.

YARALANANLAR OLDU

Polisin anonsları devam ederken, Suriyelileri hedef alan kalabalık giderek arttı. Suriyeliler polis araçlarına bindirilerek binadan uzaklaştırılmak istendi. Ancak bu sırada polis barikatını aşan bir grup saldırgan, Suriyelileri linç etmeye çalıştı. Çok sayıda Suriyeli yaralandı. Çıkan arbedede polisler de yaralandı. Polis tazyikli su ve biber gazıyla kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Bu esnada Suriyeliler polis araçlarıyla Altındağ Emniyetine götürüldü. Ancak mahalleden çıkan polis otobüsleri de taşlandı.

EV ATEŞE VERİLDİ

Suriyelilerin bölgeden uzaklaştırılmasına rağmen gerilim sürdü. Bir grup, Suriyelilerin kaldığı binayı ateşe verdi. Yakılan evi söndürmek için olay yerine gelen itfaiye uzun süre eve yaklaştırılmadı. Bu esnada polis ile saldırganlar arasında ilginç diyaloglar yaşandı. “Burayı boşaltın” uyarısı yapan polise “Gitmiyoruz” diye yanıt veren saldırganlara, aynı polisin “Yahu kardeşim, gitmeyin zaten. Gidiyormuş gibi yapın. Şimdilik şu alanı açalım sadece” şeklinde yanıt vermesi dikkat çekti.

SURİYE SORUNU ARTIK İÇ MESELE

AKP’nin Suriye hükümetine karşı iç savaşı destekleyen politikası sonrası, yüz binlerce Suriyeli Türkiye’ye sığınmıştı. Ankara’ya gelen Suriyeliler de geldikleri sınıflar, etnik köken ve inançlara göre farklı bölgelere yerleşiyorlar. Özellikle yoksul Suriyeliler, yine Ankara’nın yoksul mahallelerine yerleşebiliyorlar. Altındağ Hacılar Mahallesi de bunlardan biri. Bölgede yaklaşık 1500 Suriyelinin yaşadığı tahmin ediliyor. Mahallenin tercih edilmesinin bir başka sebebi de, hemen yakındaki Mobilyacılar Sitesinde (Siteler) kaçak çalışma imkanı bulmaları. Bu nedenle bölge daha önce Somalililerin de tercihi olmuştu.

ARTAN YOKSULLUK VE İŞSİZLİK

İşsizlik ve yoksulluğun yaygın olduğu bölgede, Suriyeliler kimi çevreler tarafından adeta “her kötülüğün kaynağı” olarak gösteriliyor. Mahallede oturanların kimisi “Suriyeliler dükkan açtı, benim dükkanım kapandı”, “Sitelerde ucuza çalışıyorlar, biz işsiz kaldık” diyerek, yaşadıkları ekonomik sorunların kaynadığı Suriyeliler olarak gördüklerini dile getiriyorlar. Altındağ Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Suriyelilere yapılan yardımlar da bu nedenle mahallenin tepkisini çekiyor. Bu huzursuzluğu fırsat bilen ırkçı çevreler Suriyelileri hedef alıyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Yangından kurtulanları boğarak öldürdüler’

SONRAKİ HABER

Bütün anneler ve çocuklar Finlandiya\'ya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa