29 Temmuz 2014 21:12

Dersim'de bulunan ve halk tarafından kutsal olarak görülen Munzur Vadisi doğa katliamı ile karşı karşıya. Vadi üzerinde yapılması planlanan 26 HES barajından 6’sının faaliyete girmesi Dersim’de iklim değişikliğine ve Munzur Vadisi’nde bulunan endemik bitkilerin, yaşayan canlıların yok olmasına neden oluyor.

Dersim’i bekleyen en büyük tehlike siyanürlü altın madenciliği projesi olurken, Ovacık’ın Cevizlidere, Merkez Sin köyü, Ovacık-Mamlis arasında yer alan ve sınırları Hozat ile Çemişgezek sınırlarına da dayanan devasa bir alanda altın madeni çıkarılmak isteniyor. Munzur Milli Parkı’nın iki katı büyüklüğünde 80 bin hektarın üzerindeki alan talan edilmek amacıyla devlet tarafından “küresel katil” olarak bilinen Rio Tinto ve Çalık Grubuna verildi. Bu iki şirket ortaklığa giderek Dersim’de Tunçpınar Madencilik adıyla çalışmalar yürütüyorlar.

1815 BİTKİ,43 ENDEMİK BİTKİ YOK OLUYOR!

Dünya’da en önemli bitki alanlarından biri olan Munzur Vadisi 1971 yılında Milli Park olarak ilan edildi. 42 bin hektarlık alanı kapsayan Munzur Milli Park sahasında 1518 bitki çeşidi yer almakta olup, bunların 43’ü ise dünyada sadece Dersim coğrafyasında bulunuyor. Günümüzde yapılan ve hâlâ devam eden biyolojik çeşitlilik araştırmasında Dersim coğrafyasında bulanan bitki türlerinin ve endemik türlerin sayısının çok daha fazla olduğu biliniyor. Baraj ve HES projeleri ile Dersim coğrafyasının büyük bir bölümünü kapsayan Cevizlidere-Sin Mamlis üçgeninde siyanürle altın arama projesinin hayat bulması durumunda Dersim coğrafyasında doğal ortamda yetişen bu zengin flora yok olmaya yüz tutacaktır.  

Konuya ilişkin değerlendirmede bulanan Dersim Doğa Koruma Gönüllüsü Haydar Çetinkaya, baraj ve HES projelerinin yapılmasıyla insanların Dersim’le olan bağlarının kopacağını ifade etti. Çetinkaya, vadi boylarında olan köylerin yapılan ve yapılacak olan projeler sonucunda sular altında kalacağını kaydederek, “Munzur Vadisi’nde yapılacak olan barajlar yaklaşık 60 köyü su altında bırakacak. Pülümür ve Munzur Vadisi’nin akmadığını düşünürsek Dersim anlamsız bir hale gelecektir” dedi. (Dersim/DİHA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et