5 Eylül 2014 18:21

Munzur Vadisi’nde birçoğu tamamlanan, bazılarının ise yapımı devam eden baraj projeleri doğayı katlediyor. Kentin içinden geçen Munzur Çayı’nın azalan su seviyesi tahribatın boyutlarını gözler önüne seriyor. Dersim Belediyesi Çevre Mühendisi Bülent Yeşilgöz, baraj yapımından önce ÇED raporları alınması gerekirken, Dersim’de yapılan ve yapılacak olan barajların tümünün ÇED raporundan muaf tutulduğunu söylüyor.

BAKANLIK KENDİ RAPORUNU ONAYLAMADI

“Bildiğim kadarıyla dünyanın hiçbir noktasında kent merkezine kadar sokulan baraj yok” diyen Yeşilgöz, baraj yapımından önce ÇED raporlarının alınması gerektiğini, oysa Dersim’de yapılacak olan barajların hepsinin ÇED raporundan muaf tutulduğunu söyledi. Yeşilgöz, bir yere baraj yapılmadan önce, planlamasının önceden yapılması gerektiğini ancak Dersim’de böyle bir planlama da olmadığını dile getirdi. 2006’da Munzur Vadisi Milli Parkı’nın uzun devirli gelişim planının hazırlandığı, bakanlığın kendi çalışanlarının yaptırdığı,planın sonuç bölümünde ‘Munzur Vadisi’nde baraj yapılmamalı’ dendiğini söyleyen Yeşilgöz, “Fakat bakanlık bunu onaylamadı. 2-3 yılın ardından yeni bir rapor hazırlatıp ‘baraj yapılabilir’ onayını aldıktan sonra çalışmalara devam edildi. Dersim’de yapımı devam eden barajlar Munzur Vadisi’nin sonu olacak” dedi.

İKLİM DEĞİŞTİ

Munzur Çayı’ndaki suyun azaldığını gören Dersimliler endişeli. 35 yaşındaki Ali Haydar Karakoç, “Eskiden Munzur kenarında rahatça oturabiliyorduk. Şimdi evimizde bile rahatsız oluyoruz. Barajın etkisiyle kötü kokular yayılıyor. Su bırakıldıktan sonra çöp birikiyor. Suyun azalmasının sebebi barajlar. Bu durum iklimi değiştirdi. Kışı bile doğru düzgün yaşamadık” diyor. (Dersim/DİHA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et