Altın Portakal'da Gezi belgeseline sansür
AKP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sansür sknadalı yaşandı. Festivalde Ulusal Belgesel Yarışması’nda gösterileceği açıklanan 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgesel filmi "Türk Ceza Kanunu'nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği" gerekçesi ile çıkarıldı.
AKP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sansür skandalı yaşandı. Festivalde Ulusal Belgesel Yarışması’nda gösterileceği açıklanan 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgesel filmi "Türk Ceza Kanunu'nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği" gerekçesi ile çıkarıldı.
FİLMİ LİSTEDEN ÇIKARMAK SANSÜRDÜR!
Yarışmanın ön jürisinde bulunan Berke Baş, Ayşe Çetinbaş ve Seray Genç konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Jüri üyeleri yaptıkları açıklamada bir belgesel filmin içeriği ne olursa olsun TCK'ye göre değerlendirilmesini ve listeden çıkarılmasını sansür olarak nitelendirdiklerini açıkladı.
Jüri üyelerinin ortak imzayla duyurdukları açıklama şu şekilde;
"51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması ön jürisi olarak, festivale başvuran belgesel filmler arasından bizden talep edildiği üzere 15 filmi yarışmaya değer bulduk ve festival yönetimine bildirdik. Festival yönetimi tarafından kamuoyuna açıklanan yarışma filmleri listesinden seçmiş olduğumuz 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgesel filminin "Türk Ceza Kanunu'nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği" gerekçesi ile çıkarılmış olduğunu öğrendik.
Biz ön jüri olarak, bir belgesel filmin içeriği ne olursa olsun TCK'ya göre değerlendirilmesini ve listeden çıkarılmasını bir sansür olarak niteliyoruz. Böyle bir durumu kabul edilemez bulduğumuzu festival yönetimi ile paylaşmamıza ve bu durumun düzeltilmesini talep etmemize rağmen, festival yönetimi bu kararını değiştirmemiştir. Bu şartlarda, böyle bir sansürün hiçbir şekilde parçası olmayacağımızı ifade ederek bu kararı tanımıyoruz.
'BELGESELİ ANTALYA İZLEYİCİSİYLE BULUŞTURACAK BİR YOL ELBETTE BULUNUR'
Reyan Tuvi, filminin Türkiye’nin pek çok yerinde gösterildiğini ve Antalya’dakine benzer ahlaki ya da hukuki bir tartışmayla karşılaşmadığını söyledi. Tuvi, “Bu festivalde Antalya izleyicisiyle buluşmak güzel olurdu. Elbette ki bu belgeseli Antalya izleyicisiyle buluşturacak bir yol, bir kurum mutlaka bulunur” dedi.
Reyan Tuvi’nin yönetmenliğini yaptığı 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek', Gezi Direnişi’nin içinden çekilmiş bir belgesel. Film, bu toprakların mozaiğini oluşturan ve Gezi’de yerini alan farklı yaşam tarzlarına ve ideolojilere sahip karakterlerin, kaderlerini değiştirme içgüdüsüyle, yeryüzünü nasıl hayal ediyorlarsa Gezi’de de öyle bir dünya kurmak için verdikleri mücadeleyi anlatıyor.
‘OFSAYT’ PORTAKAL’DA EN İYİ İLK BELGESEL SEÇİLMİŞTİ
Reyan Tuvi 2010'da çektiği belgeseli Ofsayt’la Antalya 47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Belgesel Film Yarışması, En İyi İlk Belgesel Ödülü’nün sahibi olmuştu. Tuvi’nin belgeseli futbolcu olma umuduyla Türkiye’ye gelen ve yolları İstanbul’da kesişen iki kaçak Afrikalı göçmenin, Nijeryalı Taju ile Rachid’in hikâyesini anlatıyordu. Yakın futbolcu arkadaşları Okute’nin (Festus Okey) gözaltına alındığı polis karakolunda öldürülmesiyle iki dostun Türkiye’de tutunmaya dair umutları darbe alıyor ve onları gelecekle ilgili birçok soruyla baş başa bırakıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)