‘Çitlembik değil bu zihniyet kurumalı’
İzmir Güzelbahçe’de 20 yıldır çalışmalarını sürdüren Güzelbahçe Çevre Derneği (GÜLDER), belediyenin yaptığı yanlışlıklara karşı çıkınca cezalandırıldı. Belediye meclisinin kararıyla 7 yıldır belediyeye ait bir konteynırda faaliyet gösteren derneğin elektriği ve suyu kesildi. Bu durumun en büyük mağduru ise 600 yıllık bir menengeç (çitlembik) ağacı oldu.
Özer AKDEMİR
İzmir
İzmir Güzelbahçe’de 20 yıldır çalışmalarını sürdüren Güzelbahçe Çevre Derneği (GÜLDER), belediyenin yaptığı yanlışlıklara karşı çıkınca cezalandırıldı. Belediye meclisinin kararıyla 7 yıldır belediyeye ait bir konteynırda faaliyet gösteren derneğin elektriği ve suyu kesildi. Bu durumun en büyük mağduru ise 600 yıllık bir menengeç (çitlembik) ağacı oldu.
ÇEVRE DERNEĞİNE BELEDİYE TEHDİDİ
Birçok çevre sorunu ile baş etmeye çalışan Güzelbahçe’de bu sorunlara karşı mücadele eden en önemli örgüt durumundaki EGEÇEP üyesi GÜLDER, adeta görevini yaptığı için cezalandırılmak isteniyor. 2.5 yıldır İzmir’in tepesinde altın üretimine devam edilen Efemçukuru köyü ve altın madenine en yakın ilçe durumundaki Güzelbahçe’de çevresel sorunlar sadece altın madeniyle sınırlı değil. İzmir’in et ihtiyacının karşılanması için kurulması planlanan mezbaha, balıkçı barınağı, deniz dolgusu, yeşil alanların imara açılması gibi birçok soruna karşı mücadele etmeye çalışan dernek, bu sorunlardaki CHP’li belediyenin sorumluluğu, kusuru ve ihmalini de gündeme getirince çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Derneğin, ilçede yapılmak istenen mezbaha, balık hali gibi kirlilik yaratacak faaliyetlere karşı çıkmasının ardından derneğe yönelik tehditler almaya başladıklarını belirten dernek başkanı Turgut İnel, bu tehditlere rağmen doğru bildiklerini savunmaya devam ettiklerini belirtti.
DENEĞİN SUYU KESİLDİ
Tehditlerin CHP İlçe Başkanı ve meclis üyelerinden geldiğini ifade eden İnel, yaşananları şu sözlerle anlattı; “Dernek binası olarak 7 yıldır belediyenin spor tesislerinin yanındaki bir konteynırı kullanıyoruz. Belediye Meclisi kararıyla tahsil edildi o konteynır bize. Elektriğimiz, suyumuz da belediyenin çevre örgütüne bir katkısı olarak bu tesislerden karşılanıyordu. Biz 1 Eylül Dünya Barış Gününde Efemçukuru Altın Madeni’nden su örnekleri almak için gitmişken elektriğimiz suyumuz kesilmiş. Döndüğümüzde durumu fark ettik. Belediye Başkanını, yardımcısını aradım ama telefonlarıma çıkmadılar. Bunun üzerine aradığım şantiye şefi elektrik ve suyun belediye başkanının talimatı ile kesildiğini söyledi” dedi.
600 YILLIK AĞACI CEZALANDIRIYORLAR
GÜLDER üyeleri elektriksiz ve susuz da olsa dernekte çalışmalarını sürdürürken, dernek bahçesindeki çitlenbik ağacının tepesinden kurumaya başlaması belediyenin tutumuna yönelik tepkiyi arttırdı. Dernek başkanı İnel, kendilerinin suları bidonlarla evlerden taşıyarak dernekteki ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini aktararak, “Buna karşın derneğin bahçesindeki çitlenbik ağacı yetersiz sulama nedeniyle üstten kurumaya başladı. Belediye, çevre sorunlarına duyarlılık göstermemiz nedeniyle 600 yıllık bir ağacı cezalandırıyor. Buna sessiz kalmayacağız. Ağaç anıt ağaç olarak tescilli, ağacı korumak belediyenin görevi. Dernek binasının dibinde olduğu için koruması ve sulamasını biz yapıyorduk. Suyumuzun kesilmesi üzerine onu koruyamadık, sulayamadık” dedi.
Ağacın kuruma haberi ve fotoğraflarının sosyal medyada yayınlanması üzerine belediyeye yönelik büyük bir tepki patlaması olurken, ağacın yaşatılması için de çeşitli kampanyalar gündeme getiriliyor. Ağacın imece usulü ile, kovalarla su taşınarak sulanması için birçok kişi gönüllü olurken, belediyenin tutumunun da basın açıklaması ve başka yöntemlerle teşhirine yönelik çalışma yapılması gündeme getiriliyor.